o2.pl - Portal internetowy
Kuchnia » Forum » forum Ogólna dyskusja

Spis tematów | Nowy temat | Szukaj | Preferencje
» Odpowiedz na ten temat

Temat: Wyrób wędlin sposobem domowym - przepisy, receptury
Strony tematu: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 « poprzednie wypowiedzi | następne wypowiedzi » 
[28.02] 20:50 fimak
Maxell!

Zakonotowalem i na swieta zrobie raz jeszcze , to bedzie do zurka (zurku?) jak znalazl!

Dzieki



[28.02] 20:51 fimak
Maxell!

Zakonotowalem i na swieta zrobie raz jeszcze , to bedzie do zurka (zurku?) jak znalazl!

Dzieki



[28.02] 20:51 fimak
Maxell!

Zakonotowalem i na swieta zrobie raz jeszcze , to bedzie do zurka (zurku?) jak znalazl!

Dzieki



[28.02] 20:54 STEFAN
MAXELL,
może jeszcz raz wytlumaczę tym wszystkim którzy odsądzili mnie od czci i wiary.
W Twojej wypowiedzi ,że na innym forum podjęto podobny temat wyczułem ogromną nutę zawodu i nostalgii,i tak jak zaproponowałem
Agnieszce,wejdż jako podstrona do MAXELLA I NIKT NIE BĘDZIE MIAL PRETENSJI O TO ŻE CZASAMI LUBICIE POŻARTOWAĆ
,,KTOŚ,, ma do mnie żal że nie wniosłem żadnych przepisów.Nie jest sztuką przedrukować 1000 stron jakiejś glupiej książki
STEFAN

STEFAN
[28.02] 21:00 andzio
Ludziska totalna klęska z nadziewrką kolankową. Nie nadaje się do wyrobów drobnorozdrobnionych typu parówki czy pasztetowa. Więcej udzieka prze tłok w tył niż do jelita.
Czy ktoś ma może jakieś doświadczenie z tym ustrojstwem.

Stefan, kuknij na skrzynkę i odpisz mi ze dwa słowa.

Składkowicze przeczytajcie pocztę pilnie.
ansiand@wp.pl
[28.02] 21:06 Maxell
Stefan, nie przejmuj sie juz tym tematem. Skończmy go. Niech zostanie jak jest. Do tej pory było spokojnie i myślę, że dalej tak zostanie.
Uważajmy, ze nic sie nie stało i nie było żadnego spięcia.

Co do tłoka, to kolego Andzio, zbyt szybko sie załamujesz. Poszukaj przyczyny.
Myslę, że chodzi o brak zaworu odpowietrzającego.
Spróbuj na tłok założyć kawałek (wiekszy od srednicy tłoka) swieżej skórki wieprzowej - powinno sie wyprostować. Jesli nie, to kup sobie plastikowy lejek z wgłaebieniami równoległymi do jego podłużnej osi (oo tak jak na zdjęciu maszynki ze stronki), którym bedzie uchodziło powietrze podczas napychania jelita.
Pozdro.

nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ serdecznie zapraszamy
[28.02] 21:10 Maxell
Nic nie poradzisz na brak zrównoważenia emocjonalnego kogoś, kto nic nie robi i ma po prostu za dużo wolnego czasu - a w dodatku jet młody.


nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ serdecznie zapraszamy
[28.02] 21:18 STEFAN
MAXELL,NIE MASZ RACJI
NIGDY NIE POZWOLĘ ABY LUDZIE O GOLĘBIM SERCU BYLI DOŁOWANI.

STEFAN
[28.02] 21:18 Maxell
Tak, ze miły kolego Stefanie, nie roztrząsajmy juz tego temaciku. Po prostu przeleciał przez naszą stronke jakiś tajfun i juz go nie ma.
Nie śledziłem prawie wcale sprawy, kilka razy wszedłem, gdyż uzupełniam stronkę i byłoby wszystko ok, gdyby nie zaczęto naszej stronki tam szkalować, a do tego jakieś dziecinady z usuwaniem postów na forum. hmmm.
Jestem człekiem z natury spokojnym, ale jak ktoś przebiera miarke to......
Ale juz wszystko w normie.

Zapomnij więc o wszystkim, i nie wracajmy juz do sprawy, bo jak tak sie to na spokojnie przemyśli, to az mi sie chce smiać z tego, że dałem sie wciągnąć w taką bzdurę.
No ale już...
Jesteśmy tu w zupełnie innym celu.
Ponadto jest jeszcze tyle roboty, że .....




nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ serdecznie zapraszamy
[28.02] 21:19 STEFAN
MAXELL,NIE MASZ RACJI
NIGDY NIE POZWOLĘ ABY LUDZIE O GOLĘBIM SERCU BYLI DOŁOWANI.

STEFAN
[28.02] 21:30 Maxell
Może masz Stefan rację, tylko zależy kogo uważasz za posiadającego gołębie serce?.
Ja w kazdym razie już wyłączam się z dyskusji na ten temat
Wyciągnąłem z tego swoje wnioski i na tym poprzestanę, bo już czeka tekścik do przepisania na komp.
Pozdro.
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ serdecznie zapraszamy
[28.02] 21:39 perelka
Ludzie!!!!Nie dość,ze Jesteście smutni,powazni i chyba
niedowartościowani,to jeszcze stworzyliscie klub wzajemnej adoracji. Szkoda,a może Panowie............inna stronka?????????
[28.02] 21:42 Maxell
Drogi Stefanie, zawsze jestem z Toba, tym bardziej że łączy nas jeszcze cos więcej niz zwykłe, przyziemne sprawy (niech nikt tego nie odbiera dwuznacznie , Stefan wie o co chodzi).
I naprawde proszę, nie roztrząsajmy więcej tego tematu.
Pozdro.

nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ serdecznie zapraszamy
[28.02] 21:44 Maxell
Życzę każdemu takie forum jak to.


nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ serdecznie zapraszamy
[28.02] 21:44 Maxell
Życzę każdemu takiego forum jak to.


nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ serdecznie zapraszamy
[28.02] 21:51 Maxell
Poza tym, proszę, abyście już nie omawiali ttego typu spraw na tych stronach, gdyz poszły w swiat oferty do róznych firm, gdzie podałem m.in. adres tego forum i wstyd nam bezie jak w miejscu o określonym tematycznie kierunku, ktos bedzie czytał takie rzeczy.
Pozdrowionka

nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ serdecznie zapraszamy
[28.02] 21:52 Maxell
Poza tym, proszę, abyście już nie omawiali ttego typu spraw na tych stronach, gdyz poszły w swiat oferty do róznych firm, gdzie podałem m.in. adres tego forum i wstyd nam bezie jak w miejscu o określonym tematycznie kierunku, ktos bedzie czytał takie rzeczy.
Pozdrowionka

nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ serdecznie zapraszamy
[28.02] 21:58 STEFAN
PEREŁKO ,
MAXELL I JA WIDZIELIŚMY DRUGĄ STRONĘ TĘCZY,
NIE JESTEŚMY SMUTNI ANI POWAŻNI ,PO PROSTU KOCHAMY I UWIELBIAMY ŻYCIE I KAŻDY DZIEŃ KTÓRY JEST NAM DAROWANY

STEFAN
[28.02] 22:05 Sławek
Nie wiem czy to jest w temacie bo ciągle są sfary na forum ale kuiłem maszynke do mielenia, wage do przypraw i po konsuktacjach z Prababcią Anią (cierpliwa jest to kobieta) przygotowałem miesko pod konserwe z boczku i podgardło +kawałeczek karkówki jutro bede gotował jest to pierwszy mój wyczyn w masarnictwie
(zmartwiłem się troszkę kiełbaską fimaka bo odkroiłem część słoniny i prztopiłem na snalec) ale pewnie i tak będzie dobre pozdrowienia dla wszystkich

[28.02] 22:10 Maxell
Już będzie spokój.
Nic sie nie martw, jesli mięso jest wystarczająco tłuste, bedzie super. Zawsze możesz dorzucic troche słoninki (tylko ja pare godzin przed robieniem posól, a najlepiej zmiel przez maszynke, wymieszaj z sola i odstaw na jakis czas. Oczywiście gdyby mieso było zbyt chude.
Pamiętaj o wodzie.
Pozdro.

nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ serdecznie zapraszamy
[28.02] 22:15 Sławek
edzieki ty jesteś niesamowity i cierpliwy facet każdemu pomożesz i odpowiesz nie ważne czy ktos jet początkujacy czy zaawnsowany, mało takich ludzi chcacych dzielic sie swoim doświadczeniem

[28.02] 22:31 fimak
Slawek!

nie martw sie! Ta kielbaska byla dobra tylko troszke za malo wilgotna!
Mysle , ze jesli zastosujesz sie do poprawek od Maxella, to bedzie bomba!

Ja faktycznie kupowalem mieso (wszystkie trzy rodzaje) chude, bo ....bo ...tak myslalem ze trzeba. To byl pierwszy raz. A najlepsze sa te doswiadczenia na swoim grzbiecie. Zostaja na dlugo.

Zeby mi kto jeszcze powiedzial, dlaczego ja nie moge tu pisac z polskimi znakami?

Pozdrowienia!


[28.02] 22:35 Sławek
ja pogardle kupowałem pierwszy raz w życiu jak zobaczyłem tą słonine ............to większość odkroiłem i dlatego kupiłem jeszcze pół kg karkówki do tego jutro ją gotuje słoiki a środe damcynk co wyszło nastepna bedzie biła surowa

[28.02] 22:40 Lachu
SznaJku
dobrze żeś siem
znalaz
bo tu narombane że hej

pzdr nasza stronka: www.wedlinydomowe.pl>
[28.02] 22:48 szunaJ
Lachu...brachu leb mi peka cus...dzis siem walne palulu jutro pogadamy.......jeszcze po Podlasiu jakos nie moge dojsc do siebie-
qrde
pzdrowionka

[28.02] 22:52 ktos z grupy

Maxell zdaje sie że zaczynasz przeginać. Przenieś się może już na te swoja stronkę i daj ludziom żyć.
[28.02] 23:03 xyz

NIE PODOBA MI SIĘ POSTAWA MAXELLA I STEFANA.
[28.02] 23:40 ludzie
aly wy jesteście zakłamani chowacie się za pseudonimem , a może tak w prost napisać co się nie podoba tok jak to zrobili inni
[28.02] 23:43 Cogito
Witam
Odnoszę wrażenie, że pomimo apeli coś kogoś boli. Wyznaję zasadę, że nie odnoszę się do kogoś, kto źle życzy. Złośliwcy motywują się satysfakcją z uczynionych złośliwości. Brak reakcji na złośliwości unieszkodliwia złośliwców. Jeżeli poglądy tutaj wygłaszane nie odpowiadają, radzę zająć się innymi tematami. Na ten przykład wyrób makaronów. Uważam, że bardzo wdzięczny. Jest tyle makaronów do zrobienia, a i poplotkować można. Nazwę też podrzucę: "Wyrób makaronów przez rodaków z dodatkiem jaj.W nocy." Może być?

Sławku - kanał wędzarniczy wykonasz (jak radził Maxell) z płytek chodnikowych. Moim zdaniem najtaniej i najskuteczniej. Niebawem rozpoczynają się przebudowy nawierzchni chodników. Rozglądaj się uważnie. Pięć minut strachu i trochę siły w łokciach. Płytki chodnikowe są modułowe: 50x50x5cm oraz tzw. połówki 50x25x5cm. Kanał wykonujesz następująco:spód z płytek 50x50, boki z połowek 50x25 ustawionych na ich krawędziach, góra (przesklepienie) z płytek 50x50. Jeżeli górna powierzchnia płytek przesklepienia bedzie równa z poziomem trawnika - no to pierwsza klasa. Przekrój takiego kanału jest o 0,04m2 większy od przekroju rury fi30cm. I jeszcze jedna zaleta: przekr. prostokątny kanału eliminuje zjawisko tzw. kryzy czyli dławienia swobodnego przejścia spalin do komory wędzarniczej przy minimalnym ciągu powietrza.
Obrażone kobiety są niebezpieczne, kanał z płytek wręcz odwrotnie.

Wędza-Dymowski Cogito

[01.03] 00:23 Lachu
COGITO!

z tym fachowcem to ja poważnie!
jak śniei puszczą to masz ni daleko
a je bede murował

pzdr nasza stronka: www.wedlinydomowe.pl>
« poprzednie wypowiedzi | następne wypowiedzi » 

» Odpowiedz na ten temat



© 1999-2006 o2.pl Sp. z o.o. (dawniej MediaOne Sp. z o.o.) Wszelkie prawa zastrzeżone.
O firmie - Reklama w o2.pl i Tlen.pl - Pomoc