o2.pl - Portal internetowy
Kuchnia » Forum » forum Ogólna dyskusja

Spis tematów | Nowy temat | Szukaj | Preferencje
» Odpowiedz na ten temat

Temat: Wyrób wędlin sposobem domowym - przepisy, receptury
Strony tematu: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 « poprzednie wypowiedzi | następne wypowiedzi » 
[24.12] 20:00 Cogito
Wszystkim wędzarnikom- tym początkującym i tym z szesnastym stopniem wtajemniczenia- zdrowych, spokojnych i radosnych świąt Bożego Narodzenia. Niech te święta dadzą nadzieję wszystkim, a zwłaszcza tym, którzy tej nadziei najbardziej potrzebują.
Dobrego, obfitującego w radosne chwile Nowego Roku.
Braci wędzarniczej udanych wędlin szlachetnych i smacznych podrobów.
Niechaj trwają wieczne dyskusje o wyższości litego drewna wiśniowego nad zrębkami bukowymi.
Pozdrawiam wszystkich serdecznie.
Lachu, czekam dłuższej przerwy.
MirekB co się odlwecze to nie uciecze.


Dymowski Młodszy

www.wedlinydomowe.pl Bezpieczne, sprawdzone przepisy oraz większość odpowiedzi na pytania dotyczące domowego wyrobu wędlin
[24.12] 21:48 fire28
Z okazji Świąt Bożego Narodzenia wszystkim dymiącym i czytającym
Wszystkiego Najlepszego!
Smacznych wyrobów i pochwał od rodzinki.
Maxellowi - zadowolenia z pracy zawodowej, oraz wyrobów, które znikać będą z prędkością wozu bojowego!
Dużo Dużo Zdrowia

[25.12] 08:45 Bogumił
Z okazji Świąt Bożego Narodzenia, życzę wszystkim SMAKOSZOM
dużo, dużo ZDRÓWKA no i oczywiście samych sukcesów
[25.12] 09:51 Elli
Miłego świętowania i udanego następnego Roku 2006

Przepisy zebrane z forum "Nocne rozmowy Polaków..." i z "Pubu u Emika"
czyli nasza stronka:
www.przepisy.tmseast.com
[25.12] 11:22 Jacek
Życzenia zdrowych, wesołych Świąt, samych słonecznych dni w życiu, niechaj kłopoty omjają Was z daleka i radość króluje w Waszych sercach.

[25.12] 21:06 Chef Paul
.... zyczenia świąteczne i noworoczne tutaj: http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=778#778

... brachu Lachu ... zabierz ze sobą po drodze Maxella (jak dojechać wiesz, ... a jak nie to przypomnę

pozdrawiam niezmiernie serdecznie

ps - czyżby "Wędzarnicza Brać" nie miała nic do powiedzenia w Konkursie na świąteczne edlinki ogłoszonym prze Maxella ???

kuchnia w ogrodzie - wędzarnia, grill, nalewki, przetwory domowe - przepisy
http://www.chefpaul.net
zapraszam
[26.12] 02:02 kangur   (jingjing2107@optusnet.com.au)
wesolych swiat wszytkim dymkowiczom

[26.12] 16:25 Bogumił
Witam serdecznie i świątecznie wszystkich Smakoszy. Mam trochę czasu więc postanowiłem opisać swoje pierwsze wędzenie, no może nie pierwsze, bo moje pierwsze wędzenia miały miejsce w Libanie, ale wtedy o wędzeniu i robieniu kiełbas nic nie wiedziałem, szkoda że wtedy z nami na misji ni było Ciebie Maxell. Dostęp mieliśmy tylko do mięsa mrożonego, więc z tego co było, próbowaliśmy coś zmajstrować, co by choć trochę przypominało smakiem kiełbasę i rodzinny dom. Flak mieliśmy z kraju, pierwsze co zrobiłem, właśnie na święta, była to kiełbasa biała, wszystkim smakowała. No i przyszedł czas na pierwsze wędzenie, wsad jak na białą do flaka i do beczki, rozpaliliśmy drewnem z drzewa pomarańczowego, kiełbasy zrobiły się czarne wyglądały jak kaszanka, następna próba na drewnie z drzewa figowego świeżo ściętego, kolor dobry smak taki sobie, ale i tak wszystkim smakował, bo było lepsze od tego co jadaliśmy. Żebym wtedy wiedział to co wiem obecnie, oczywiście dzięki tej wspaniałej stronie. Tyle wspomnień.
Do niedawna robiłem tylko mielonki w słoikach, mielonki z BUTELKI i wszystko co nie wymagało wędzenia i zazdrościłem Wam że objadacie się wspaniałymi wędzonkami. Nie wytrzymałem i parę dni przed świętami kupiłem działkę warzywną. Pierwsze co zrobiłem, to wkopałem rurę 24cm x 130cm, mięsko się peklowało, w czwartek pierwsze prawdziwe wędzenie, przeżywałem jak młody rolnik pierwszą podorywkę . Komorę zrobiłem ze skrzyń po (...nie będę mówił po czym), ok. Po trzech godzinach rewelacja wszystko pięknie pachnie, ładnie wygląda nie mogę wyjść z podziwu, że wszystko wyszło super. Rodzinka zachwycona. Znajomi składają zamówienia. Popadam w samozachwyt. Zrobiłem kiełbasę czosnkową, szyneczkę, schabik, boczuś no i kiełbasę Lisiecką, ale niestety we flaku wieprzowym, wołowego nigdzie nie było, smak Lisieckiej wyśmienity, niebo w gębie...
Dołączam parę fotek...

http://wisniewski_bogdan.w.interia.pl/wedzarnia.jpg
http://wisniewski_bogdan.w.interia.pl/wedzarnia1.jpg
http://wisniewski_bogdan.w.interia.pl/wedzarnia2.jpg
http://wisniewski_bogdan.w.interia.pl/wedzarnia3.jpg
http://wisniewski_bogdan.w.interia.pl/wedzarnia4.jpg
http://wisniewski_bogdan.w.interia.pl/wedzarnia5.jpg
http://wisniewski_bogdan.w.interia.pl/wedzarnia6.jpg
[26.12] 16:34 Bogumił
Witam ponownie, poniżej znajdują się linki do tych samych zdjęć, jednak te ładują się zdecydowanie szybciej...

Pozdrawiam

http://republika.pl/wisniewski_bogdan/wedzarnia.jpg
http://republika.pl/wisniewski_bogdan/wedzarnia1.jpg
http://republika.pl/wisniewski_bogdan/wedzarnia2.jpg
http://republika.pl/wisniewski_bogdan/wedzarnia3.jpg
http://republika.pl/wisniewski_bogdan/wedzarnia4.jpg
http://republika.pl/wisniewski_bogdan/wedzarnia5.jpg
http://republika.pl/wisniewski_bogdan/wedzarnia6.jpg
[26.12] 20:29 Bagno
Gratulacje dla ciebie Bogumił. Tylko nie rozumiem, po co ten stres przed
wędzeniem przecież to takie łatwe. Nieprawdaż!
Myślę, że będziesz miał wkrótce więcej do pokazania.
Pozdrowienia. Bagno.
[26.12] 22:06 Maxell
Bogumił, ostatnie zdjęcie nie wchodzi.
Jesli masz więcej to podeślij mi na pocztę. Dodam do Twojej kolekcji.
Jesli ktoś ma coś do sprzedania z interesującego nas tematu; książki, czasopisma, urządzenia, materiały itp, lub chce coś z tego zakresu tematycznego zakupić, proszę przesyłać oferty do mnie na pocztę, wraz z adresem kontaktowym. Zgłoszenia będę umieszczał w dziale kupno-sprzedaż.
I prosze o nadsyłanie materiałów na konkurs oraz zdjęcia ze światecznych wędzeń i parzeń. Na pewno się tego bardzo duzo uzbierało.
Pozdrowionka

nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy
[27.12] 22:40 Maxell
Tereska, napisz jak Ci wyszły wedzoneczki?
Pozdrawiam

nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy
[28.12] 14:12 Do początku

[28.12] 19:59 EWa
Hej, ja wprawdzie nie wędzę, ale skuszona Waszą stronką drogą kupna nabyłam szynkowarkę i jak błysnęłam na święta wyrobami, tak niektórym jeszcze gały do stanu normalnego nie wróciły! A to był tylko szybki debiucik, planuję sie rozwijać! Pozdrawiam wszystkich z tej smakowitej strony!!!!

EWa
[28.12] 20:29 Bogumił   (wisniewski_bogdan@interia.pl)
Witam Cię Bagno, dzięki za gratulacje, ale wiesz jaki jest ten pierwszy raz .

Pozdrowienia dla Wszystkich Smakoszy
[28.12] 22:37 Maxell
Brawo Ewa. Tak trzymaj

nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy
[29.12] 08:12 Sławek
Chef Paul
W sylwestra bede robił żberka wedzone i duszone ale w pieczarkach w przepisie jest papryka Chili czy pieprz ceyane to to samo co papryka chili i wtym samym wedzeniu chce uweędzić kurczaka ale Chef Paul i jak myslisz czy jak dam temperaturę 60 stopni dla żeberek i kurczaka to kurczak nie bedzie za suchy?
pozdrowienia dla wszyskich i szamapańskiej zabawy

[29.12] 11:13 bogdano
Witam serdecznie po świętach. Chciałem b. podziękować wszystkim, którzy przed świętami doradzali mi w sprawie kiełbas i szynek. Uwędziło sie pięknie. Kolega z pracy prosił o przygotowanie jednej szyneczki dla niego, miałem opory bo to pierwszy raz i można dać plamę, ale bardzo mu smakowało (zwłaszcza mam plusy u jego żony ). Może nie do końca fajnie schodzi skórka z kiełbasy (chłopska- Maxell) ale jest smaczna. A może ktoś wie na co należy zwrócić uwagę aby ładnie skórka się oddzielała? Może za długo wędziłem? nie mam swojej wędzarni a tej obcej "nie znałem" i nie miała wskaźnika temperatury. Pomimo wszystko, wszyscy kosztujący wyroby byli zachwyceni. Na wiosnę koniecznie muszę postawić murowaną wędzarenkę. Pozdrawiam wszystkich.

[29.12] 11:19 bogdano
Bogumił, ta twoja wedzarnia wygląda jak skład amunicji, pod którą ktoś przed chwilą podłożył zapalony lont! .
Oczywiście to żart. Gratuluję pomysłu. A jaka skuteczność.

[29.12] 12:00 Maxell
Co do skórek....
Jesli kiełbasa jest poddana wyższej temperaturze (widać to po zmarszczeniu w wędzarni) to skórka może nie oddzielac się dobrze od farszu. Ale czy to jest jakąś przeszkodą w konsumowaniu i cieszeniu się smakiem?
Taka mała anegdotka: kiedys byłem świadkiem, kiedy (czasy stanu W.) ładnie ubrana paniusia, po odstaniu w kolejce, podeszła do "lady" i poprosiła o mięso, jakąś wedlinkę i kaszankę. jednakże kaszankę chciała najpierw spróbować. Sprzedawca (starszy pan) odciął kawałek i podał naszej paniusi. Ta natychmiast przystapiła do zabiegu "odjeliciania" kaszanki. Sprzedawca zapytał: Co Pani robi i po co? Odpowiedziała: Zdejmuję "flaczek" gdyz chcę spróbować farszu.
Proszęe Pani, tak między nami, to własnie jelito, które pani odrzuca, jest najbardziej pewnym i czystym elementem tej kaszanki. Za jego czystość moge gwarantować, ale za to co jest w farszu - nigdy.
Pozdrowionka

nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy
[29.12] 12:03 Maxell
Jesli będziesz kiełbaskę podwedzał do parzenia (w ciepłym dymie) i później ją sparzysz, to osłonka musi sie pięknie zdejmować.

nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy
[29.12] 16:27 Bagno
bogdano
Jeśli chcesz, aby zdejmowała się osłonka kiełbasy, to skróć maksymalnie etap osadzania oraz wypocenia się kiełbasy w wędzarni.
Pozdrawiam. Bagno.
[29.12] 18:24 Chef Paul
... @ Sławek

... papryka cayene albo chilli to nie to samo jednak o bardzo podobnym smaku
... w kurczaku im wyższa temperatura tym oczywiście krótszy czas "wędzenio-pieczenia" ... nalej do ptaszka raz po raz trochę piwka przy wyższej temp. oczywiście trochę więcej (kiedyś jeden z moich kuzynów tak podkładał drewna do kurczaczków "chciał szybciej, bo był głodny", - że na haku zostały same nogi ... wspominamy to do dziś choć było to kilka lat temu

pozdrawiam serdecznie

kuchnia w ogrodzie - wędzarnia, grill, nalewki, przetwory domowe - przepisy
http://www.chefpaul.net
zapraszam
[29.12] 18:41 Sławek
dziękuje Chef pytałem sie o to chili bo w sklepie nawet kilku jest przyprawa o nazwie Chili a pod tym napisem widnieje PIEPRZ CEYANE jest to przyprawa firmy kamis innych firm też jest tak a przyprawę o nazwie Papryka Chili nie ma

[29.12] 18:48 jurek52   (jurek52@wp.pl)
Witam przednoworocznie wszystkich zadymiarzy.

Maxel

przed chwilką wysłałem Ci pakiet wraz z apelem,
mam nadzieję że wszyscy zadymiarze go podejmą.

pozdrawiam

Jurek

[30.12] 00:32 elzunia
Wtam-serdecznie
jeszcze-w-starym-roku-
Bogumil-jestem-pod-wrazeniem-wyrobow-iwedzarni
moje-choc-smaczne-to-niestety-nie-moga-sie-rownac
a-odnosnie-wedzarni-to-mam-pytanie-czy-moga-byc-rozne-drewniane
skrzynie-itp-czy-nie-ma-obawy-zapalenia-czy-cos
bo-jak-dotad-zawsze-byla-mowa-o-metalowych-beczkach
bo-jesli-moze-byc-drewno-to-go-bede-szukac
i-moze-uda-mi-sie-cos-sprobowac-uwedzic-samej-jeszcze-przed-wiosna
aaa-moze-ktos-cos-wie-czy-mozna-gdzies-kupic-szynkowar
bo-w-dziale-wszystko-o-szynkowarach-nie-ma-takich-inf.
pozdrowka

[30.12] 08:21 grzes855
elzuniu witam serdecznie, wędzarnia z drewna oczywiście ze tak, tylko trzeba zrobic odpowiedni kanał dolotowy u mnie ma około 2m, max temp osiagnąłem około 130 stC chwilowo a to raczej nie grozi pożarem tym bardziej ze po jakimś czasie na sciankach wewnetrznych tworzy sie taka smolna powłoka, mój znajomy ma skrzynię która fabrycznie była wyłożona folia aluminiową, uważaj na to żeby jednak drewno skrzyni nie było nasączone jakimś świństwem które podczas wędzenia będzie sie wydzielać (wszelkiego rodzaju impregnaty).
Sprawa szynkowaru- dostepne na allegro u goscia który chyba wykupił cały zapas magazynowy, nie wiem czy jeszcze sprzedaje. ja ostatnio kupiłem dla siostry od znajomej ale też sobie policzyła za 50pln a wiem ze ma jeszcze jeden moge popytac jesli chcesz. poczytaj jednak na forum okonstrukcjach naszych kolegów rozwiązania są proste i tanie,osobiscie dosyc długo robiłem szykowarki w garnku emaliowanym z pokrywka która wpadała do środka i po załadowaniu obciażałem ciezarkiem a potem po modernizacji śrubą dokrecaną lub sprężyną.

[30.12] 14:28 Maad8
elzuniu, czy mogłabyś używać spacji ? starsznie się czyta te-Twoje-posty

[30.12] 15:53 EWa
Dzień dobry! Nie mam (na razie!) czasu czytać 215 stron niezwykle smakowitych, a próby posłużenia się wyszukiwarką jakoś mi nie wychodzą, więc proszę: dajcie namiary na ciekawe przepisy na wkłady szynkowarkowe!

EWa
[30.12] 15:54 EWa
Dzień dobry! Nie mam (na razie!) czasu czytać 215 stron niezwykle smakowitych, a próby posłużenia się wyszukiwarką jakoś mi nie wychodzą, więc proszę: dajcie namiary na ciekawe przepisy na wkłady szynkowarkowe!

EWa
« poprzednie wypowiedzi | następne wypowiedzi » 

» Odpowiedz na ten temat



© 1999-2006 o2.pl Sp. z o.o. (dawniej MediaOne Sp. z o.o.) Wszelkie prawa zastrzeżone.
O firmie - Reklama w o2.pl i Tlen.pl - Pomoc