o2.pl - Portal internetowy
Kuchnia » Forum » forum Ogólna dyskusja

Spis tematów | Nowy temat | Szukaj | Preferencje
» Odpowiedz na ten temat

Temat: Wyrób wędlin sposobem domowym - przepisy, receptury
Strony tematu: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 « poprzednie wypowiedzi | następne wypowiedzi » 
[22.01] 20:01 Andyk
Słuchajcie,
zrobilem dzisiaj kiełbaskę słoikową, wg przepisu prababci Ani. Wyszło super !!! Zaraz zabieram się do jedzenia na kolację.
Bedę kontynuowal !!!

Ludzie decydują to jest spełnione
[22.01] 20:08 Tomisław
Wtam Wszystkich Zadymiarzy
Darak,byłem w Nadarzynie wpiątek rano, pustki a obiecana była dostawa. Zamówiłem sobie maszynkę 32 z kpl sitek 2, 6, 8 ( 10 nie dowieźli) i lejkiem. Myslę że to wystarczy, z napycharki na razie rezygnujemy.(spytam czy też dowieźli i rano dam znać na forum.
I wyobraż sobie dzisiaj o 11 telefon że jest dostawa. Umówiłem się na jutro na 8.00 (niedziela!!!!!). Całkiem fajna firma, w tygodniu nie mam czasu, a dzisiaj z J wędziliśmy na działce 12 kg kiełbasy czosnkowej (rodzinka ją uwielbia) oraz kawałek kminkowej (dla Córki).
Nie wiem czy nie z długo wędziliśmy (6 godzin) temp 40 - 75 C
bo jest chol..... słona. J mówi że zgodnie z zaleceniami dodawała sól,
ja że trzeba kupić wagę elektroniczną.

Co do budowy Wędzarki:
Jestem zwolennikiem paleniska z rusztem gdyż po
1. szybko się wygrzewa beczka (na razie taką mam z kanałem 1,5 m)
2. na ruszt nakładam blachę (u mnie trzy kawałki)
i już mam palenisko z dodatkową regulacją
Bardzo łatwo utrzymać temperaturę ( miernik Pt 100 w beczce)
I jak jak najbardziej polecenia zgodnie z radą Maxella worki jutowe na wierzch beczki (do tej pory używaliśmy szary koc z demobilu)
Zapach, że co chwila ktoś puka z sąsiadów (mieszkamy w bloku).
Na kolację jemy kaszkęęęęęęęęęę mannęęęęęęę

PZDR





[22.01] 21:30 Fireman   (zbigniew.czestochowski@neostrada.pl)  7321009@tlen.pl
WITAM. Ale ty fajie jak w domu! Od kilku dni czytam wypowiedzi koleżanek i kolegów. Podoba mi się coraz bardziej i nie mogę doczekać się kiedy stronę o wędlinkach ustawię jako startową.
Znalazłem ciekawą stronkę o wędzeniu http://papaja.pl

[22.01] 21:35 anteK
JuRas -Twoja Babcia pochodzi z " Kresów", ale kapczonka / kopcionka/ w różnych miejscach przygotowywana jest tak samo. ...
soli ile chces -dużo!!- , żadnych przypraw - ew. kminek, gorczyca, czosnek, może liść laurowy - żadnej saletry potas. czy nitrytu;
.. mięsko układasz w naczyniu ciasno - może być z kością, np szynka lub żeberka, wypełniasz luki miękkim - szynka, schab, łopatka itd, - solą ( kamienną) sypiesz obficie....
..i tak zapeklowane wąchasz i oglądasz, i PRZEKŁADASZ jak każe Maxell , przez tydzień -dwa, trzy; - a potem suszyć trzeba - nad płytą, przy kominie na strychu, j/w na łątce ....


szunaJ - jak słoninka z zalewy ??. ... może spróbujesz takiej wersji :
słoninka świeża, ale wystudzona - pokroić w grubą kostkę, ubijać warstwami przesypując solą / kamienna, dużo/ - ubijać tak by między kawałkami słoniny nie zostało powietrze. Wierzchnią warstwę stanowi sól
tak spreparowana słoninka jest trwała przynajmniej rok, a wiem, że i dwa lub więcej bez zmiany zapachu, smaku i koloru - biały!.

..tak spreparowana słoninka po mn. miesiącu daje się smarować na kromce chleba jak smalec lub masełko
[22.01] 22:31 szunaJ
Antek!!!!!! Sloninka spoko wspaniala ty mi nie dawaj swoich przepisow moje sa ok sprowdzone z podlasia qrde wlasnie do gorzalki poszla tera!MALINA! Justynko bpotwierdz! My na odleglosc smakujemy.Niech slinka im ciecknie ,a w szczegolnosci TADEOWI!!!! qrde Centusie niech sie naumia robiuc hahahahahahaahahaa no Stefciu rob sloninke wedle mojego przepisu i mniej na rowerku smigaj a wiecej REALA qtrde z PANIENA!!!!no!
[22.01] 22:31 Justynka
Masz Januszku racje mniej rowerka a wiecej reala. Pozdrawiam
[22.01] 22:38 szunaJ
Tadeo!!!!!!!!!!!!!!!!! tesknie do cibie,....qrde......hahahahahaha xzara dam przepis.....
[22.01] 22:39 Justynka
Januszku Tadeo spi pewnie hahahaha.
[22.01] 22:43 szunaJ
Krew smazona

Skladniki:
Krew wieprzowa
Cebula srednia 1 szt.
Sol,pieprz mielony
Smalec

Przepis:
Cebule obrac,oplukac i posiekac w drobbna kostke.W rondlu rozgrzac tluszcz i usmazyc w nim cebule na jasno zlocisty kolor.Krew posolic i przyprawic pieprzem,po czym wlac na tluszcz z usmazona cebula.Calosc smazyc na w olnym ogniu.Podczas smazenia nie mieszac , aby krew sciela sie rownomiernie.Krew powinna dobrze odparowac .Gdy bedzie juz dostatecznie scieta nalezy pokroic ja w kostke lub plastry i podawac z chlebem lub ziemniakami.

[22.01] 22:45 szunaJ
Bigos mysliwski
--------------------------------------------------------------------------------
Skladniki:
Kapusta kiszona 50 dag.
Kapusta biala 50 dag.
Cebula duza 1 szt.
Grzyby suszone 2 dag.
Boczek wedzony 15 dag.
Wieprzowina tlusta 20 dag.
Kielbasa 15 dag.
Wolowina okrawki 20 dag.
Smalec 5 dag.
Kiszony ogorek maly 1 szt.
Jablko winne male 1 szt.
Listek laurowy,2 ziarenka ziela angielskiego,2 ziarenka jalowca
Sol,pieprz naturalny,koncentrat pomidorowy,cukier

--------------------------------------------------------------------------------
Przepis:
Kapuste kiszona przeplukac w zimnej wodzie,odcedzic,oddusic i pokrajac lekko tasakiem.Biala,mocno zbita kapuste drobno posiekac.Obie kapusty ugotowac oddzielnie w dwoch garnkach,dodajac do kapusty kiszonej listek laurowy,ziele angielskie i jalowiec.Umyte mieso pokroic w kostke i obsmazyc na tluszczu na jasnozloty kolor,po czym wraz z namoczonymi grzybami ugotowac do miekkosci.Boczek wedzony pokroic w niezbyt male kostki,obsmazyc,dodac pokrojona w kostke cebule i dalej smazyc do czasu az sie lekko zarumieni,wowczas dodac pokrojona w kostke lub polksiezyce kielbase i calosc smazyc jeszcze przez chwilke.Gdy mieso bedzie juz miekkie mozna je wraz z grzybami i kielbasa usmazona na boczku z cebula przelozyc do garnka z kapusta kiszona.Biala kapuste po ugotowaniu przelozyc do garnka z kapusta kiszona i dalej gotowac na malym ogniu bez przykrycia,aby bigos nieco odparowal.Pod koniec gotowania do bigosu dodac potarte na tarce jarzynowej o grubych otworach jablko,ogorek kiszony i calosc przyprawic do smaku sola,zmielonym pieprzem,cukrem.Bigos tuz przed zdjeciem z ognia nalezy jeszcze przyprawic niewielka iloscia przesmazonego na tluszczu koncentratu pomidorowego.Podawac na cieplo z pieczywem.
[22.01] 22:47 Justynka
No Januszku swietne przepisy same pychotki.
[22.01] 22:47 szunaJ
Klopsy gotowane

Skladniki:
Mieso wolowe lub cielece bez kosci 20 dag
Mieso wieprzowe bez kosci chude 25 dag
Bulka kajzerka 1 szt.
Jajo 1 szt.
Cebula duza 1 szt.
Czosnek 1 zabek
Margaryna 2-3 dag
Grzyby suszone 2-3 sztuki.
Maka ziemniaczana 1 lyzeczka
Sol,pieprz,majeranek,galka muszkatulowa

Przepis:
Mieso zemlec w maszynce wraz z polowa cebuli i namoczonymi grzybami,oraz namoczona i odcisnieta bulka.Do masy dodac roztarty z sola czosnek,cale jajo,make ziemniaczana,przesmazona na tluszczu cebulke pokrojona w drobna kostke oraz przyprawy.Cala mase dokladnie wyrobic,przyprawic do smaku i uformowac z niej duze kule o wadze ok.10-11 dag(masy wystarcza na 4 porcje)Zagotowac wode osolona i do wrzatku wkladac uformowane klopsy.Gotowac ok.20 min.na wolnym ogniu .Podawac z sosami : ogorkowym,smietanowym,kwasnym,i ziemniakami.


[22.01] 22:49 Justynka
Juz wysylam piorytetem.
[22.01] 22:50 Tomisław
szunaj
masz coś jeszcze dla wampirów
brrrrrrrrrrr.................
Ten specjał to tylko z moim dest.............
PZDR

[22.01] 22:50 szunaJ
No starczy na dzis Justys rob paczke bo glodny jestem!!!!!
[22.01] 22:55 szunaJ
Kotlety z wymion

Skladniki:
Wymie 50 dag
Marchew 1 szt.
Seler maly 12 szt.
Pietruszka 1 szt.
Por 1 szt.
Kapusta wloska 1-2 liscie
Jajo 1 szt.
Maka pszenna 1 lyzka
Bulka tarta 10 dag
Margaryna 15 dag.

Przepis:
Wymie umyc pod biezaca woda.Warzywa umyc,obrac i wraz z wymieniem ugotowac od zimnej osolonej wody,do miekkosci .Po ugotowaniu wymie obrac z blon,przedtem zanurzajac przez chwilke w zimnej wodzie obrane wymie pokroic na 4 platy,lekko posolic,obtoczyc w mace,roztrzepanym jaju i bulce tartej.Uformowac ksztaltny kotlet i smazyc na zlocisty kolor z obu stron na dobrze rozgrzanym tluszczu.Podawac z ziemniakami i warzywami sezonowymi.


Masz Tomislaw......qrde

[22.01] 22:57 szunaJ
Tadeo cos dla ciebie!!!!!!!!!!!!!!!Slonskie niebo I
--------------------------------------------------------------------------------
Skladniki:
Boczek wieprzowy ,swiezy - 20 dag
Owoce suszone (sliwki,gruszki,jablka) - 25 dag
Powidla - 2 lyzki
Cukier - 3 plaskie lyzki
Woda - 3/4 litra
Sol
--------------------------------------------------------------------------------
Przepis:
Suszone owoce namoczyc na 10-12 godzin w przestudzonej,przegotowanej wodzie.Boczek umyc pod biezaca zimna woda,pokroic na cztery plastry i gotowac we wrzacej wodzie prawie do miekkosci.Gdy bedzie juz prawie miekki dodac namoczone suszone owoce i gotowac dalej razem.Pod koniec gotowania dla zageszczenia potrawy dodac powidla,wymieszac,zagotowac i odstawic z ognia.Podawac na cieplo z buchtami.






[22.01] 22:58 Justynka
Piekne przepisy Januszku.
[22.01] 22:59 szunaJ
no....;Justys

[22.01] 22:59 Tomisław
Dzięki szunaY
a coś o cynaderkach
będę wdzięczny yhp....yhp

[22.01] 23:00 szunaJ
Chodz kofanaaaa na kamerke qrde pogadamy se niech Tadeo zazdrosci....hehehehehe
[22.01] 23:03 JustynkaMasz
Idziemy Januszku tak niech Tadeo zazdrosci hihihi .Spokojnej nocki wszystkim.Dobranoc
[22.01] 23:04 szunaJ
Zamiast cynaGruszki z miesem

Skladniki:
Boczek swiezy 50 dag.
Gruszki slodkie 50 dag.
Marchew srednia 1 szt.
Pietruszka srednia 1 szt.
Seler maly 1/2 szt.
Por maly 1 szt.
Maka ziemniaczana 1 lyzeczka.
Listek laurowy,ziele angielskie,cynamon,gozdziki,kwasek cytrynowy,sol,pieprz naturalny,mielony,cukier.

Przepis:
Boczek oplukac,pokroic na cztery plastry i wlozyc do wrzacej wody,do ktorej wczesniej wlozono juz oczyszczona wlosczyzne.Do wywaru dodac sol,pieprz,listek laurowy i ziele angielskie.Gotowac na wolnym ogniu ok. 1 godziny.Po ugotowaniu mieso wyjac i ulozyc w cieplym miejscu,aby wystyglo.W miedzyczasie obrane i oczyszczone wczesniej gruszki podzielone na polowki wlozyc do szerokiego rondla,zalac je niewielka iloscia wody,dodac cynamon,gozdziki,trzy lyzki cukru oraz odrobine kwasku cytrynowego do smaku.Calosc dusic na wolnym ogniu kilka minut nie dopuszczajac,aby gruszki sie rozgotowaly.Po tym czasie odstawic z ognia,wyjac gruszki za pomoca lyzki cedzakowej,sos zagescic zawiesina z maki ziemniaczanej i niewielkiej ilosci wody i przyprawic do smaku,aby byl winny.Boczek pokroic w plasterki i wraz z gruszkami polozyc w salaterce,po czym zalac sosem z gruszek.





derek masz gruszki!!!!!!!!!!!! haahhahahaah
[22.01] 23:06 szunaJ
Tomislaw moze cie zaspokoilem....hehehehehe

[22.01] 23:08 Justynka
Januszku juz nie wysylaj przepisow.
[22.01] 23:09 szunaJ
Jeszcze vroladka Justys ....qrde.....Rolada wieprzowa I

Skladniki:
Mieso od szynki 70 dag.
Ogorek konserwowy 1 szt.
Okrawki z miesa lub boczku wedzonego surowe 15 dag
Cebula 1 szt.Maka 2 plaskie lyzeczki
Smietana 1/2 szklanki
Margaryna 10 dag.
Pieprz mielony,pieprz ziolowy,sol,musztarda

Przepis:
Mieso umyc,pokroic w szerokie plastry (4szt.) i rozbic lekko tluczkiem z jednej strony.Ogorek,obrana cebule i okrawki z miesa zemlec w maszynce.Do uzyskanej masy dodac przyprawy i musztarde w/g smaku.Na platy miesa nakladac farsz w formie waleczka przy krawedzi jednego dluzszego boku.Krawedzie krotszych bokow lekko zalozyc do wewnatrz,a nastepnie zawinac mieso w rolade podobnie jak zwija strucle.Rolady mozna owinac biala nitka lub spiac szpilkami do miesa.
Na rozgrzany tluszcz wlozyc mieso i obsmazyc z obu stron na zloty kolor,podlac woda,przykryc i dusic do miekkosci.Miekkie mieso wyjac i odlozyc w cieple miejsce.Z niewielkiej ilosci wody i maki sporzadzic zawiesine i zagescic nia sos,zagotowac,odstawic z ognia,dodac zahartowana smietane i przyprawic sola do smaku.






[22.01] 23:10 szunaJ
WODZU!!!! czytaj qrde!!!!!!!!!!!!!!!!!!
[22.01] 23:15 szunaJ
Ozory gotowane

Skladniki:
Ozory wolowe lub cielece 2 szt.
Marchew mala 1 szt.
Pietruszka mala 1 szt.
Por 1 szt.
Glab z kapusty lub cwiartka malej wloskiej kapusty
Sol.

Przepis:
Ozory umyc,wlozyc do zimnej wody z warzywami.Gotowac do miekkosci.Miekkie ozory
wyjac,przelac zimna woda i zdjac blone.Kroic ukosnie grube plastry.Podawac z
kwasnymi sosami na goraco do obiadu,lub na zimno z zimnymi sosami(np.tatarskim)
do pieczywa.
UWAGA!!
Uzyskany wywar wykorzystac jako podstawe do sporzadzania zup lub sosow.
Inny sposob przyrzadzania gotowanych ozorow,tym razem solonych lub wedzonych
podaje Zofia Wilhelmina patrz przepis 457.



[22.01] 23:16 szunaJ
jUSTYS....JEZORKI SA WSPANIALE....SAMA WIESZ......MNIAMMMMMMMM JEZYCZKIEM.....HEHEHEHEHHEE
[22.01] 23:16 Justynka
brrrrrrrrrrrr Januszku .
« poprzednie wypowiedzi | następne wypowiedzi » 

» Odpowiedz na ten temat



© 1999-2006 o2.pl Sp. z o.o. (dawniej MediaOne Sp. z o.o.) Wszelkie prawa zastrzeżone.
O firmie - Reklama w o2.pl i Tlen.pl - Pomoc