o2.pl - Portal internetowy
Kuchnia » Forum » forum Ogólna dyskusja

Spis tematów | Nowy temat | Szukaj | Preferencje
» Odpowiedz na ten temat

Temat: Wyrób wędlin sposobem domowym - przepisy, receptury
Strony tematu: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 « poprzednie wypowiedzi | następne wypowiedzi » 
[26.03] 00:10 Cogito
MirekB
Serdecznie przepraszam. Odczytaj pocztę. Temat omówimy niebawem.
Pozdrawiam

Wędza-Dymowski Młodszy

Dobra stronka dla wędliniarzy-amatorów . Tam znajdziesz bezpieczne, sprawdzone przepisy oraz większość odpowiedzi na pytania dotyczące domowego wyrobu wędlin www.wedlinydomowe.pl
[26.03] 00:28 Seminole
Pisalem kilka razy na forum o cayenne ale zawsze zapominalem o jego innym bardziej oryginalnym zastosowaniu :

Nowy temat na Forum ??? Maxell - wymysl nazwe

Zwierzal mi sie kiedys Juan w Tijuanskiej piwiarni (miasto meksykanskie graniczace z amerykanskim San Diego), ze nie ma lepszego pieprzu niz "cayenne".
Mieszal go razem z oliwa i smarowal sobie cos - nie bardzo pamietam co...on sobie smarowal...
Faktem jest, ze dziewczyny za Juanem lataly i ponoc go sie czasami nawet i baly Po obu stronach granicy : W Tijuanie i w San Diego

Czuj Dym



[26.03] 03:51 fimak

Witam!
Udało się! Wędzarnia ,,beczkowa" nie mylić z boczkową działa!!! Właśnie wczoraj nastąpiło historyczne , pierwsze wędzenie. Ciąg dymu , pomimo poziomego kanału jest dobry, bo sprawdzony przy częściowo przeciwnym wietrze. Daje się też sterować temperaturą w miarę precyzyjnie. Cogito!!! Dzięki za rady! Te jak je nazwałeś przepusty, przecenili w miedzyczasie i kupiłem po 5 PLN sztuka. Zużyłem 5 sztuk.
Po świętach jak będę miał możliwość, to poślę fotki do Maxella!
Uwędzone szynki w/g rad ze stronki, mają piękny wiśniowy kolor, chociaż wędziłem, brzozą, czereśnią i olchą, po trochu, bo tylko takie drewno byłem w stanie na szybko zdobyć. Najwięcej czasu zajęło mi usuwanie kory, ale się chyba opłaciło, gdyż mięso po wędzeniu jest czyste i ładny ma kolor. Jutro a właściwie dzisiaj, będę parzył. Jeszcze jedna , ważna moim zdaniem rzecz. Cała praca, zajęła mnie i synowi jakieś 4 godziny i tylko wysychanie zaprawy szamotowej trwało półtorej doby. W sumie sposób dla takich jak ja, czyli nie mających żadnych doświadczeń budowlanych, jest bardzo dobry. A nawet nie jest bardzo brzydka. Są już plany pomalowania i ,,upiekszania", ale to już inna bajka.
Najwążniejsze , że działa.

Wszystkim Miłym Forumowiczom, życzę zdrowych , pogodnych, spokojnych i oczywiście bardzo smacznych Świąt

fimak

PS
To są pierwsze moje w życiu święta , na które nie zakupiłem grama wędliny w superhipersklepie! Wszystko wykonaliśmy sami według
www.wedlinydomowe.pl



[26.03] 08:13 Krzysztof
Życzę Wam, żebyście ten czas spędzili z bliskimi, w miłej i pogodnej atmosferze, zapominając choćby na chwilę o obowiązkach i troskach.
Zajadajcie bez opamietana to co odymione
Życzę mokrego, smacznego dyngusa, udanych wielkanocnych babek, smacznych jaj i szczodrego Zajączka.

Ps.niewiem czy to dobry pomysł wędziec drewnem wierzbowym czy brzozowym.NIgdy bym sie niezdecydował na te dwa gatunki drewna.
Najlepsze jest z drzew owocowych,dębina i olszynka.(suche)

Darz dym
[26.03] 09:03 grzes855
ostatnio mam takie szczescie ze nie mam za wiele czasu , nadmiar obowiazków i zainteresowan, jednak co wejde na forum oliwki to jakis xfenix odradza sie z popiołu i dawaj pouczać wszystkich wkoło
Cytat: nie by lo moim zamiarem kogokolwiek doprowadzać do irytacji, a tylko zwrócić uwagę na zaistniałą sytuację na tym forum.na innych forach wymiana spostrzeżeń jest bardziej akceptowalna i pełna zrozumienia przez pozostałych uczestników.tam się czuje atmosferę wzajemności.spróbujcie
zajrzeć do innych. a nie czuć się kimś wyższym i sugerować dobre samopoczucie .
Przyjacielu tego forum a co ty takiego wniosłes na to forum i co możesz powiedziec o zistniałej sytuacji na tym forum.
Byłem i jestem amatorem w wyrobie dobrych wedlin , poswięciłem dużo czasu na czytanie i drukowanie tego co maja do powiedzenia inni i pytałem i zawsze otrzymałem odpowiedz. Dzieki temu mam nowych przyjaciół , których na oczy nie widziałem ani oni mnie i są w całej Polsce i nie tylko i sa życzliwymi ludzmi,mamy ze soba kontakt praktycznie na codzień a jak dobrze pójdzie i bedzie zdrówko to się spotkamy na degustacji naszych wyrobów a wierz mi ze bedzie to uczta jakiej świat dawno nie widział.
Udział w tym forum naprawdę nie jest obowiązkowe, jest tysiace innych w necie z milszą atmosfera, mniej zarozumiałymi ludzmi niż my, jednak to my jesteśmy winni temu że powstała strona internetowa www.wedlinydomowe.pl i forum oprócz tego na oliwce i jest i mam nadzieję ze takim zostanie projektem profesjonalnym który autorów kosztuje dużo prywatnego czasu i niestety kasy także. Przemyśl to sobie bo czas jest odpowiedni ku temu Następnym razem jak się odrodzisz to wystap z konkretnymi sprawami a nie pomówieniami które mogą byc tylko cząstką prawdy i to tylko twojej prawdy . Pozdrawiam Wesołych Świąt

[26.03] 09:59 Kazik_47
Dzięki Maxellowi i wszystkim aktywnym forumowiczom za ogrom pracy jaki wnieśli w tworzenie tego zasobnika wiedzy tajemnej i smacznej. Czytam i chłonę wiedzę jak gąbka.Moje dotychczasowe eksperymenty wędzarnicze zostaly obecnie podbudowane wiedzą teoretyczną i praktyczną forumowiczów.Tak trzymać.Z okazji świąt ielkanocnych wszystkim zdrowia i pomyślniści.
[26.03] 10:12 Lachu
Cześć!!

Życzę Wszystkim zdrowych wesołych Świąt

I żeby ten Dym (Te wszystkie Dymy) woniał jeszcze dłługooo!

(Cogito! powoli odmarza)

pozdr

pzdr
[26.03] 11:32 Wojtek
Wszystkim na forum serdeczne życzenia dobrych i owocnych świąt Wielkanocy.

[26.03] 12:14 KECAJ
Wędzonki bez liku na Wielkanocnym stoliku,
Przyjaciół wielu i euro w portwelu,
Dyngusa mokrego z serca całego życzy...

KECAJ

Dobra wędzonka nie jest zła
[26.03] 12:36 flip

[26.03] 12:42 Rap
Witam !
Zdrowych wesołych Świąt i jak najmniej rozczarowań swoimi wyrobami Zyczy wszystkim forumowiczom
Rap.
Maxel dzięki Twojemu forum tradycja wraca na nasze stoły,a dzieci poznają smak prawdziwych wędlin.Serdecznie pozdrawiam.

[26.03] 13:28 Papcio
Wesołych Świąt, smacznego jajka i swojskich wyrobów życzy wszystkim smakoszom Papcio!

Na święta zrobiłem kiełbasę białą, punkt po punkcie jak zostało opisane na stronce. Zakwas na żurek kisi się. Kiełbasa wyszła bardzo dobra i pięknie czerwona. Następnie zrobiłem szynki też według przepisu aż do punktu gdzie jest wędzenie. Ten punkt ominołem - brak wędzarki - i parzyłem. Uważam, że szynka jest równierz doskonała i bez wędzenia. Wszystko kontrolowałem termometrami tarczowymi z takim szpikulcem. Parzyłem do osiągnięcia właściwej temperatury wewnątrz szynek nie patrząc na czasy, woda w garku 80 stopni. Polecam! Zrobiłem też boczki (2) zawijane i „gotowane” na parze. Nadzienie to mięso mielone w jednym a w drugim jeszcze dałem ugotowane jajka i mam roladę doskonałą nawet na kanapki. Dokumentację zdjęciową przekarzę Maxellowi może wrzuci na stronkę. Ja też w tym roku ani grama nie mam wędlin ze sklepu! Zrobiłem też szynkę w szynkowarce porzyczonej od sąsiada według przepisu Prababci Ani, Aha, brakło mi jelit i resztę farszu na kiełbasę dałem do słoików (4 po 0,3l) i pasteryzowałem, niebo w gębie! Kupiłem pół świni w markecie Real po 5,90 za kilogram i było tego około 40kg. Reszta (golonka, schaby itd) jest w zamrażarce.

Wesołych Świąt z własnymi wyrobami!!!!



[26.03] 15:05 kot
dzięki wszystkim za cenne wiadomości wędzarnicze,doskonały przepis na białą kiełbasę-wyszła ,że palce lizać-może trochę za mało majeranku ale to rzecz smaku,następnym razem zrobię bez czosnku tylko z majerankiem;poczytałem i parzyłem wędzonki z zegarem w ręku i termometrem-byłem sceptyczny w tym temacie-efekt :soczyste szyneczki i boczki,już próbowane.

Wesołej i Smacznej Wielkanocy!
[26.03] 19:44 fire28
Zdrowych i pogodnych Świąt.
Dużo dobrych wędzonek, super zadymienia.

Szczególne życzenia, dla Maxella - dużo zaparcia w tym co robisz.
PZDR
[26.03] 20:29 jarek_zielona_pietruszka
czytam i czytam już jestem na 49 stronie. wiem idzie powoli ale czytam wszystko jak leci po kolei,a co ciekawsze rzeczy archiwizuję. to jest lepsze niż krzyżacy i potop razem wzięte. agata christie i chmielewska do spółki z mac leanem niech się schowają . TO JEST FANTASTYCZNE. moja żona czyta razem ze mną z zapartym tchem. z jest co czytać pościągnięciu do pliku .doc tylko 686 stron. wszystkim forumowiczom zdrowych i pogodnych świąt mokrego dyngusa i dodrego dymu w żagle z pozdrowieniami j_z_p
p.s gdy doczytam do końca to postaram się coś dodać od siebie ale przy takich autorytetach to chyba będzie cieniutki głosik. jeszcze raz pozdrawiam
[26.03] 20:48 Maxell
Wszystkim Forumowiczom jawnym i tym którzy się jeszcze nie ujawnili, członkom rodzin, znoszącym ze stoickim spokojem życiowe utrudnienia spowodowane naszym hobby, życzę wszystkiego najlepszego, zdrowych i wesołych świąt oraz mokrego dyngusa.
Oby wędlinki własnoręcznie robione stały się ozdobą waszych stołów, a współbiesiadnicy pytali gdzie coś takiego mozna kupić?
Nie objadajcie sie za bardzo, gdyż zaraz po świetach trzeba ruszać z budowami wedzarenek i innych kombajnów.
Jeszcze raz wszystkiego najlepszego i oby nasza współpraca układała sie tak wspaniale jak do tej pory.
Maxell

nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ serdecznie zapraszamy
[26.03] 20:59 Jacek
Pisanych jojecek,
Wirzbowych baziecek,
Kiełbasy swieconej,
Dużo krzanu do niej.

Baby polukrzonej,
Kukiełki pieconej,
Zmartwychwstanio w dusy,
I wiosny po usy.

Z najlepszymi życzeniami dla wszystkich...

PS. Szyneczki, boczki uparzone. Wódeczki schłodzone.Są jeszcze przyjemności na tym świecie...

[27.03] 12:58 grzes855
Wyroby wyszły super i wszyscy się delektują skoro od 16 godzin cisza w eterze, wiem to po sobie
"0" zarobku dla wędliniarzy przemysłowych w tym roku na Święta

[27.03] 17:28 maska
Błagam , nie chcę juz otrzymywać odpowiedzi na e-maila........nie wiem jak z tego zrezygnować , pomóżćie
maska
[27.03] 20:26 Maxell
Maska, wyłącz opcję "Chcę otrzymywać powiadomienia o nowych wypowiedziach w tym temacie"
Pozdro/

nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ serdecznie zapraszamy
[27.03] 20:38 Maxell
Drogi Papcio, wysłałem do Ciebie odpowiedź na maila, ale niestety, mój serwer odrzucił ją, i nie dojdzie.
Dlatego tutaj pozwalam sobie podziekować za zdjęcia i życzenia, i życzyć Tobie oraz rodzince, zdrowych i wesołych świąt oraz bardzo mokrego dyngusa.
Zdjęcia wkrótce bedą na stronce.
Pozdrawiam


nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ serdecznie zapraszamy
[27.03] 23:06 andzio
Xfenix - wiesz ile pracy kosztuje opracowanie, uruchomienie, prowadzenie i uzupełnianie oraz administrowanie stroną www????
Jeśli nie to spróbuj, a potem zobaczysz ile czasu poświęcił na to człowiek, który założył ten temat forum. Myślę, że reszta kolegów się nie obrazi jeśli napiszę iż reszta osób to my, niegodni naśladowcy Mistrza.
Ponadto wiele odpowiedzi można dać sobie samemu po przyswojeniu sobie podstaw wiedzy masarskiej, która jest na stronce www.
Druga sprawa, że jeśli ktoś pyta a jakąś metodę o której prawie nikt nic nie słyszał to uważasz, że każdy powinien się odezwać i napisać: "NIc na ten temat nie słyszałem" ?
A po trzecie koledzy którzy się tu wypowadają nie są tu zatrudnieni na etacie, mają rodziny, obowiązki. Wobec tego nie dziw się, że pytanie zadane w Wielki Piątek (2 dni przed Swiętami) nie doczekało się natychmiastowej odpowiedzi.
Uprzejmie proszę więc o nieco wyrozumiałości, bo to forum to nie czat towarzyski, natomiast czas oczekiwania na odpowiedź proponuję wypełnić czytaniem tego co już tu i na www napisano, bo akurat temat powietrza w wyrobach nabijanych był poryszany tu kilkakrotnie.
Z wyrazami szacunku.
Andzio

Wszystkie inforomacje potrzebne wędliniarzowi znajdziesz na http://wedlinydomowe.pl/
[28.03] 09:34 Maxell
Witam wszystkich bardzo serdecznie.
Wejdźcie sobie na stronkę http://home.pacbell.net/lpoli/index_files/alphabetical_list.htm i tam już pojawiły sie nasze przepisy (w języku angielskim, lecz przesłane przez naszego forumowicza), tylko szkoda, że bez odwołania do naszej stronki www.wedlinydomowe.pl, co by troszke podniosło prestiż strony i forum.
Ale sprawa jest jeszcze do nadrobienia.
Serdecznie pozdrawiam i życzę mokrego dyngusa.
Maxell

nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ serdecznie zapraszamy
[28.03] 21:49 Romek
Koledzy Swieta za nami rozpalajcie wedzarki i na nowo do robota
chyba ze macie jeszcze maly zapasik wedlin


ciau Nowy zadymiacz.
[28.03] 23:22 Romek
Maxsell ty jestes wielki, powiem wiecej ty jestes boski


Tak trzymaj i dalej pisz jak widze masz duzo Fanöw !!!


Supi
[29.03] 01:12 andzio
Maxell. po angielsku, ale przynajmniej z autorem. Gratulacje, wyszedłeś na świat.

Wszystkie inforomacje potrzebne wędliniarzowi znajdziesz na http://wedlinydomowe.pl/
[29.03] 08:26 Krezus   (t_krezus@o2.pl)  t_krezus@tlen.pl
Witam po świętach wszystkich "zadymiarzy". Maxell, dzięki że wogóle zwróciłeś uwagę na moją wypowiedź. Myślałem że nie odpiszesz, bo popieracie na tym forum wędliny robione na saletrze i soli, ewentualnie peklosoli. Chcę żebyś mnie dobrze zrozumiał: ja jestem jak najbardziej za tego typu wyrobami, i jeśli tylko mam czas i możliwości to też takie w domu robię z dość dobrym skutkiem. Jednak żeby coś ganić, to trzeba to poznać, więc z tąd moje pytanie. Poza tym kilka razy robił mi wyroby masarz, który zapierał się że dodaje tylko peklosól, lecz nie przekonał mnie. Pomyślałem sobie że gdybym ja robił wędliny dla ludzi chciałbym się jakoś zabezpieczyć przed ewentualną wpadką i jednak bym coś dodał (w końcu gdybym robił dla siebie to zjadłbym jakie wyjdzie, a dla ludzi to sam rozumiesz). Dlatego chcę wiedzieć co mogą dodawać do kiełbas i szyneczek i w jakich dawkach. Sam nie popieram stosowania dodatków, (choć nie ukrywam że mam wiele wspólnego z przemysłem mięsnym), mimo że mam nieraz problemy z uzyskaniem odpowiedniej zwięzłości kiełbasek (no właśnie, może mógłbyś mi pomóc rozwiązać ten problem). Gdybyś był tak miły to prosiłbym o krótką charakterystykę i dawki dodatków do wędlin.
Często cytujesz dr Adama Olszewskiego, tak się składa że znam tego miłego człowieka. Nie słyszał o tym forum ani stronce www, mimo to jett mu bardzo miło że jest takie forum i jest na nim cytowany. Masz od niego pozdrowienia.
[29.03] 10:28 psota

Krezus, cóż Ty mówisz ??
Maxell zanim założył stronkę www to rozmawiał z dr Olszewskim

[29.03] 10:32 Krezus
Ja nie podawałem szczegółów tylko powiedziałem że cytują go w necie...
[29.03] 10:34 Krezus
Tak więc nie wiedział komu przesyła pozdrowionka.
« poprzednie wypowiedzi | następne wypowiedzi » 

» Odpowiedz na ten temat



© 1999-2006 o2.pl Sp. z o.o. (dawniej MediaOne Sp. z o.o.) Wszelkie prawa zastrzeżone.
O firmie - Reklama w o2.pl i Tlen.pl - Pomoc