|
|
» Odpowiedz na ten temat
Temat: Wyrób wędlin sposobem domowym - przepisy, receptury
|
|
[01.06] 00:14 |
jarek_zielona_pietruszka
|
|
a tak swoją drogą jak allegro śmie przyznawać temu typowi punkty promocyjne czy jak to się tam u nich nazywa to jest głupiego robota on jeszcze u nich dostaje preferencje za to że handluje kradzionymi rzeczami toż to przecież kryminał a ci którzy doruszczają do tego ( allegro) są po rostu PASERAMI i jak tu wierzyc w uczciwość allegro już nigdy nie wejdę na ich żadną aukcję i będę odradzał znajomym. a właśnie jeden mój serdeczny kolega programista zmarł wczoraj na zawał. dlatego jestem podwójnie zły. bo uczciwi ludzie odchodzą a takie różne chodzą po tym naszym świecie i patrzą jak tu innych wykorzystać
nawet, gdy robię źle to wiem, że robię dobrze
dobrego dymu w żagle |
[01.06] 09:29 |
marekgks
|
|
Witam!
za podpowiedzią kol.Abratka natarłem dziś solą i papryką słonine-ale robie właśnie też białą kaszanke,miało być troche na próbe....wyszło więcej.Czy chcąc część zamrozić mam postąpić tak jak z kiełbasą?tzn zamrozić bez parzenia,a po rozmrożeniu dopiero na wrzątek i lekko pogotować?
|
[01.06] 11:37 |
maregks
|
|
po robocie-pogotowałem wszystkie-pierwsza seria sie rozleciała w gotowaniu
reszte wrzucałem na lekki wrzątek i tylko parzyłem
|
[01.06] 13:17 |
abratek
|
|
marekgks - moim zdaniem za gorąca woda i (lub) za ścisło nabiłeś flaki,
ja kaszanki wrzucam na wrzątek po czym obniżam do 80 stopni i parzę w tej temperaturze
|
[01.06] 15:08 |
supermario-1
|
|
marekgks
Jeżeli robiłeś wg mojego przepisu, to jej się nie gotuje tylko parzy (na wrzątek wrzucamy najlepiej 1-2 pętka aby się nie pogubić 1-2 min i gotowe).
Chodzi o to by kiszka nie była surowa i kaszanka się zespoliła.
Teraz jeszcze masz cedzak i patelnia, plus troszkę cebulki i smacznego 
|
[01.06] 15:40 |
Krzysztof
|
|
Sławek ,Kasia i inni,,,,, przy peklowaniu nigdy nie waże miesa, zazwyczaj robie to tak(aby nie chomikowac peklosoli) 1 kg. peklosoli, 11 litrów wody. Nalewam do pojemników po 3-4 litry tej zalewy i wkałdam mięsa delikatnie uciskając, w miare potrzeby dolewam zalewy tak aby talerz i kamień dociskowy był w niej zanurzony.
Darz dym |
[01.06] 16:16 |
supermario-1
|
|
Kurde.
Wysłałem zapytanie do sklepiku:
http://www.hrnec.cz/index.php?sku=20&pod=2
czy wysłałby do Polski (lejki do 8 i 22) i za ile, noi facet mi odpowiedział:
"Dobry den
v zasade neni problem poslat zbozi do Polska. Postovne vsak ve vasem
pripade
bude cca 300 Kč."
Cena jest do przyjęcia (około 400 koron daje około 56 zł za dwa zestawy)
Tylko jak najlepiej wysłać pieniądze (korony), czy może ktoś już załatwiał taką wysyłkę.
|
[01.06] 20:06 |
Maxell
|
|
Cześć.
Odpowiedź Allegro:
Witam,
Dziękujemy za wiadomość, jednocześnie informuję, że w stosunku do
poniższego uzytkownika zostały podjęte stosowne działania z naszej
strony. Zapraszamy na naszą stronę : www.allegro.pl życząc wielu
udanych transakcji.
--
Magdalena Nikielska
Zespół Allegro
http://www.allegro.pl
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ serdecznie zapraszamy |
[01.06] 20:40 |
obserwator
|
|
i to tyle ? stosowne działania ? niby jakie, nic mu nie zrobili i nie zrobia to nasza Polska i brak kąsekwencji
|
[01.06] 21:04 |
abratek
|
|
obserwator - stosowne działania = zawieszone konto (ciekawe tylko czy czasowo, czy na stałe)
|
[01.06] 21:09 |
jarek_zielona_pietruszka
|
|
Papciu witamy po powrocie listonosz w drodze.
rozmawiałem dzisiaj ze znajomymi o całej sprawie jeden z nich stwierdził, żeby na takiego nasłać hakera oni lubią takie zabawy, albo wpisać na czarną listę hakerską będzie miał gostek ze 100 włamań dziennie moze wtedy się nauczy
ja kaszankę robiłem dwa tygodnie temu ale jej nie gotowałem tylko parzyłem w temp ok 80 - 85 stopni. a flaki napychałem niezbyt mocno a i tak jedem mi pękł. ale nieznacznie. pozdrawiam
nawet, gdy robię źle to wiem, że robię dobrze
dobrego dymu w żagle |
[01.06] 21:39 |
Sławek
|
|
Krzysztof
każdy ma swoje sposoby ja tam lubie sobie zważyc mieso dobrać odp ilośc wody odważyć ile soli ile saletry, dobrac odp naczynie żeby zalac wyliczona iloscią wody traktuje to jako zabawe i hobby.
|
[01.06] 21:40 |
Sławek
|
|
a najważniejsze ze wedzonki wychodzą dobre
|
[01.06] 22:45 |
Cogito
|
|
Witam
Lachu dziękuję za odpowiedź.
Supermario - zdecydowanie tańsze sa napychacze w ofercie producenta na stronie http://www.sitka.com.pl/s1.htm . Masz tam podane ceny. Pisałem do nich, wyślą wszystko droga pocztową.
Pozdrawiam
Dymowski Młodszy
Dobra stronka dla wędliniarzy-amatorów . Tam znajdziesz bezpieczne, sprawdzone przepisy oraz większość odpowiedzi na pytania dotyczące domowego wyrobu wędlin www.wedlinydomowe.pl |
[01.06] 22:47 |
Cogito
|
|
Witam
Lachu dziękuję za odpowiedź.
Supermario - zdecydowanie tańsze sa napychacze w ofercie producenta na stronie http://www.sitka.com.pl/s1.htm . Masz tam podane ceny. Pisałem do nich, wyślą wszystko droga pocztową.
Pozdrawiam
Dymowski Młodszy
Dobra stronka dla wędliniarzy-amatorów . Tam znajdziesz bezpieczne, sprawdzone przepisy oraz większość odpowiedzi na pytania dotyczące domowego wyrobu wędlin www.wedlinydomowe.pl |
[01.06] 23:03 |
Sławek
|
|
Ja od nich co Cogita podaje adres zamawiałem całą maszynkę z akcesoriami elegancko przesłali A nawet potem prosilem o przesłanie jeszcze jednego sitka to przesłali za darmo ze zdziwienia dzwoniłem do nich firma w porzadku
|
[02.06] 09:35 |
Akolita
(woyteck24@o2.pl)
|
|
QURDE---LUDZIE----- TO DZIALA!!!!!
Szukalem przepisu na "Wieprzowine w sosie wlasnym" bardzo dlugo ,sprawdzalem rozne przepisy i sposoby, jednak zawsze cos bylo nie tak .A tu masz--prozba o przepis na forum ,dzien pozniej Maxell zamieszcza przepis na stronie ,robie i jak mawiaja bracia husyci-----to je ono. Konsystencja, zapach i smak takie jak chcialem, no i jak zawsze jest tez pewne ALE....Przedobrzylem, dalem poledwice wieprzowa , lopatka wieprzowa oraz golonko zamiast glowy wieprzowej. Teraz wiem ze do takiego zestawu powinienem dodac tlusty boczek przygotowany jak glowa wieprzowa(lub w zastepstwie golonki) no i zdecydowanie wiecej soli i pieprzu--no ale to sprawa gustu .Robilem na kilogram wsadu --koszt ok 15zl Generalnie teraz wiem ze powinno byc bardziej tluste i nie koniecznie poledwica i lopatka a np lopatka , karczek ,skurki wieprzowe a reszta tak aby w koncowym efekcie bylo duzo galaretki i smalcu. Mimo to wszyscy mnie chwala!!
Robie nastepne))))---jeszcze raz dzieki))))
|
[02.06] 11:19 |
maregks
|
|
abratek-supermario-jarek zielona pietruszka - dzięki za porady,następnym razem nie bede tak ciasno nabijał i gotował kaszanki
pozdrawiam
|
[02.06] 13:06 |
Amanda
(amanda@poczta.onet)
|
|
Mógłby mi ktoś powiedzieć jak silna jest sprężyna w szynkowarze (orientacyjnie - mocna , srdenio, slaba)?
Tak sobie wykombinowałem, że mógłbym zrobić sobie szynkę w ... garnku, a dokładniej w małym garnuszku z kawasówki (edelsthali). Garnuszki są wykonane z cienkiej blachy, rozmiary są wieksze i mniejsze, z uszkami, cena atrakcyjna (kilka złotych), a więc szyneczki powinny wyjść "zgrabne"
Nie wiem tylko jak mocno toto docisnąć (od tego zależy "zmajstrowanie"dekielka)
Pozdrówka!
Amanda/rodzaj męski/ |
[02.06] 13:15 |
maregks
|
|
ja zrobiłem sprężyne o naciskuprawie 4kg-troche za dużo,szynka była mocno zbita.Potem przeczytałem na forum wedlinydomowe,że najlepiej ok2kg i taką zrobiłem.Ale teraz zamiast sprężyny używam stałego obciążnika też 2kg.Szynkowarke mam o śr120mm i wys160mm i jak robie całą to używam sprężyny a jak połowę ,2/3 to daję obciążnik i jest dobrze
|
[02.06] 13:21 |
maregks
|
|
Amanda-a gdzie kupiłaś te garnuszki?
|
[02.06] 13:25 |
Amanda
|
|
W każdym sklepie z garnkami - ja ostatnio oglądałem w Intermarche, ale widziałem w różnych sklepach.
Garnuszki mają poj ok 0.5 -1 L, z boku jeden uchwyt też z blachy przygrzany do walcowej wytłoczki.
Amanda/rodzaj męski/ |
[02.06] 13:32 |
Maxell
|
|
Cześć.
Amanda, czy zgadzasz sie bym na stronce w dziale ciekawostki, zamieścił materiały które mi przesłałeś?
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ serdecznie zapraszamy |
[02.06] 13:41 |
Amanda
|
|
Jeżeli nie naruszy to praw autorskich autorów - nie widzę przeszkód.
Amanda/rodzaj męski/ |
[02.06] 14:01 |
Amanda
|
|
Jakby ktoś był zainteresowany wersją offline niniejszego tematu forum to jest do pobrania - http://republika.pl/amanda/files/wedliny.zip (1.3MB, strony 1-142)
Amanda/rodzaj męski/ |
[02.06] 14:50 |
supermario-1
|
|
cogito
Dzięki bywałem na tej stronie, ale oni oferują lejki do kiełbas.
Ja natomiast szukam lejka do kabanosów, a na tej stronce ( http://www.hrnec.cz/index.php?sku=20&pod=2 ) najcieńszy ma 14 mm i są do każdego rozmiaru maszynki.
Lejkami miał się zajmować miro, ale chyba go producenci olewają (małe ilości).
|
[02.06] 15:39 |
abratek
|
|
O nacisku sprężyn już dyskutowaliśmy, w oryginalnych czeskich szynkowarkach , nacisk sprężyny przy wsadzie 1kg mięska wynosi ok 9kg ( choć ktoś podał że mu skali zbrakło na 10kg wadze)
|
[02.06] 16:35 |
andzio
|
|
Witam, chwilkę mnie nie było.
Określenie siły nacisku sprężyny robię tak: Mierzę jej długość w szynkowarce napełnionej mięskiem do takiego poziomu jaki uważam za słuszny, potem wyciągam kładę na wadze i ściskam aby osągnąć tę samą długość co w szynkowarce i odczytuję co pokazuje waga. Z doświadczeń u siebie stwierdziłem że najodpowiedniejszy jest nacisk ok 2kG tak jak tu koledzy proponują. Potem trzeba tylko zwrócic uwagę aby mnej więcej trzymać się wyznaczonego poziomu napełnienia szynkowarki.
Co po plagiatu, to przesyłanie chętnym kupującym naszego adresu jest chyba dobrym pomysłem,choć uciążliwym, bo kto wyda pieniądze na zakup czegoś co jest ogólnie i za darmochę dostępne i jest się jescze kogo zapytać.
Czy ograniczenie dostępu do strony uchroni nas przed kradzieżami? Stuprocentowej pewności nie ma, ale na pewno ograniczy ten proceder. Z drugiej zaś strony ograniczy powszechny dostęp do naszej kopalni wiedzy osobom, które w sposób uczciwy chcą z niego korzystać. A może jest jakieś dobre rozwiązanie pośrednie?? Czy ma ktoś jakieś pomysły?
Pozdrawiam wszystkich serdecznie.
Wszystkie inforomacje potrzebne wędliniarzowi znajdziesz na http://wedlinydomowe.pl/ |
[02.06] 16:36 |
andzio
|
|
Witam, chwilkę mnie nie było.
Określenie siły nacisku sprężyny robię tak: Mierzę jej długość w szynkowarce napełnionej mięskiem do takiego poziomu jaki uważam za słuszny, potem wyciągam kładę na wadze i ściskam aby osągnąć tę samą długość co w szynkowarce i odczytuję co pokazuje waga. Z doświadczeń u siebie stwierdziłem że najodpowiedniejszy jest nacisk ok 2kG tak jak tu koledzy proponują. Potem trzeba tylko zwrócic uwagę aby mnej więcej trzymać się wyznaczonego poziomu napełnienia szynkowarki.
Co po plagiatu, to przesyłanie chętnym kupującym naszego adresu jest chyba dobrym pomysłem,choć uciążliwym, bo kto wyda pieniądze na zakup czegoś co jest ogólnie i za darmochę dostępne i jest się jescze kogo zapytać.
Czy ograniczenie dostępu do strony uchroni nas przed kradzieżami? Stuprocentowej pewności nie ma, ale na pewno ograniczy ten proceder. Z drugiej zaś strony ograniczy powszechny dostęp do naszej kopalni wiedzy osobom, które w sposób uczciwy chcą z niego korzystać. A może jest jakieś dobre rozwiązanie pośrednie?? Czy ma ktoś jakieś pomysły?
Pozdrawiam wszystkich serdecznie.
Wszystkie inforomacje potrzebne wędliniarzowi znajdziesz na http://wedlinydomowe.pl/ |
[02.06] 22:28 |
appel
|
|
witam serdecznie wszystkich koneserów domowych smakolyków.kilka dni mnie tutaj nie bylo i widze że z paroma problemami brać wedzarnicza próbuje się uporać.a że sezon wedzarniczy i grilowy w pełni to i mnie małe problemy dotykają.mam pytanie i prośbę zarazem,czy może ma ktoś doświadczenia w przygotowywaniu wątróbki na grilu?będę wdzięczny za wszelkie informacje na ten temat,miłego wieczorka papa.
|
« poprzednie wypowiedzi
|
następne wypowiedzi »
|