|
|
» Odpowiedz na ten temat
Temat: Wyrób wędlin sposobem domowym - przepisy, receptury
|
|
[14.12] 14:12 |
Maxell
|
|
Krzysztof, tak, ale tylko pył azbestowy. jego drobinek niestety nie filtruje nasz nos i osiadają na trwałe w płucach, gdzie oczywiście mogą zadziałać.
Wosiu, wejdź z tematem do mnie na pocztę maxell@wp.pl to podam Ci przepis na solankę do szybkiego nastrzyku.
ChefPaul otrzymałem pocztę i zdjęcia, dzieki.
Pozdrowionka
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy |
[14.12] 14:17 |
wosiu
|
|
Nie jest to konieczne na święta (mięso na święta już prawie gotowe) jest to traktowane jako próba generalna przed głównym występem tzn chrzcinami muszę sprawdzić jak to wyjdzie i jak będzie się prezentować na stole oczywiście w całości.mam więc czasu dość dużo.Chodzi mi o wygląd no i oczywiście o smak, żeby to postawić na stole i żeby przciągało wzrok.
Wędzarze...wędliniarze...wszystkich krajów łączcie się...  |
[14.12] 14:31 |
Wosiu
|
|
Chcę zaznaczyć że narodzin spodziewam się w styczniu (koniec) więc impreza będzie w kwietniu ale próbę muszę przeprowadzić dużo wcześniej co by na głąba nie pretendować. Byłem nie dawno na weselu i tam był stół staropolski no i właśnie była tam taka szynka wygląd miała prima ale smak pozostawiał wiele do życzenia (typowa robota dużej masarni).Więc ja chcę to zrobić tak żeby to miało i SMAK i WYGLĄD
Wędzarze...wędliniarze...wszystkich krajów łączcie się...  |
[14.12] 14:47 |
jarek_zielona_pietruszka
(jarek_zielona_pietruszka@gazeta.pl)
|
|
ostatnio mam znikomy dostęp do internetu dlatego zaglądam tutaj sporadycznie, a widzę, że ostatnio dużo się dzieje na forum. muszę nadrobić zaległości.
Dla zainteresowanych z Warszawy podaję informację, że są króliki po 35 zł za sztukę. sam dla siebie zakupiłem dwa. zrobię pasztet na święta. pozdrawiam
nawet, gdy robię źle to wiem, że robię dobrze
dobrego dymu w żagle |
[14.12] 15:23 |
Maxell
|
|
Wosiu... POMOŻEMY 
Jarku, przygotuj dokładna informację w temacie mięsa króliczego z adresami i cenami. Przeslij mi na maila, a ja wrzuce ją na stronkę. Może ktoś szuka. Gości jest teraz ok 700-800 dziennie i widzę, że oferta Mira cieszy się b.duzym wzięciem.
Dla zainteresowanych - mamy dziś dopieo 14 a już "poszło ponad 20 GB transferu.
Pozdrawiam
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy |
[14.12] 15:45 |
Seminole
|
|
Tak na chłopski rozum wzięte...
Tak jak Maxell pisze, że azotyn musi się wytworzyć z saletry. Saletra i nitryt (azotyn) w peklosoli to jedno i to samo. Na saletrę działają bakterie znajdujące się w mięsie i zaczyna wydzielać się z niej azotyn. Taka jest różnica między saletrą a azotynem w peklosoli jaka jest różnica między pszenicą i z niej zrobioną mąką. To samo. Zakłady wolą azotyn bo pekluje mięso w niskiej temperaturze (2 – 4 C) a saletra wytwarza azotyn dużo lepiej jeżeli temperatura jest 6-8 C. Używając jedynie saletry można zacząć peklowanie przy 6 C a na drugi dzień wcisnąć mięso do lodówki, bo będzie już wytwarzał się nitryt. Trzymając mięso w niższej temperaturze będzie dłużej leżeć na pólce w sklepie i o to chodzi producentom. Receptura na robienie dzisiaj pieniędzy to wpompować do mięsa jak najwięcej wody(fosforany) i trzymać je w niskiej temperaturze. No i trzeba dodać askorbinian, żeby nie gubiło w gablocie (światło) koloru.
Następna ciekawostka. Zakłady mięsne mieszają saletrę razem z azotynem do uzyskania różnych wyrobów. Aby robić produkt wędzony na zimno jak np. Polska Kiełbasa Wędzona Surowa musimy dodać :
1. Azotynu (peklosól) aby zaczął działanie w niskiej tempereaturze
2. Saletrę – zacznie wydzielać saletrę w czasie, co nastąpi w czasie wędzenia i osuszania kiełbasy w powietrzu przez następny tydzień czy dwa. Kiełbasa nie jest dopiekana i ze względu na wyeleminowanie zatrucia potrzebna jest stała dostawa nitrytu (azotyn). Azotyn z peklosoli działa szybko lecz i ginie bardzo szybko w czasie. Po to potrzebna jest saletra aby regularnie w czasie dostarczała nitryt.
Na całym świecie wszystkie wyroby surowe i dojrzewające na powietrzu używają saletrę.
Azotyn używany jedynie na start reakcji. Wystarczy rzucić okiem na stronę 218 Technologii Przetwórstwa Mięsa doktora Adama Olszewskiego i zobaczymy peklujące mieszanki zawierające i saletrę i azotyn.
A ten cały kit, że peklosól jest lepsza od saletry, to kupa lipy bo to jest przecież to samo.
Mieszamy azotyn z solą (Peklosól) aby po pijaku nie wsypać za dużo do mięsa. Uważa się, że 1 gram czystego azotynu powinien człowieka rąbnąć. Saletra jest nieco słabsza więc aby nie wyjść na głupka i ośmieszyć się przed kolegami propouję użyć 2 gramów.
|
[14.12] 18:18 |
Lachu
|
|
Cześć Wszystkim!!
Maxell!!
Sesja przedsiwąteczna w pełni!
kaszanki zrobione wczoraj - salcesony ocdciśnięte do dzisiaj
reszta (3,5 blnd na kiielbachy,szynki, balerony, boczuś,słoninki część siem pekluje) na siedmiu chopa - wątróbka z cebulką codzienny
- posiłek regeneracyjny przy robocie (wk-wia nas tylko to na razie że z jednego ozorz skóra złazi jak z po"maśle a z drugiego nie
sesja zdjęciowa bydzie gruba (zzipuje ją na Twojego emajla)
lokomotywkę odpalamy pojutrze
"Seminole" - prawdziwy Brachu ... w sumie dobrze że są na świecie różne jakieś tam al kaidiomen...y bo Nas prowokują do roboty
Vtec!!
zrób Tamtych na czerwono bo pomarańcz siem źle kojarzy
i to by było na tyle
pozdr serdeczne
blond wyszły ostatecznie po 5,5
Lachu z brygadą OSP Bukowno
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/
filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/
lach@zghboleslaw.pl |
[14.12] 18:40 |
maxine
(maxine@o2.pl)
|
|
Właśnie zainteresowałam się tym wątkiem i mam pytanie. Czy są jakieś sposoby wyrobu w ędlin bez wędzenia. Mieszkam w mieści skąd mam wziąść tu wędzarnię?
|
[14.12] 19:00 |
Maad8
|
|
Ratujcie !
Skisła mi zalewa, zmętniała i śmierdzi. Mięso już się właściwie zapeklowało, siedziało w zalewie 10 dni, nie będę więc robił świeżej, bo w sobotę wędzenie.
Ale 11kg szynki płuczę od godziny w zimnej wodzie i cały czas ma brzydki zapach. W poniedziałek sprawdzałem, było wszystko w porządku, a dziś taka wpadka
Co mogę jeszcze zrobic ?
|
[14.12] 19:08 |
Maxell
|
|
Maad. Nie pilnowałeś...
Chyba było za ciepło.
Dobrze wypłucz mięso, i zrób szybko nowa zalewę z przyprawami. Zalej mięso. Musi być słone, gdyż w tej chwili sól wypłukałeś i może nie dotrwac do soboty. W nowej zalewie sprawdzaj kilka razy dziennie.
Po wyjęciu w piątek sprawdź, jesli jeszcze będzie zajeżdżało - dorobisz zalewe z octem i w nim potrzymasz mięso. Potem przemyjesz w ciepłej wodzie.
Do dzieła.
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy |
[14.12] 19:13 |
Maxell
|
|
Maxine, poczytaj sobie na naszej stronce www.wedlinydomowe.pl i www.wedlinydomowe.com Cos tam powinienes znaleźć. jesli nie w dziale wędliny nietrwałe surowe, jest przepis (b,dobry) na kiełbaske białą. Możesz ja parzyć. Popytaj Mira
(jak wejdziesz na stronkę to znajdziesz namiar na niego w dziale Tu kupisz i sprzedasz.... - pierwszy art) może Ci załatwi koncentrat dymu wedzarniczego i nim sobie poprawisz smaczek i wygląd. Praktycznie nie będzie odbiegał od kiełbas wedzonych. Jak zastosować ten środek - również na wymienionej stronie.
Pozdrawiam
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy |
[14.12] 19:15 |
Maxell
|
|
Działaj Lachu - czekam na materiały.
Pozdrowionka
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy |
[14.12] 19:22 |
Maxell
|
|
No i oczywiście serdeczne pozdrowionka dla strażaków z Bukowna. 
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy |
[14.12] 19:23 |
Maad8
|
|
Maxell, leżało w lodówce, na dolnej półce, 6 stopni, jak zawsze.
Jak zaleję jeszcze raz, to nie zdąży obcieknąc i będzie za mkore podczas wędzenia, i zrobi mi się kwas !
|
[14.12] 19:37 |
miro
|
|
@maxine
Mozesz zastąpić wędzenie "solą wędzonkową" praktycznie nie rozpoznasz różnicy,gorzej z kolorem który nadaje wędzenie musiałbyś pokryć wędzonki karmelem spożywczym a w przypadku kiełbasy namoczyć w nim jelita.
Tylko pytanie czy mamy wtedy do czynienia z wedzonką czy wyrobem wedzonkopodobnym ?.
Ale da się czemu by nie
pozdrawiam miro
Jeśli szukasz dodatków do produkcji wędlin to nie szukaj już znalazłeś kmiro69@poczta.onet.pl trona internetowa www.republika.pl/kmiro69
sprawdzony adres |
[14.12] 19:44 |
jurek52
(jurek52@wp.pl)
|
|
Maad
Nie masz wyjścia,zrób tak jak radzi Maxell,lepsze przesunięcie w czasie ,jak zmarnowane mięsko.
pozdrawiam
|
[14.12] 19:45 |
jurek52
(jurek52@wp.pl)
|
|
Maad
Nie masz wyjścia,zrób tak jak radzi Maxell,lepsze przesunięcie w czasie ,jak zmarnowane mięsko.
pozdrawiam
|
[14.12] 19:45 |
jurek52
(jurek52@wp.pl)
|
|
Maad
Nie masz wyjścia,zrób tak jak radzi Maxell,lepsze przesunięcie w czasie ,jak zmarnowane mięsko.
pozdrawiam
|
[14.12] 19:55 |
Maxell
|
|
To go wysuszysz starym recznikiem i potem w wedzarni przy otwartych wszystkich "przepustnicach" dosuszysz.
Najprawdopodobniej coś z góry wpadło do zalewy.
działaj
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy |
[14.12] 20:00 |
Maad8
|
|
OK, robię nową zalewę, najwyżej przesunę wędzenie na wtorek,
praca (zawodowa) nie zając nie ucieknie 
jakie dac przyprawy ? nigdy nie robiłem zalew aromatyzowanych
|
[14.12] 20:06 |
Maxell
|
|
Troche czosnku, ziele angielskie (kilka ziarenek) , liscie laurowe, pieprz w ziarenkach i co tam jeszcze lubisz. Możesz to w małym garnuszku zagotowac z woda, ostudzić i wszystko wlac do zalewy - wymieszać.

nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy |
[14.12] 20:09 |
Maxell
|
|
Może, jeśli mięso bardzo zajeżdża, najpierw wsadź do zalewy octowej na noc i rano po opłukaniu ciepłą wodą, potem zimną, włóż do nowej zalewy.
To już musisz sprawdzić sam.
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy |
[14.12] 20:11 |
Maxell
|
|
Ja także nigdy nie robiłem, no może kiedyś raz. Pekluje tylko na wodzie i peklosoli lub soli i saletrze.
Powodzenia
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy |
[14.12] 20:29 |
strampek
|
|
Papciu!
Cieszę się że jesteś zadowolony z nadziewarki. Możesz być podwójnie bo się walnąłem w kalkulacji. Sprzedałem następne drożej. Broń Boże nie chcę dopłaty!! Byłeś pierwszy a kto pierwszy ten lepszy.Zrób mi reklamę. Ja dzisiaj zrobiłem 9 kg. krupnioków! Nabijałem 1 godz. Nie wiem kto to zje! Życzę zdrowia. Napęd podeślę po świętach.
|
[14.12] 20:29 |
strampek
|
|
Papciu!
Cieszę się że jesteś zadowolony z nadziewarki. Możesz być podwójnie bo się walnąłem w kalkulacji. Sprzedałem następne drożej. Broń Boże nie chcę dopłaty!! Byłeś pierwszy a kto pierwszy ten lepszy.Zrób mi reklamę. Ja dzisiaj zrobiłem 9 kg. krupnioków! Nabijałem 1 godz. Nie wiem kto to zje! Życzę zdrowia. Napęd podeślę po świętach.
|
[14.12] 21:00 |
strampek
|
|
Jezu! Jak wyłączyć powiadamianie o nowych wypowiedziach?
|
[14.12] 21:02 |
jarek_zielona_pietruszka
|
|
czy ktoś ma jakiś pomysł lub wie gdzie można kupić lub kto dorabia koło pasowe do maszynki 22 lub 32 takie koło które można założyc zamiast korbki i za pomocą paska klinowego połączyć z silnikiem elektrycznym. ja dowiadywałem się u moich dostawów ale zaśpiewali mi taką cenę,że bardziej opłaca sie wynająć kilku osiłków,żeby kręcili korbą
nawet, gdy robię źle to wiem, że robię dobrze
dobrego dymu w żagle |
[14.12] 21:12 |
strampek
|
|
Jak byłem u "swojego" tokarza widziałem ślimak od maszynki do mięsa z założonym kołem pasowym od pralki automatycznej. Nie zastanawiałem się nad tym ale wydaje mi się że może to być niezły pomysł. Koło możesz znaleźć na pierwszym lepszym złomowisku
|
[14.12] 21:13 |
Krzysztof
|
|
Jarek______
ze starej pralki może pasować
Darz dym |
[14.12] 21:31 |
miro
|
|
@strampek
Zrobiłeś tan sam błąd co ja napisz do admina na adres
adam@firma.o2.pl musisz podac dokladne miejsce posta w którym dales
powiadamianie.
Tylko jedna uwaga ja napisalem i nic !!! do dzis poczta peka od e-maili,ale przynajmniej wiem ze cos tu piszecie
pozdro miro
Jeśli szukasz dodatków do produkcji wędlin to nie szukaj już znalazłeś kmiro69@poczta.onet.pl trona internetowa www.republika.pl/kmiro69
sprawdzony adres |
« poprzednie wypowiedzi
|
następne wypowiedzi »
|