|
|
» Odpowiedz na ten temat
Temat: Wyrób wędlin sposobem domowym - przepisy, receptury
|
|
[01.08] 11:23 |
Lachu
|
|
Cześć!!
Seminole !
cyknij w wyszukiwarce nazwisko ODED SCHWARTZ
Oryginalny tytuł je PRESERVING
a polski Rarytasy w spiżarni - perełka
kupiłem ją w 1997 r. i przetestowałem
w t e i nazad
som tam kapitalne przepisy
na dodatki dla Nas
pozdrowionka
polecam Wszystkim widuję ją jeszcze gdzieniegdzie w EMPIKACH
pzdr
http//wedlinydomowe.pl |
[01.08] 11:24 |
Lachu
|
|
Cześć!!
Seminole !
cyknij w wyszukiwarce nazwisko ODED SCHWARTZ
Oryginalny tytuł je PRESERVING
a polski Rarytasy w spiżarni - perełka
kupiłem ją w 1997 r. i przetestowałem
w t e i nazad
som tam kapitalne przepisy
na dodatki dla Nas
pozdrowionka
polecam Wszystkim widuję ją jeszcze gdzieniegdzie w EMPIKACH
pzdr
http//wedlinydomowe.pl |
[01.08] 17:54 |
Lachu
|
|
Cześć!!
Dla zdrowotności wyszedłem na trawnik
a jezdem "młodym" ziemianinem
a tu niejaki "mniszek" vel "dmuchawiec" vel "mlecz"
ni ma czasu na dymienie bo walczem z tym
sromotnie narazie z tym paskudztwem przegrywjąc
Pomocy!!
Kto wie jak to sk..o wyplenić
kiełbachy momy w małym palcu
a takie badziewie nie daje żyć!@@!
tak sem wycinam nożykiem te korzonki
Chefie i inni Działkowicze
Cogito qrde Żyjesz?
Maxell!!
gdzie mam przesłać zdjęcia przeróbki
prefabrykowanego grilla z Castoramy
na grilowędzarnie?
pzdr
http//wedlinydomowe.pl |
[01.08] 18:36 |
Krzysztof
|
|
Lachu ziemaninie ,,,,STARANE 250 EC to pawali mniszka!! pozdrawiam
Darz dym |
[01.08] 18:44 |
fire28
|
|
Witam Lachu. na mniszka zastosuj "Mniszek" tak się ten środek nazywa. Są jeszcze inne popytaj w sklepach ogrodniczych. powinien być to środek do zwalczania roślin dwuliściennych.
|
[01.08] 19:00 |
Maxell
|
|
Cześć
Lachu podeślij na poczte maxell11@wp.pl
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy |
[01.08] 19:01 |
Maxell
|
|
Cześć
Lachu podeślij na poczte maxell11@wp.pl
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy |
[01.08] 19:05 |
Chef Paul
|
|
... Lachu ... dałem sobie spokój z "mniszkami i innym badziewiem" kilka lat temu, - stwierdziłem, że nie zamierzam grać w golfa na moim ogrodzie - i zgodnie z tym co na mojej internetowej stronie "pełny powrót do natury" - (no prawie pełny, jeszcze do ziemianki sie nie przeprowadzam ), nie uzywam chemii do oprysku mojej śliwy, porzeczek i winogrona - co najwyżej podcinam gałązki a reszta na żywioł, (ciekawe kiedy zacznę prać na tarce w jeziorze utartym szarym mydłem ), ...
... wracając do mniszka, wiosną moja łączka wygląda wspaniale i w moim "ogrodnictwie uzywam tylko kosiarki do trawy,
pozdrawiam wszystkich serdecznie
Chef Paul
każde rozwiązanie przynosi nowe problemy
http://www.chefpaul.5gigs.com zapraszam |
[01.08] 19:19 |
Chef Paul
|
|
... jeszcze o ogrodzie, ...
... lat temu kilka zasadziłem na ogrodzie: jodły, sosny, świerki, dęby, olchy i brzozy, ... kosiarki uzywam ostrożnie, ponieważ w zeszłym roku urosły mi pod brzozą dwa kozaki (może dlatego, że po każdym grzybobraniu wyrzucam grzybowe odpadki pod drzewa ) w każdym razie z przodu jezioro, z tyłu młody lasek i prawie dzika łączka - więc grilluję i wędzę w całkiem miłym środowisku ,
serdecznie pozdrawiam
Chef Paul
ps - jeśli kogoś "nie przekonałem" to mogę dosłać zdjęcia 
każde rozwiązanie przynosi nowe problemy
http://www.chefpaul.5gigs.com zapraszam |
[01.08] 19:20 |
Chef Paul
|
|
... jeszcze o ogrodzie, ...
... lat temu kilka zasadziłem na ogrodzie: jodły, sosny, świerki, dęby, olchy i brzozy, ... kosiarki uzywam ostrożnie, ponieważ w zeszłym roku urosły mi pod brzozą dwa kozaki (może dlatego, że po każdym grzybobraniu wyrzucam grzybowe odpadki pod drzewa ) w każdym razie z przodu jezioro, z tyłu młody lasek i prawie dzika łączka - więc grilluję i wędzę w całkiem miłym środowisku ,
serdecznie pozdrawiam
Chef Paul
ps - jeśli kogoś "nie przekonałem" to mogę dosłać zdjęcia 
każde rozwiązanie przynosi nowe problemy
http://www.chefpaul.5gigs.com zapraszam |
[01.08] 20:17 |
jarek_zielona_pietruszka
|
|
witam wszystkich dymiarzy.
LACHU jeżeli nie wiesz co zrobić z tym wspaniałym mniszkiem to proszę oto przepis:
Wino z kwiatow mlecza
· 3 l kwiatow
· 4 l wody
· 1,5 kg cukru
· 2 pomarancze
· 2 cytryny
· 3 gr. pozywki dla drozdzy
· Drozdze np. riesling
Kwiaty zbieramy w momencie, gdy są najbardziej okazałe. Zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy pod przykryciem przez około trzy dni, nastepnie całość przecedzamy. Do soku dodajemy wymyte, sparzone i pokrojone cytrusy, gotujemy to przez 10 minut, przecedzamy, uzupelniamy połową cukru, studzimy i wlewamy do gąsiorka. Do tak przygotowanego nastawu dodajemy matke drożdżową i pozostawiamy do fermentacji. Po kilku dniach intensywnej fermentacji wlewamy drugą połowe rozpuszczonego cukru w dwóch częściach, w odstepie kilku dni. Pozostałe czynności zgodnie z ogólnymi zasadami przedstawionymi na tych stronach. Przepis ten zapożyczyłem z ksiązeczki P Renaty Pacer "DOMOWE MROZONKI I PRZETWORY". Mam nadzieję, że bedzie państwu smakowało
znaleziony gdzieś w necie
można zrobić jeszcze coś ala miód, sok i napój gazowany ale tamte przepisy gdzię mi zginęły.
korzeń mniszka jest bardzo cenionym lekarstwem. jeżeli chcesz prześlę Ci na priwa trochę danych na ten temat. ja na mojej działce bardzo polubiłem to ziele i traktuję je tylko kosiarką ale już po kwitnieniu. pozdrawiam
nawet, gdy robię źle to wiem, że robię dobrze
dobrego dymu w żagle |
[01.08] 22:16 |
Lachu
|
|
Cześć!!
Jarku!!
priva je lach@zghboleslaw.pl
a ten mniszek to mniem wk..a
tak jak Nas wszystkich ten buc z Allegro
bedzie!!
pozdrowionka!!
pzdr
http//wedlinydomowe.pl |
[02.08] 08:29 |
Maxell
|
|
Mogę Was poinformować, że wszystkie aukcje kolesia który wystawiał Poradnik wędzenia ryb i nie tylko, zostały usuniete z allegro.
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy |
[02.08] 10:00 |
jarek_zielona_pietruszka
|
|
no to sprawa tym razem załatwiona pomyślnie. kolejny burak został spuszczony do kanału oby to było nauczką dla innych.
nawet, gdy robię źle to wiem, że robię dobrze
dobrego dymu w żagle |
[02.08] 11:33 |
Lachu
|
|
Cześć!!
Jarku dostałem dzięki wielkie
pozdrowionka
pzdr
http//wedlinydomowe.pl |
[02.08] 11:34 |
grzes855
|
|
Chef Paul pisałeś w którymś poscie że przygotowujesz pomidory w solance , jeśli możesz podać przepis będę wdzieczny. Z zoną przygotowujemy całe pomidory w przecierze, częśc z dodatkiem papryki też są OK
|
[02.08] 11:42 |
Lachu
|
|
Cześć!
Grześ po południu walnem przepis
na pomidory kiszone - lekka modyfikacja ogórów
ale super z książki którom polecałem Seminole
pozdrowionka
pzdr
http//wedlinydomowe.pl |
[02.08] 12:01 |
lenel
(lenel@op.pl)
|
|
Dokonałem zakupu od tego sprzedającego o którym pisał Maxell i będąc zawiedzionym srodze popełniłem taką oto pisaninę do sprzedającego.
Szanowny sprzedający zakupiłem od Ciebie "Poradnik wędzenia ryb i nie tylko" numer aukcji 57495424. Co do samej transakcji nie mam uwag.
Natomiast pod względem zawartości jestem rozczarowany. Liczyłem na to że otrzymam autorskie pomysły sprzedającego. Natomiast otrzymałem poradnik zerżnięty całkowicie od Egona Bindera z książki "Wędzenie Mięsa, Kiełbas i Ryb". Natomiast pisanie w ogłoszeniu
cyt. .
"Oświadczam że niniejszy poradnik, który stanowi przedmiot aukcji jest mojego autorstwa i stanowi moją własność przez co jako jedyny posiadam prawo do jego rozpowszechniania. Nie wyrażam zgody na rozpowszechnianie go na Allegro ani poza nim, a w szczególności czerpania z tego korzyści majątkowych.
Do zespołu allegro
Oświadczam że niniejszy poradnik, który stanowi przedmiot aukcji jest mojego autorstwa i stanowi moją własność.
Z poważaniem Artur Miniakowski
jest według mnie nadużyciem a dokładniej kradzieżą, ponieważ nie jesteś jego autorem (to nie są przepisy i porady wymyślone przez Ciebie)a tylko wykonawcą nielegalnej kopii za którą pobierasz opłaty. Dla przyzwoitości mógłbyś przynajmniej podać nazwisko faktycznego autora.
Dołączony bonusik nie załatwia sprawy.
Oczekuję sensownych wyjaśnień w innym przypadku będę zmuszony wystawić negatywny komentarz.
Nie dostałem żadnego listu /jak w piosence Pamelo żegnaj/ więc z przykrością po raz pierwszy wystawiłem na Allegro negatywa:
http://www.allegro.pl/my_allegro.php?page=feedbacks&type=fb_gave
|
[02.08] 12:02 |
lenel
(lenel@op.pl)
|
|
Dokonałem zakupu od tego sprzedającego o którym pisał Maxell i będąc zawiedzionym srodze popełniłem taką oto pisaninę do sprzedającego.
Szanowny sprzedający zakupiłem od Ciebie "Poradnik wędzenia ryb i nie tylko" numer aukcji 57495424. Co do samej transakcji nie mam uwag.
Natomiast pod względem zawartości jestem rozczarowany. Liczyłem na to że otrzymam autorskie pomysły sprzedającego. Natomiast otrzymałem poradnik zerżnięty całkowicie od Egona Bindera z książki "Wędzenie Mięsa, Kiełbas i Ryb". Natomiast pisanie w ogłoszeniu
cyt. .
"Oświadczam że niniejszy poradnik, który stanowi przedmiot aukcji jest mojego autorstwa i stanowi moją własność przez co jako jedyny posiadam prawo do jego rozpowszechniania. Nie wyrażam zgody na rozpowszechnianie go na Allegro ani poza nim, a w szczególności czerpania z tego korzyści majątkowych.
Do zespołu allegro
Oświadczam że niniejszy poradnik, który stanowi przedmiot aukcji jest mojego autorstwa i stanowi moją własność.
Z poważaniem Artur Miniakowski
jest według mnie nadużyciem a dokładniej kradzieżą, ponieważ nie jesteś jego autorem (to nie są przepisy i porady wymyślone przez Ciebie)a tylko wykonawcą nielegalnej kopii za którą pobierasz opłaty. Dla przyzwoitości mógłbyś przynajmniej podać nazwisko faktycznego autora.
Dołączony bonusik nie załatwia sprawy.
Oczekuję sensownych wyjaśnień w innym przypadku będę zmuszony wystawić negatywny komentarz.
Nie dostałem żadnego listu /jak w piosence Pamelo żegnaj/ więc z przykrością po raz pierwszy wystawiłem na Allegro negatywa:
http://www.allegro.pl/my_allegro.php?page=feedbacks&type=fb_gave
|
[02.08] 12:04 |
lenel
|
|
Niestety poszło 2 razy bez mojego udziału
|
[02.08] 12:26 |
grzes855
|
|
Lachu dzięki serdecznie poeksperymentujemy , jezeli miałbys przepisy na jakieś ketchupo sosy i tp dodatki do wedlin ale zalezałobymi na czyms co wypróbowałeś na sobie i oceniasz dobrze
|
[02.08] 15:05 |
Chef Paul
|
|
... pomidory "zaprawiam" od lat stale w ten sam sposób (używam zawsze pomidorów gatunku "lima" - podłużne, bardzo mięsiste, zbiory w połowie sierpnia), ...
... na 1 litr wody 1 czubata łyżka stołowa soli kamiennej, ... połówki pomidorów (ze skórą) układam ciasno w słoje, zalewam solanką o tmp. około 80oC, zakręcam słoje, sprawdzam czy się dobrze zamknęły odwracając do góry dnem i pasteryzuję około 20 do 30 minut (litrowe słoje), ...
... zaprawiam tego ponad 100 litrów rocznie i jeszcze mi się nie przytrafiło aby były zepsute , ...
... wszelkie sosy, zupy, przeciery i sok pomidorowy - robię poza sezonem z tych pomidorów (oczywiście uprzednio zdejmując skórę która bardzo łatwo schodzi), ...
... można oczywiście w takiej solance pomidory apertyzować, ale robię to tylko z grzybami 
Smacznego
serdecznie pozdrawiam
Chef Paul
każde rozwiązanie przynosi nowe problemy
http://www.chefpaul.5gigs.com zapraszam |
[02.08] 18:01 |
Chef Paul
|
|
... widziałem niedawno na Forum Czarnej Oliwki pytanie o wędzonego kurczaka (jako osobny temat - niepotrzebnie), wszystkie tego typu przepisy można przecież znaleźć tutaj ...
... ponieważ z wrodzonego lenistwa nie chce mi się go szukać, (nie podejrzewam o to autora "osobnego tematu" - Broń Boże), ... podaję go poniżej:
Kurczak wędzony a lã Chef Paul
Składniki:
1-1/2 kg kurczaka
1/2 kostki masła
2 X 1/2 litra piwa
4 łyżki majeranku
1 pęczek natki pietruszki
Przygotowanie:
W małym garnku doprowadzić piwo do wrzenia, wrzucić masło i rozpuścić w gorącym piwie, dokładnie wymieszać.
Kurczaka wymyć w lodowatej wodzie i dokładnie wytrzeć. Naciąć nożem skórę powyżej piersi i od strony pleców powyżej nóg.
Wstrzykiwać gruszką kucharską pod skórę kurczaka ciepłe piwo z masłem i rozprowadzać równomiernie po całej powierzchni kurczaka.
Resztą piwa z masłem wysmarować zewnątrz skórę kurczaka i obficie wnętrze. Wsypać majeranek do wewnętrznej części kurczaka.
Odstawić do lodówki na 4 godziny.
Rozpocząć wędzenie rzadkim dymem (temp. około 50 st. C) aż skóra będzie złotawa (około 1-1/2 do 2 godz.).
Skropić kurczaka obficie piwem wewnątrz i wrazie potrzeby gdy będzie zbyt suchy wewnątrz i rozpocząć drugi etap wędzenia obniżając temperaturę (do około 40 st. C) jeszcze około 2 godzin, smarując go co 1/2 godziny ciepłym piwem z masłem.
Kurczak jest gotowy gdy nabierze brązowo złotej barwy i po nakłuciu wypływa jasny sok.
Smacznego
ps - w załączeniu "komplet" zdjęć
http://www.chefpaul.5gigs.com/galery5.html
wszelkie przepisy o wędzeniu i wiele o grillu znajdziecie drodzy goście oczywiście również tutaj :
http://www.wedlinydomowe.pl/
serdecznie pozdrawiam
Chef Paul
każde rozwiązanie przynosi nowe problemy
http://www.chefpaul.5gigs.com zapraszam |
[02.08] 19:18 |
lenel
|
|
Miło zauważyć że nasza działalność mająca na celu wyeliminowaanie nieuczciwych sprzedawców oferujących porady i przepisy pobrane z darmowej strony przynosi drobne efekty. Właśnie została usunieta kolejna aukcja
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=58979910
|
[02.08] 19:19 |
lenel
|
|
Miło zauważyć że nasza działalność mająca na celu wyeliminowaanie nieuczciwych sprzedawców oferujących porady i przepisy pobrane z darmowej strony przynosi drobne efekty. Właśnie została usunieta kolejna aukcja
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=58979910
|
[02.08] 19:21 |
lenel
|
|
czemu znowu podwójnie????
|
[02.08] 20:07 |
mn
|
|
|
[02.08] 20:29 |
Maxell
|
|
Fajny termometr na aukcji nr http://www.allegro.pl/show_item.php?item=58634798 Tylko ta cena....
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy |
[02.08] 20:46 |
Maxell
|
|
I coś dla ChefPaula (może nie tylko?) http://www.allegro.pl/show_item.php?item=58444089
I znów cena. 
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy |
[02.08] 21:02 |
abratek
(abratek@wp.pl)
|
|
Przepraszam że nie na temat, ale mam nóż na gardle - pilnie potrzebuję dobrego przepisu na ogórki konserwowe - ja gdzieś podziałem swój i za cholerę nie mogę sobie przypomnieć proporcji wody i octu.
oczywiście jest wiele przepisów w sieci , ale każdy inny - jak wspomniałem chodzi o kwaśność, ja preferuję dość kwaśne , ale bez przesady (w stylu KRAKUSA ) jeśli ktoś może pomóc proszę o kontakt abratek@wp.pl
http://www.wedlinydomowe.pl and http://www.wedlinydomowe.com ...no, i wszystko jasne |
« poprzednie wypowiedzi
|
następne wypowiedzi »
|