|
|
» Odpowiedz na ten temat
Temat: Wyrób wędlin sposobem domowym - przepisy, receptury
|
|
[24.12] 20:00 |
Cogito
|
|
Wszystkim wędzarnikom- tym początkującym i tym z szesnastym stopniem wtajemniczenia- zdrowych, spokojnych i radosnych świąt Bożego Narodzenia. Niech te święta dadzą nadzieję wszystkim, a zwłaszcza tym, którzy tej nadziei najbardziej potrzebują.
Dobrego, obfitującego w radosne chwile Nowego Roku.
Braci wędzarniczej udanych wędlin szlachetnych i smacznych podrobów.
Niechaj trwają wieczne dyskusje o wyższości litego drewna wiśniowego nad zrębkami bukowymi.
Pozdrawiam wszystkich serdecznie.
Lachu, czekam dłuższej przerwy.
MirekB co się odlwecze to nie uciecze.
Dymowski Młodszy
www.wedlinydomowe.pl Bezpieczne, sprawdzone przepisy oraz większość odpowiedzi na pytania dotyczące domowego wyrobu wędlin |
[24.12] 21:48 |
fire28
|
|
Z okazji Świąt Bożego Narodzenia wszystkim dymiącym i czytającym
Wszystkiego Najlepszego!
Smacznych wyrobów i pochwał od rodzinki.
Maxellowi - zadowolenia z pracy zawodowej, oraz wyrobów, które znikać będą z prędkością wozu bojowego!
Dużo Dużo Zdrowia
|
[25.12] 08:45 |
Bogumił
|
|
Z okazji Świąt Bożego Narodzenia, życzę wszystkim SMAKOSZOM
dużo, dużo ZDRÓWKA no i oczywiście samych sukcesów
|
[25.12] 09:51 |
Elli
|
|
Miłego świętowania i udanego następnego Roku 2006
Przepisy zebrane z forum "Nocne rozmowy Polaków..." i z "Pubu u Emika"
czyli nasza stronka:
www.przepisy.tmseast.com |
[25.12] 11:22 |
Jacek
|
|
Życzenia zdrowych, wesołych Świąt, samych słonecznych dni w życiu, niechaj kłopoty omjają Was z daleka i radość króluje w Waszych sercach.
|
[25.12] 21:06 |
Chef Paul
|
|
.... zyczenia świąteczne i noworoczne tutaj: http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=778#778 
... brachu Lachu ... zabierz ze sobą po drodze Maxella (jak dojechać wiesz, ... a jak nie to przypomnę 
pozdrawiam niezmiernie serdecznie
ps - czyżby "Wędzarnicza Brać" nie miała nic do powiedzenia w Konkursie na świąteczne edlinki ogłoszonym prze Maxella ???
kuchnia w ogrodzie - wędzarnia, grill, nalewki, przetwory domowe - przepisy
http://www.chefpaul.net
zapraszam |
[26.12] 02:02 |
kangur
(jingjing2107@optusnet.com.au)
|
|
wesolych swiat wszytkim dymkowiczom
 |
[26.12] 16:25 |
Bogumił
|
|
Witam serdecznie i świątecznie wszystkich Smakoszy. Mam trochę czasu więc postanowiłem opisać swoje pierwsze wędzenie, no może nie pierwsze, bo moje pierwsze wędzenia miały miejsce w Libanie, ale wtedy o wędzeniu i robieniu kiełbas nic nie wiedziałem, szkoda że wtedy z nami na misji ni było Ciebie Maxell. Dostęp mieliśmy tylko do mięsa mrożonego, więc z tego co było, próbowaliśmy coś zmajstrować, co by choć trochę przypominało smakiem kiełbasę i rodzinny dom. Flak mieliśmy z kraju, pierwsze co zrobiłem, właśnie na święta, była to kiełbasa biała, wszystkim smakowała. No i przyszedł czas na pierwsze wędzenie, wsad jak na białą do flaka i do beczki, rozpaliliśmy drewnem z drzewa pomarańczowego, kiełbasy zrobiły się czarne wyglądały jak kaszanka, następna próba na drewnie z drzewa figowego świeżo ściętego, kolor dobry smak taki sobie, ale i tak wszystkim smakował, bo było lepsze od tego co jadaliśmy. Żebym wtedy wiedział to co wiem obecnie, oczywiście dzięki tej wspaniałej stronie. Tyle wspomnień.
Do niedawna robiłem tylko mielonki w słoikach, mielonki z BUTELKI i wszystko co nie wymagało wędzenia i zazdrościłem Wam że objadacie się wspaniałymi wędzonkami. Nie wytrzymałem i parę dni przed świętami kupiłem działkę warzywną. Pierwsze co zrobiłem, to wkopałem rurę 24cm x 130cm, mięsko się peklowało, w czwartek pierwsze prawdziwe wędzenie, przeżywałem jak młody rolnik pierwszą podorywkę . Komorę zrobiłem ze skrzyń po (...nie będę mówił po czym), ok. Po trzech godzinach rewelacja wszystko pięknie pachnie, ładnie wygląda nie mogę wyjść z podziwu, że wszystko wyszło super. Rodzinka zachwycona. Znajomi składają zamówienia. Popadam w samozachwyt. Zrobiłem kiełbasę czosnkową, szyneczkę, schabik, boczuś no i kiełbasę Lisiecką, ale niestety we flaku wieprzowym, wołowego nigdzie nie było, smak Lisieckiej wyśmienity, niebo w gębie...
Dołączam parę fotek...
http://wisniewski_bogdan.w.interia.pl/wedzarnia.jpg
http://wisniewski_bogdan.w.interia.pl/wedzarnia1.jpg
http://wisniewski_bogdan.w.interia.pl/wedzarnia2.jpg
http://wisniewski_bogdan.w.interia.pl/wedzarnia3.jpg
http://wisniewski_bogdan.w.interia.pl/wedzarnia4.jpg
http://wisniewski_bogdan.w.interia.pl/wedzarnia5.jpg
http://wisniewski_bogdan.w.interia.pl/wedzarnia6.jpg
|
[26.12] 16:34 |
Bogumił
|
|
Witam ponownie, poniżej znajdują się linki do tych samych zdjęć, jednak te ładują się zdecydowanie szybciej...
Pozdrawiam
http://republika.pl/wisniewski_bogdan/wedzarnia.jpg
http://republika.pl/wisniewski_bogdan/wedzarnia1.jpg
http://republika.pl/wisniewski_bogdan/wedzarnia2.jpg
http://republika.pl/wisniewski_bogdan/wedzarnia3.jpg
http://republika.pl/wisniewski_bogdan/wedzarnia4.jpg
http://republika.pl/wisniewski_bogdan/wedzarnia5.jpg
http://republika.pl/wisniewski_bogdan/wedzarnia6.jpg
|
[26.12] 20:29 |
Bagno
|
|
Gratulacje dla ciebie Bogumił. Tylko nie rozumiem, po co ten stres przed
wędzeniem przecież to takie łatwe. Nieprawdaż!
Myślę, że będziesz miał wkrótce więcej do pokazania.
Pozdrowienia. Bagno.
|
[26.12] 22:06 |
Maxell
|
|
Bogumił, ostatnie zdjęcie nie wchodzi. 
Jesli masz więcej to podeślij mi na pocztę. Dodam do Twojej kolekcji.
Jesli ktoś ma coś do sprzedania z interesującego nas tematu; książki, czasopisma, urządzenia, materiały itp, lub chce coś z tego zakresu tematycznego zakupić, proszę przesyłać oferty do mnie na pocztę, wraz z adresem kontaktowym. Zgłoszenia będę umieszczał w dziale kupno-sprzedaż.
I prosze o nadsyłanie materiałów na konkurs oraz zdjęcia ze światecznych wędzeń i parzeń. Na pewno się tego bardzo duzo uzbierało.
Pozdrowionka
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy |
[27.12] 22:40 |
Maxell
|
|
Tereska, napisz jak Ci wyszły wedzoneczki?
Pozdrawiam
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy |
[28.12] 14:12 |
Do początku
|
|
|
[28.12] 19:59 |
EWa
|
|
Hej, ja wprawdzie nie wędzę, ale skuszona Waszą stronką drogą kupna nabyłam szynkowarkę i jak błysnęłam na święta wyrobami, tak niektórym jeszcze gały do stanu normalnego nie wróciły! A to był tylko szybki debiucik, planuję sie rozwijać! Pozdrawiam wszystkich z tej smakowitej strony!!!!
EWa |
[28.12] 20:29 |
Bogumił
(wisniewski_bogdan@interia.pl)
|
|
Witam Cię Bagno, dzięki za gratulacje, ale wiesz jaki jest ten pierwszy raz .
Pozdrowienia dla Wszystkich Smakoszy
|
[28.12] 22:37 |
Maxell
|
|
Brawo Ewa.  Tak trzymaj
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy |
[29.12] 08:12 |
Sławek
|
|
Chef Paul
W sylwestra bede robił żberka wedzone i duszone ale w pieczarkach w przepisie jest papryka Chili czy pieprz ceyane to to samo co papryka chili i wtym samym wedzeniu chce uweędzić kurczaka ale Chef Paul i jak myslisz czy jak dam temperaturę 60 stopni dla żeberek i kurczaka to kurczak nie bedzie za suchy?
pozdrowienia dla wszyskich i szamapańskiej zabawy
|
[29.12] 11:13 |
bogdano
|
|
Witam serdecznie po świętach. Chciałem b. podziękować wszystkim, którzy przed świętami doradzali mi w sprawie kiełbas i szynek. Uwędziło sie pięknie. Kolega z pracy prosił o przygotowanie jednej szyneczki dla niego, miałem opory bo to pierwszy raz i można dać plamę, ale bardzo mu smakowało (zwłaszcza mam plusy u jego żony ). Może nie do końca fajnie schodzi skórka z kiełbasy (chłopska- Maxell) ale jest smaczna. A może ktoś wie na co należy zwrócić uwagę aby ładnie skórka się oddzielała? Może za długo wędziłem? nie mam swojej wędzarni a tej obcej "nie znałem" i nie miała wskaźnika temperatury. Pomimo wszystko, wszyscy kosztujący wyroby byli zachwyceni. Na wiosnę koniecznie muszę postawić murowaną wędzarenkę. Pozdrawiam wszystkich.
|
[29.12] 11:19 |
bogdano
|
|
Bogumił, ta twoja wedzarnia wygląda jak skład amunicji , pod którą ktoś przed chwilą podłożył zapalony lont! .
Oczywiście to żart. Gratuluję pomysłu. A jaka skuteczność.
|
[29.12] 12:00 |
Maxell
|
|
Co do skórek.... 
Jesli kiełbasa jest poddana wyższej temperaturze (widać to po zmarszczeniu w wędzarni) to skórka może nie oddzielac się dobrze od farszu. Ale czy to jest jakąś przeszkodą w konsumowaniu i cieszeniu się smakiem?
Taka mała anegdotka: kiedys byłem świadkiem, kiedy (czasy stanu W.) ładnie ubrana paniusia, po odstaniu w kolejce, podeszła do "lady" i poprosiła o mięso, jakąś wedlinkę i kaszankę. jednakże kaszankę chciała najpierw spróbować. Sprzedawca (starszy pan) odciął kawałek i podał naszej paniusi. Ta natychmiast przystapiła do zabiegu "odjeliciania" kaszanki. Sprzedawca zapytał: Co Pani robi i po co? Odpowiedziała: Zdejmuję "flaczek" gdyz chcę spróbować farszu.
Proszęe Pani, tak między nami, to własnie jelito, które pani odrzuca, jest najbardziej pewnym i czystym elementem tej kaszanki. Za jego czystość moge gwarantować, ale za to co jest w farszu - nigdy. 
Pozdrowionka
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy |
[29.12] 12:03 |
Maxell
|
|
Jesli będziesz kiełbaskę podwedzał do parzenia (w ciepłym dymie) i później ją sparzysz, to osłonka musi sie pięknie zdejmować.
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy |
[29.12] 16:27 |
Bagno
|
|
bogdano
Jeśli chcesz, aby zdejmowała się osłonka kiełbasy, to skróć maksymalnie etap osadzania oraz wypocenia się kiełbasy w wędzarni.
Pozdrawiam. Bagno.
|
[29.12] 18:24 |
Chef Paul
|
|
... @ Sławek
... papryka cayene albo chilli to nie to samo jednak o bardzo podobnym smaku
... w kurczaku im wyższa temperatura tym oczywiście krótszy czas "wędzenio-pieczenia" ... nalej do ptaszka raz po raz trochę piwka przy wyższej temp. oczywiście trochę więcej (kiedyś jeden z moich kuzynów tak podkładał drewna do kurczaczków "chciał szybciej, bo był głodny", - że na haku zostały same nogi ... wspominamy to do dziś choć było to kilka lat temu 
pozdrawiam serdecznie
kuchnia w ogrodzie - wędzarnia, grill, nalewki, przetwory domowe - przepisy
http://www.chefpaul.net
zapraszam |
[29.12] 18:41 |
Sławek
|
|
dziękuje Chef pytałem sie o to chili bo w sklepie nawet kilku jest przyprawa o nazwie Chili a pod tym napisem widnieje PIEPRZ CEYANE jest to przyprawa firmy kamis innych firm też jest tak a przyprawę o nazwie Papryka Chili nie ma 
|
[29.12] 18:48 |
jurek52
(jurek52@wp.pl)
|
|
Witam przednoworocznie wszystkich zadymiarzy.
Maxel
przed chwilką wysłałem Ci pakiet wraz z apelem,
mam nadzieję że wszyscy zadymiarze go podejmą.
pozdrawiam
Jurek
|
[30.12] 00:32 |
elzunia
|
|
Wtam-serdecznie
jeszcze-w-starym-roku-
Bogumil-jestem-pod-wrazeniem-wyrobow-iwedzarni
moje-choc-smaczne-to-niestety-nie-moga-sie-rownac
a-odnosnie-wedzarni-to-mam-pytanie-czy-moga-byc-rozne-drewniane
skrzynie-itp-czy-nie-ma-obawy-zapalenia-czy-cos
bo-jak-dotad-zawsze-byla-mowa-o-metalowych-beczkach
bo-jesli-moze-byc-drewno-to-go-bede-szukac
i-moze-uda-mi-sie-cos-sprobowac-uwedzic-samej-jeszcze-przed-wiosna
aaa-moze-ktos-cos-wie-czy-mozna-gdzies-kupic-szynkowar
bo-w-dziale-wszystko-o-szynkowarach-nie-ma-takich-inf.
pozdrowka
|
[30.12] 08:21 |
grzes855
|
|
elzuniu witam serdecznie, wędzarnia z drewna oczywiście ze tak, tylko trzeba zrobic odpowiedni kanał dolotowy u mnie ma około 2m, max temp osiagnąłem około 130 stC chwilowo a to raczej nie grozi pożarem tym bardziej ze po jakimś czasie na sciankach wewnetrznych tworzy sie taka smolna powłoka, mój znajomy ma skrzynię która fabrycznie była wyłożona folia aluminiową, uważaj na to żeby jednak drewno skrzyni nie było nasączone jakimś świństwem które podczas wędzenia będzie sie wydzielać (wszelkiego rodzaju impregnaty).
Sprawa szynkowaru- dostepne na allegro u goscia który chyba wykupił cały zapas magazynowy, nie wiem czy jeszcze sprzedaje. ja ostatnio kupiłem dla siostry od znajomej ale też sobie policzyła za 50pln a wiem ze ma jeszcze jeden moge popytac jesli chcesz. poczytaj jednak na forum okonstrukcjach naszych kolegów rozwiązania są proste i tanie,osobiscie dosyc długo robiłem szykowarki w garnku emaliowanym z pokrywka która wpadała do środka i po załadowaniu obciażałem ciezarkiem a potem po modernizacji śrubą dokrecaną lub sprężyną.
|
[30.12] 14:28 |
Maad8
|
|
elzuniu, czy mogłabyś używać spacji ? starsznie się czyta te-Twoje-posty 
|
[30.12] 15:53 |
EWa
|
|
Dzień dobry! Nie mam (na razie!) czasu czytać 215 stron niezwykle smakowitych, a próby posłużenia się wyszukiwarką jakoś mi nie wychodzą, więc proszę: dajcie namiary na ciekawe przepisy na wkłady szynkowarkowe!
EWa |
[30.12] 15:54 |
EWa
|
|
Dzień dobry! Nie mam (na razie!) czasu czytać 215 stron niezwykle smakowitych, a próby posłużenia się wyszukiwarką jakoś mi nie wychodzą, więc proszę: dajcie namiary na ciekawe przepisy na wkłady szynkowarkowe!
EWa |
« poprzednie wypowiedzi
|
następne wypowiedzi »
|