o2.pl - Portal internetowy
Kuchnia » Forum » forum Ogólna dyskusja

Spis tematów | Nowy temat | Szukaj | Preferencje
» Odpowiedz na ten temat

Temat: Wyrób wędlin sposobem domowym - przepisy, receptury
Strony tematu: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 « poprzednie wypowiedzi | następne wypowiedzi » 
[01.08] 11:23 Lachu
Cześć!!

Seminole !

cyknij w wyszukiwarce nazwisko ODED SCHWARTZ

Oryginalny tytuł je PRESERVING
a polski Rarytasy w spiżarni - perełka
kupiłem ją w 1997 r. i przetestowałem
w t e i nazad
som tam kapitalne przepisy
na dodatki dla Nas

pozdrowionka
polecam Wszystkim widuję ją jeszcze gdzieniegdzie w EMPIKACH

pzdr
http//wedlinydomowe.pl
[01.08] 11:24 Lachu
Cześć!!

Seminole !

cyknij w wyszukiwarce nazwisko ODED SCHWARTZ

Oryginalny tytuł je PRESERVING
a polski Rarytasy w spiżarni - perełka
kupiłem ją w 1997 r. i przetestowałem
w t e i nazad
som tam kapitalne przepisy
na dodatki dla Nas

pozdrowionka
polecam Wszystkim widuję ją jeszcze gdzieniegdzie w EMPIKACH

pzdr
http//wedlinydomowe.pl
[01.08] 17:54 Lachu
Cześć!!

Dla zdrowotności wyszedłem na trawnik
a jezdem "młodym" ziemianinem
a tu niejaki "mniszek" vel "dmuchawiec" vel "mlecz"

ni ma czasu na dymienie bo walczem z tym
sromotnie narazie z tym paskudztwem przegrywjąc

Pomocy!!
Kto wie jak to sk..o wyplenić
kiełbachy momy w małym palcu
a takie badziewie nie daje żyć!@@!
tak sem wycinam nożykiem te korzonki

Chefie i inni Działkowicze
Cogito qrde Żyjesz?

Maxell!!

gdzie mam przesłać zdjęcia przeróbki
prefabrykowanego grilla z Castoramy
na grilowędzarnie?

pzdr
http//wedlinydomowe.pl
[01.08] 18:36 Krzysztof
Lachu ziemaninie ,,,,STARANE 250 EC to pawali mniszka!! pozdrawiam

Darz dym
[01.08] 18:44 fire28
Witam Lachu. na mniszka zastosuj "Mniszek" tak się ten środek nazywa. Są jeszcze inne popytaj w sklepach ogrodniczych. powinien być to środek do zwalczania roślin dwuliściennych.

[01.08] 19:00 Maxell
Cześć
Lachu podeślij na poczte maxell11@wp.pl

nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy
[01.08] 19:01 Maxell
Cześć
Lachu podeślij na poczte maxell11@wp.pl

nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy
[01.08] 19:05 Chef Paul
... Lachu ... dałem sobie spokój z "mniszkami i innym badziewiem" kilka lat temu, - stwierdziłem, że nie zamierzam grać w golfa na moim ogrodzie - i zgodnie z tym co na mojej internetowej stronie "pełny powrót do natury" - (no prawie pełny, jeszcze do ziemianki sie nie przeprowadzam ), nie uzywam chemii do oprysku mojej śliwy, porzeczek i winogrona - co najwyżej podcinam gałązki a reszta na żywioł, (ciekawe kiedy zacznę prać na tarce w jeziorze utartym szarym mydłem ), ...
... wracając do mniszka, wiosną moja łączka wygląda wspaniale i w moim "ogrodnictwie uzywam tylko kosiarki do trawy,
pozdrawiam wszystkich serdecznie
Chef Paul

każde rozwiązanie przynosi nowe problemy
http://www.chefpaul.5gigs.com zapraszam
[01.08] 19:19 Chef Paul
... jeszcze o ogrodzie, ...
... lat temu kilka zasadziłem na ogrodzie: jodły, sosny, świerki, dęby, olchy i brzozy, ... kosiarki uzywam ostrożnie, ponieważ w zeszłym roku urosły mi pod brzozą dwa kozaki (może dlatego, że po każdym grzybobraniu wyrzucam grzybowe odpadki pod drzewa ) w każdym razie z przodu jezioro, z tyłu młody lasek i prawie dzika łączka - więc grilluję i wędzę w całkiem miłym środowisku ,
serdecznie pozdrawiam
Chef Paul

ps - jeśli kogoś "nie przekonałem" to mogę dosłać zdjęcia

każde rozwiązanie przynosi nowe problemy
http://www.chefpaul.5gigs.com zapraszam
[01.08] 19:20 Chef Paul
... jeszcze o ogrodzie, ...
... lat temu kilka zasadziłem na ogrodzie: jodły, sosny, świerki, dęby, olchy i brzozy, ... kosiarki uzywam ostrożnie, ponieważ w zeszłym roku urosły mi pod brzozą dwa kozaki (może dlatego, że po każdym grzybobraniu wyrzucam grzybowe odpadki pod drzewa ) w każdym razie z przodu jezioro, z tyłu młody lasek i prawie dzika łączka - więc grilluję i wędzę w całkiem miłym środowisku ,
serdecznie pozdrawiam
Chef Paul

ps - jeśli kogoś "nie przekonałem" to mogę dosłać zdjęcia

każde rozwiązanie przynosi nowe problemy
http://www.chefpaul.5gigs.com zapraszam
[01.08] 20:17 jarek_zielona_pietruszka
witam wszystkich dymiarzy.
LACHU jeżeli nie wiesz co zrobić z tym wspaniałym mniszkiem to proszę oto przepis:
Wino z kwiatow mlecza
· 3 l kwiatow
· 4 l wody
· 1,5 kg cukru
· 2 pomarancze
· 2 cytryny
· 3 gr. pozywki dla drozdzy
· Drozdze np. riesling
Kwiaty zbieramy w momencie, gdy są najbardziej okazałe. Zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy pod przykryciem przez około trzy dni, nastepnie całość przecedzamy. Do soku dodajemy wymyte, sparzone i pokrojone cytrusy, gotujemy to przez 10 minut, przecedzamy, uzupelniamy połową cukru, studzimy i wlewamy do gąsiorka. Do tak przygotowanego nastawu dodajemy matke drożdżową i pozostawiamy do fermentacji. Po kilku dniach intensywnej fermentacji wlewamy drugą połowe rozpuszczonego cukru w dwóch częściach, w odstepie kilku dni. Pozostałe czynności zgodnie z ogólnymi zasadami przedstawionymi na tych stronach. Przepis ten zapożyczyłem z ksiązeczki P Renaty Pacer "DOMOWE MROZONKI I PRZETWORY". Mam nadzieję, że bedzie państwu smakowało
znaleziony gdzieś w necie
można zrobić jeszcze coś ala miód, sok i napój gazowany ale tamte przepisy gdzię mi zginęły.
korzeń mniszka jest bardzo cenionym lekarstwem. jeżeli chcesz prześlę Ci na priwa trochę danych na ten temat. ja na mojej działce bardzo polubiłem to ziele i traktuję je tylko kosiarką ale już po kwitnieniu. pozdrawiam

nawet, gdy robię źle to wiem, że robię dobrze
dobrego dymu w żagle
[01.08] 22:16 Lachu
Cześć!!

Jarku!!

priva je lach@zghboleslaw.pl

a ten mniszek to mniem wk..a
tak jak Nas wszystkich ten buc z Allegro

bedzie!!

pozdrowionka!!





pzdr
http//wedlinydomowe.pl
[02.08] 08:29 Maxell
Mogę Was poinformować, że wszystkie aukcje kolesia który wystawiał Poradnik wędzenia ryb i nie tylko, zostały usuniete z allegro.

nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy
[02.08] 10:00 jarek_zielona_pietruszka
no to sprawa tym razem załatwiona pomyślnie. kolejny burak został spuszczony do kanału oby to było nauczką dla innych.

nawet, gdy robię źle to wiem, że robię dobrze
dobrego dymu w żagle
[02.08] 11:33 Lachu
Cześć!!

Jarku dostałem dzięki wielkie

pozdrowionka

pzdr
http//wedlinydomowe.pl
[02.08] 11:34 grzes855
Chef Paul pisałeś w którymś poscie że przygotowujesz pomidory w solance , jeśli możesz podać przepis będę wdzieczny. Z zoną przygotowujemy całe pomidory w przecierze, częśc z dodatkiem papryki też są OK

[02.08] 11:42 Lachu
Cześć!

Grześ po południu walnem przepis
na pomidory kiszone - lekka modyfikacja ogórów
ale super z książki którom polecałem Seminole

pozdrowionka

pzdr
http//wedlinydomowe.pl
[02.08] 12:01 lenel   (lenel@op.pl)
Dokonałem zakupu od tego sprzedającego o którym pisał Maxell i będąc zawiedzionym srodze popełniłem taką oto pisaninę do sprzedającego.
Szanowny sprzedający zakupiłem od Ciebie "Poradnik wędzenia ryb i nie tylko" numer aukcji 57495424. Co do samej transakcji nie mam uwag.
Natomiast pod względem zawartości jestem rozczarowany. Liczyłem na to że otrzymam autorskie pomysły sprzedającego. Natomiast otrzymałem poradnik zerżnięty całkowicie od Egona Bindera z książki "Wędzenie Mięsa, Kiełbas i Ryb". Natomiast pisanie w ogłoszeniu
cyt. .

"Oświadczam że niniejszy poradnik, który stanowi przedmiot aukcji jest mojego autorstwa i stanowi moją własność przez co jako jedyny posiadam prawo do jego rozpowszechniania. Nie wyrażam zgody na rozpowszechnianie go na Allegro ani poza nim, a w szczególności czerpania z tego korzyści majątkowych.
Do zespołu allegro
Oświadczam że niniejszy poradnik, który stanowi przedmiot aukcji jest mojego autorstwa i stanowi moją własność.
Z poważaniem Artur Miniakowski


jest według mnie nadużyciem a dokładniej kradzieżą, ponieważ nie jesteś jego autorem (to nie są przepisy i porady wymyślone przez Ciebie)a tylko wykonawcą nielegalnej kopii za którą pobierasz opłaty. Dla przyzwoitości mógłbyś przynajmniej podać nazwisko faktycznego autora.
Dołączony bonusik nie załatwia sprawy.
Oczekuję sensownych wyjaśnień w innym przypadku będę zmuszony wystawić negatywny komentarz.
Nie dostałem żadnego listu /jak w piosence Pamelo żegnaj/ więc z przykrością po raz pierwszy wystawiłem na Allegro negatywa:
http://www.allegro.pl/my_allegro.php?page=feedbacks&type=fb_gave

[02.08] 12:02 lenel   (lenel@op.pl)
Dokonałem zakupu od tego sprzedającego o którym pisał Maxell i będąc zawiedzionym srodze popełniłem taką oto pisaninę do sprzedającego.
Szanowny sprzedający zakupiłem od Ciebie "Poradnik wędzenia ryb i nie tylko" numer aukcji 57495424. Co do samej transakcji nie mam uwag.
Natomiast pod względem zawartości jestem rozczarowany. Liczyłem na to że otrzymam autorskie pomysły sprzedającego. Natomiast otrzymałem poradnik zerżnięty całkowicie od Egona Bindera z książki "Wędzenie Mięsa, Kiełbas i Ryb". Natomiast pisanie w ogłoszeniu
cyt. .

"Oświadczam że niniejszy poradnik, który stanowi przedmiot aukcji jest mojego autorstwa i stanowi moją własność przez co jako jedyny posiadam prawo do jego rozpowszechniania. Nie wyrażam zgody na rozpowszechnianie go na Allegro ani poza nim, a w szczególności czerpania z tego korzyści majątkowych.
Do zespołu allegro
Oświadczam że niniejszy poradnik, który stanowi przedmiot aukcji jest mojego autorstwa i stanowi moją własność.
Z poważaniem Artur Miniakowski


jest według mnie nadużyciem a dokładniej kradzieżą, ponieważ nie jesteś jego autorem (to nie są przepisy i porady wymyślone przez Ciebie)a tylko wykonawcą nielegalnej kopii za którą pobierasz opłaty. Dla przyzwoitości mógłbyś przynajmniej podać nazwisko faktycznego autora.
Dołączony bonusik nie załatwia sprawy.
Oczekuję sensownych wyjaśnień w innym przypadku będę zmuszony wystawić negatywny komentarz.
Nie dostałem żadnego listu /jak w piosence Pamelo żegnaj/ więc z przykrością po raz pierwszy wystawiłem na Allegro negatywa:
http://www.allegro.pl/my_allegro.php?page=feedbacks&type=fb_gave

[02.08] 12:04 lenel
Niestety poszło 2 razy bez mojego udziału

[02.08] 12:26 grzes855
Lachu dzięki serdecznie poeksperymentujemy , jezeli miałbys przepisy na jakieś ketchupo sosy i tp dodatki do wedlin ale zalezałobymi na czyms co wypróbowałeś na sobie i oceniasz dobrze

[02.08] 15:05 Chef Paul
... pomidory "zaprawiam" od lat stale w ten sam sposób (używam zawsze pomidorów gatunku "lima" - podłużne, bardzo mięsiste, zbiory w połowie sierpnia), ...
... na 1 litr wody 1 czubata łyżka stołowa soli kamiennej, ... połówki pomidorów (ze skórą) układam ciasno w słoje, zalewam solanką o tmp. około 80oC, zakręcam słoje, sprawdzam czy się dobrze zamknęły odwracając do góry dnem i pasteryzuję około 20 do 30 minut (litrowe słoje), ...
... zaprawiam tego ponad 100 litrów rocznie i jeszcze mi się nie przytrafiło aby były zepsute , ...
... wszelkie sosy, zupy, przeciery i sok pomidorowy - robię poza sezonem z tych pomidorów (oczywiście uprzednio zdejmując skórę która bardzo łatwo schodzi), ...
... można oczywiście w takiej solance pomidory apertyzować, ale robię to tylko z grzybami
Smacznego

serdecznie pozdrawiam
Chef Paul

każde rozwiązanie przynosi nowe problemy
http://www.chefpaul.5gigs.com zapraszam
[02.08] 18:01 Chef Paul
... widziałem niedawno na Forum Czarnej Oliwki pytanie o wędzonego kurczaka (jako osobny temat - niepotrzebnie), wszystkie tego typu przepisy można przecież znaleźć tutaj ...
... ponieważ z wrodzonego lenistwa nie chce mi się go szukać, (nie podejrzewam o to autora "osobnego tematu" - Broń Boże), ... podaję go poniżej:

Kurczak wędzony a lã Chef Paul
Składniki:
1-1/2 kg kurczaka
1/2 kostki masła
2 X 1/2 litra piwa
4 łyżki majeranku
1 pęczek natki pietruszki
Przygotowanie:
W małym garnku doprowadzić piwo do wrzenia, wrzucić masło i rozpuścić w gorącym piwie, dokładnie wymieszać.
Kurczaka wymyć w lodowatej wodzie i dokładnie wytrzeć. Naciąć nożem skórę powyżej piersi i od strony pleców powyżej nóg.
Wstrzykiwać gruszką kucharską pod skórę kurczaka ciepłe piwo z masłem i rozprowadzać równomiernie po całej powierzchni kurczaka.
Resztą piwa z masłem wysmarować zewnątrz skórę kurczaka i obficie wnętrze. Wsypać majeranek do wewnętrznej części kurczaka.
Odstawić do lodówki na 4 godziny.
Rozpocząć wędzenie rzadkim dymem (temp. około 50 st. C) aż skóra będzie złotawa (około 1-1/2 do 2 godz.).
Skropić kurczaka obficie piwem wewnątrz i wrazie potrzeby gdy będzie zbyt suchy wewnątrz i rozpocząć drugi etap wędzenia obniżając temperaturę (do około 40 st. C) jeszcze około 2 godzin, smarując go co 1/2 godziny ciepłym piwem z masłem.
Kurczak jest gotowy gdy nabierze brązowo złotej barwy i po nakłuciu wypływa jasny sok.
Smacznego

ps - w załączeniu "komplet" zdjęć
http://www.chefpaul.5gigs.com/galery5.html

wszelkie przepisy o wędzeniu i wiele o grillu znajdziecie drodzy goście oczywiście również tutaj :
http://www.wedlinydomowe.pl/

serdecznie pozdrawiam
Chef Paul


każde rozwiązanie przynosi nowe problemy
http://www.chefpaul.5gigs.com zapraszam
[02.08] 19:18 lenel
Miło zauważyć że nasza działalność mająca na celu wyeliminowaanie nieuczciwych sprzedawców oferujących porady i przepisy pobrane z darmowej strony przynosi drobne efekty. Właśnie została usunieta kolejna aukcja
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=58979910

[02.08] 19:19 lenel
Miło zauważyć że nasza działalność mająca na celu wyeliminowaanie nieuczciwych sprzedawców oferujących porady i przepisy pobrane z darmowej strony przynosi drobne efekty. Właśnie została usunieta kolejna aukcja
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=58979910

[02.08] 19:21 lenel
czemu znowu podwójnie????
[02.08] 20:07 mn


[02.08] 20:29 Maxell
Fajny termometr na aukcji nr http://www.allegro.pl/show_item.php?item=58634798 Tylko ta cena....

nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy
[02.08] 20:46 Maxell
I coś dla ChefPaula (może nie tylko?) http://www.allegro.pl/show_item.php?item=58444089
I znów cena.

nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy
[02.08] 21:02 abratek   (abratek@wp.pl)
Przepraszam że nie na temat, ale mam nóż na gardle - pilnie potrzebuję dobrego przepisu na ogórki konserwowe - ja gdzieś podziałem swój i za cholerę nie mogę sobie przypomnieć proporcji wody i octu.
oczywiście jest wiele przepisów w sieci , ale każdy inny - jak wspomniałem chodzi o kwaśność, ja preferuję dość kwaśne , ale bez przesady (w stylu KRAKUSA ) jeśli ktoś może pomóc proszę o kontakt abratek@wp.pl

http://www.wedlinydomowe.pl and http://www.wedlinydomowe.com ...no, i wszystko jasne
« poprzednie wypowiedzi | następne wypowiedzi » 

» Odpowiedz na ten temat



© 1999-2006 o2.pl Sp. z o.o. (dawniej MediaOne Sp. z o.o.) Wszelkie prawa zastrzeżone.
O firmie - Reklama w o2.pl i Tlen.pl - Pomoc