o2.pl - Portal internetowy
Kuchnia » Forum » forum Ogólna dyskusja

Spis tematów | Nowy temat | Szukaj | Preferencje
» Odpowiedz na ten temat

Temat: Wyrób wędlin sposobem domowym - przepisy, receptury
Strony tematu: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 « poprzednie wypowiedzi | następne wypowiedzi » 
[02.06] 23:46 Maxell
Witam.
Dużo myslałem nad usprawnieniem naszych działań tak, by uniemożliwić przktyki handlu naszymi zasobami. Cięzko będzie uszczęśliwić wszystkich nie odcinając dostepu do informacji osobom nas czytającym, potrzebującym rad, ale sie nie ujawniającym. Szkoda.
Może wyjściem będzie przesyłanie przepisów tylko do osób zarejestrowanych na forum i stronce w ramach nowości? Na stronce zas pozostawić jedynie to co jest?
Myślę, że powinniśmy zaniechac opracowywania zbiorów całościowych i rozsyłania ich innym. Wystarczy podać adres stronki i jesli ktoś naprawde nas potrzebuje to trafi.
Opracowania w zip czy rar z całości możemy przesyłac tylko swoim zaufanym ludziom. Adresy sa na stronce i ewentualnie po podaniu prośby, na forum. Przecież w ten sposób gośc dostaje cały, opracowany materiał, nie kiwając praktycznie palcem. Jesli trafi na naszego druha to ok, ale co sie stanie jesli dostanie to jakis super sprzedawca czy inne licho? Troche reklamy, ustalenie ceny i wio. Może cos się zarobi na naiwniakach?
Mam jeszcze kilkaset przepisów polskich i zagranicznych, ale jakoś tak niezbyt pałam ochotą je wrzucenia ich na stronke.
Z innej beczki.
Wrzuciłem na stronkę kilka rysunków które otrzymałem od Grzegorza. Napiszcie co sądzicie o tych wędzarniach.
Wrzuciłem je, gdyż jest sezon to raz, a dwa, sporo ludzi nie buduje bo nie ma gdzie, a małą wędzarenkę można by było gdzieś wcisnąć.
No i przesyłajcie zdjęcia i opisy produkcjii, gdyz trzeba troche uzupełnic nowości.
Serdecznie pozdrawiam

nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ serdecznie zapraszamy
[03.06] 01:25 jarek_zielona_pietruszka
wobec powyższego pzaprzestaję wysyłania pliku z przepisami ze stronki co nie znaczy, że nie będę go aktualizował i przetrzymywał w swoim archiwum. aby zapobiec takim przypadkom jak ten zamiast wysyłać gotowca z przepisami wyślę informację z prośbą o zgłoszenie się i zarejestrowanie (czy coś innego co zostanie ustalone) na stronce . a i tak ostatnio nic nie robię w naszym temacie, bo nie mam czasu. mam dużo pracy, dlatego nawet nowa wersja gotowca, nie ujrzała światła dziennego, ani przed, ani po długim weekendzie. i pewnie nie zrobię do połowy miesiąca. pozdrawiam

nawet, gdy robię źle to wiem, że robię dobrze
dobrego dymu w żagle
[03.06] 10:19 grzes855
Przez jakiegoś gnojka kombinujemy teraz jak utrudnić dostep do naszej wiedzy, myślę że jest to potrzebne skoro są chętni do sprzedaży naszych doświadczeń i zbijania na nie swojej pracy kasy. wydaje mi się że trzeba wymyślić system dostępu do przepisów za pomocą logowania się może coś na ten temat powiedzą nasi informatycy, wiem że na niektórych stronach takie sprawy istnieją. oprócz tego utrudnianie poprzez znakowanie fotografi znakiem firmowym np na samym środku a w przepisach można np co drugie zdanie wstawić adres naszej strony przy wyrobie wedlin to nie przeszkadza a przy publikacjach trzeba się napracować aby to usunąć.

[03.06] 10:32 jarek_zielona_pietruszka
mogę spróbować powstawiać tekst informacyjny po kilka razy do każdego przepisu a dostęp do przepisów po zalogowaniu też jest dobrym pomysłem, a poza tym można zrobić tak że każda sciągnięcie informacji ze stronki będzie miało swój kolejny numer i łatwo będzie dojść kto ewentualknie ostzry sobie pazury na cudzą pracę i chce z tego czerpać zyski. pozdrawiam

nawet, gdy robię źle to wiem, że robię dobrze
dobrego dymu w żagle
[03.06] 12:15 marekgks

[03.06] 12:25 marekgks
nie znam sie na zabezpieczeniach,ale wydaje mi sie,że każdy złodziej może sie zarejestrować na www.wedliny.pl i mieć dostęp do przepisów,opracowań ,by je potem sprzedawać,nawet po małej obróbce usuwającej adres strony itp.Może sie myle(patrz początek wypowiedzi),ale myślę,że można sprubować coś takiego:
każdy z nas niech zanim odwiedzi to forum lub naszą stronke(piszę ,,naszą"choć nic tam nie wniosłem-ale jest moją -ulubioną)
zerknie na allegro wpisując w wyszukiwarke odpowiednie słowo i gdy znajdzie coś podejrzanego,niech licytującym roześle zaproszenie z adresem naszej stronki i forum z adnotacją,że tu to jest gratis i zapraszamy do współpracy.Co Wy na to?

[03.06] 12:35 Krzysztof
hmmmmmmmm ,,,prosze mnie dobrze zrozumieć
skoro sa chętni do płacenia za informacje ogólnodostępne!! to dlaczego by im nie podsyłać takiego opracowania za co łaska np. kol. zielona pietruszka mógłby umieścic takie opracowanie na Allegro z błogosławieństwem twórców stronki wędliny domowe

miłego dzionka

Darz dym
[03.06] 12:46 Maad8
Walka z allegro to walka z wiatrakami, od wieków ludzie czerpią zyski z nieswojej pracy, kserują książki, kupują podróby, instalują nielegalny soft.
Wszyscy to robimy, kto jest bez winy niech pierwszy rzuci kamieniem.

Moim zdaniem wyjściem z tej sytuacji nie jest ograniczanie dostępu do strony, tylko jej wypromowanie, dotarcie do ludzi, uświadomienie, że można jeść inaczej, i że wcale nie jest to takie trudne.
Nie mówię, żebyśmy zaraz się składali na płatną reklamę w Rrzczypospolitej, albo na 1000 billboardów - chociaż przeglądarkę internetową Mozilla Firefox tak właśnie reklamują
Ale np. można umieścić adres strony w opisie statusu sojego gadu gadu - myślę że większość osób tego używa, albo wręcz wysłać adres do wszystkich znajomych, można też umieścić w stopce maili (przynajmniej tych prywatnych).
Kolejny sposób to reklamy na samochodach - różne fora dyskusyjne mają swoje LOGO, i uczestnicy umieszczają je na swoich pojazdach, np. płetwonurkowie, akwaryści, te akurat widziałem.
Może ktoś z nas ma zacięcie plastyczne i mógłby zaprojektować jakiś fajny znaczek ? Zamówić wyciięcie z folii samoprzylepnej i bylibyśmy zjednoczeni i rozpoznawalni !

[03.06] 15:05 fire28
Witam. Zgadzam się z Maad8 odnośnie reklamy naszej stronki na samochodach. Jak tylko by była taka możliwość to chętnie kupię taką folię i nakleję na samochodzie.
Faktycznie jeśli ludzie zainteresowani wędlinami dowiedzą się gdzie można dowiedzieć się na ten temat b.dużo, to przyjdą na stronę lub forum. Internet ma coraz więcej ludzi spragnionych wiedzy niedostępnej gdzie indziej. Jestem za aby dzielić się wiedzą z innymi, ale chamstwa i złodziejstwa nie można tolerować. Blokady stronki i wposy nic nie pomogą.

[03.06] 16:08 abratek
krzysztof - zauważ że sprzedający, od nikogo nie uzyskał zgody na rozpowszechnianie komercyjne materiałów ze stronki: wędlinydomowe.pl (np od autorów zdjęć)

[03.06] 16:35 Krzysztof
abratek,,,, sprzedający takich praw nie uzyskali ale np. kolega zielona pietruszka zapewne by uzyskał takie prawa a kasa szła by na stronke

Darz dym
[03.06] 17:19 andzio
Wszystkie pomysły są fajne,a le chyba macie rację że nie da się złodziejstwa wyeliminować całkowicie. Podobnie jak wypowiadający się niektórzy koledzy nie jestem orłem w internecie. Dlatego tez wydaje mi się że kolega Maad8 jest najbliżej tego o co by nam chodziło, choć jak już pisałem wcześniej wymaga to uszczknięcia kilku minut czasu każdego z nas. Tak że popieram ten pomysł rozreklamowywania naszej stronki jak i gdzie tylko się da i informowania osób zainteresowanych gdzie są materiały za darmo. Reszta rozwiązań jak piszecie to tylko półśrodki i tu się z Wami zgadzam.
Pozdrawiam Wszystkich

Wszystkie inforomacje potrzebne wędliniarzowi znajdziesz na http://wedlinydomowe.pl/
[03.06] 17:56 abratek
Właśnie siedzę nad pomysłem połączenia sugestii Maada8 i Krzysztofa - umieszczenia aukcji na Allegro, coś w tym stylu ( zarys) :
"
WĘDZARNIE (BUDOWA), WĘDLINY (PRZEPISY)+GRATIS - TYLKO 1 ZŁ!

PO CO WYDAWAĆ PIENIĄDZE JEŚLI MOŻESZ MIEĆ INFORMACJE ZA DARMO !!!

Oferuję sprzedaż dokumentu tekstowego z adresem strony: www.wedlinydomowe.pl oraz adresem forum dyskusyjnego - na których możecie państwo uzyskać wszelkie informacje na tematy:
*budowa wędzarni - porady i przykłady (foto)
*sposoby wędzenia - porady
*przepisy na wędliny - także porady na forum

Jako gratis tapeta 1024x768 z logo strony wędlinydomowe.pl

cały dochód ze sprzedaży przeznaczony jest na funkcjonowanie strony

"
Co o tym sądzicie ??? , jakieś propozycje?
Myślę że początek oferty pozwala ominąć regulamin allegro :
"ARTYKUŁ 19
19.2. Opis towaru może odnosić się wyłącznie do przedmiotu danej aukcji. Opis nie może służyć jako sposób komunikowania się między Użytkownikami ani jako reklama i/lub sposób promocji towarów oraz usług oferowanych poza Allegro, a także do organizowania konkursów."

aha, dla przykładu adres tapetki http://abratek.webpark.pl/wedliny/wedlinytest.gif (maxell nie krzycz)




[03.06] 17:59 abratek
oczywiście tego produktu nikt przy zdrowych zmysłach nie kupi, ale na stronę trafi bez problemu. Cena musi być 1zł bo to najniższa propozycja.

[04.06] 08:30 MARY
Dziękuję . MARY z którego roku masz Poradnik Domowy z przepisem na blok czekoladowy ????????????
[04.06] 08:32 Mary
Dzięki. Z którego roku masz Poradnik Domowy z przepisem na blok czekoladowy????????????
[05.06] 16:45 andzio
Abratek, z całym szacunkiem pomysł dobry, tylko nie jestem pewien czy to sie utrzyma, bo w moim odczuciu jest to zakamuflowana w opisie reklama, obym sie mylił. Działanie popieram.

Czy ktoś jest zainteresowany przeróbką (niewielką) szynkowarki czeskiej tak aby można było mierzyć temperaturę sondą bez przebijania woreczka? Jeśli tak to opiszę i mogę zrobić zdjęcia, ale dyponuję tylko kamerą internetową. Kiedyś już o tym pisałem, wykonałem ją u siebie i sprawdziła się w 100%.

Robiłem w niej szynkę i parzyłem opisywaną tu ostanio nową metodą tzn. prowadzenia temperatury wody o 20° wyżej od temperatury wewnątrz batonu. Nie ma problemów z takim prowadzeniem procesu na kuchence. Wyrób tylko z surowej szynki plus peklosól, a efekt znakomity, żadnej żelatyny. Kilka osób prosiło mnie już o wykonanie takiej szyneczki dla nich.
Muszę jeszcze dla porównania zrobić parzenie starą metodą, dla porównania, ponieważ poprzednie wyroby były robione na oryginalnej sprężynie (obecnie zmieniona), oraz z różnymi dodatkami, więc o porównaniu wyników nie może być mowy. Może uda się zrobić miększy wyrób, ale nie myślcie że ten jest za twardy, po prostu lbię poeksperymentować.

Wszystkie inforomacje potrzebne wędliniarzowi znajdziesz na http://wedlinydomowe.pl/
[05.06] 17:04 abratek   (abratek@wp.pl)
andzio - zauważ że tamte aukcje też nie spełniają wymagań regulaminu w wielu punktach - myślę że spróbowac warto , bo jest to dobry sposób na zniechęcenie zarobkowiczów-złodziei, i rozpropagowanie stronki,
niestety nie mam kiedy zredagować ogłoszenia-może ktoś chciałby pomóc?
Co do szynkowara to chętnie zobaczę (czekam od kiedy obiecałeś ten sposób), - możesz podesłać na maila
Ja z kolei mam dla osób które nie chcą psuć swej ciężko zdobytej szynkowarki, sposób na regulację siły sprężyny, nie psując przy tym zbytnio samego urządzenia (oczywiście jeśli nie ma się innej sprężyny)

[05.06] 17:27 maad8
andzio i abratek: chętnie skorzystam z waszej pomysłowości,
mój mail maad8MAŁPAwp.pl, dzięki

[05.06] 18:03 andzio
abratek - jestem za i masz moje błogosławieństwo.

Zdjęcia niebawem

Wszystkie inforomacje potrzebne wędliniarzowi znajdziesz na http://wedlinydomowe.pl/
[05.06] 18:03 andzio
abratek - jestem za i masz moje błogosławieństwo.

Zdjęcia niebawem

Wszystkie inforomacje potrzebne wędliniarzowi znajdziesz na http://wedlinydomowe.pl/
[05.06] 18:04 andzio
abratek - jestem za i masz moje błogosławieństwo.

Zdjęcia niebawem

Wszystkie inforomacje potrzebne wędliniarzowi znajdziesz na http://wedlinydomowe.pl/
[05.06] 18:07 andzio
No pięknie, chyba jakieś czary 3x!!

Wszystkie inforomacje potrzebne wędliniarzowi znajdziesz na http://wedlinydomowe.pl/
[05.06] 18:14 abratek
spójrz na górę strony i ostatni post na poprzedniej - "czary Mary"

[05.06] 18:26 abratek
maad8 oraz inni zainteresowani regulacją sprężyny - zerknijcie http://abratek.webpark.pl/szynkowar/foto.html
sposób prosty ale skuteczny,a co najważniejsze nie uszkadza na szynkowarki

[05.06] 19:29 andzio
Abratek zdjęcia poszły, możesz je opublikować u siebie aby inni mogli skorzystać.

Wszystkie inforomacje potrzebne wędliniarzowi znajdziesz na http://wedlinydomowe.pl/
[05.06] 19:32 andzio
No-spaniale żeś wykombinował tę regulację. Można nasze rozwiązania połączyć, jest taka możliwość.


Wszystkie inforomacje potrzebne wędliniarzowi znajdziesz na http://wedlinydomowe.pl/
[05.06] 22:44 abratek
Andzio - dzięki , już połączyłem adres ten sam:
http://abratek.webpark.pl/szynkowar/foto.html

[05.06] 23:34 maad8
chylę czołą przed geniuszem inżynierskim Panów abratka i andzia,
jak tak dalej pójdzie, to będziemy mieli wśród wędzarniczej braci kolegów noblistów



[05.06] 23:50 maad8
przechodząc z tematów szynkowarskich na wędzarnicze, jako świeżo upieczony posiadacz wędzarki szafkowej Grzegorz - zainteresowani wiedzą o co i kogo chodzi - rozmiar średni, tzn. wysokość 75cm, zniechęcony brakiem rezultatów w podgrzewaniu trocin węglem drzewnym pokombinowalem i wyszło mi że:
(Maxell, lepiej dalej nie czytaj)
- zamiast węgla drzewnego można z powodzeniem użyć maszynki elektrycznej, takiej okrągłej, do gotowania (kiedyś były dość popularne) o mocy 800W,
w połączeniu z termolegulatorem własnej produkcji od pieca akumulacyjnego, można w ten sposób dokładnie i czysto regulować temperaturę w komorze wędzarniczej
- zamiast tacki na trociny można zrobić elegancki generator dymu: użyłem metalowej puszki i lutownicy oporowej o mocy 25W ze zdjętym grotem, testowo puszka po brzoskwiniach o pojemności 1 literka, ale lepsza byłaby taka owalna, po szynce Krakus, w bocznej ściance trzeba wyciąć otwór, włożyć do środka gorącą część lutownicy, kolbę (rączkę) owinąć folią aluminiową żeby się nie nagrzewała, do puszki wsypuje się trociny i podłącza pod 220V, gdy po 10 minutach trociny zaczną się dymić, trzeba zmniejszyć moc grzania o połowę przy pomocy prostownika jednopołówkowego, w wersji luksusowej można użyć bardziej zaawansowanego regulatora mocy - czuj dym

« poprzednie wypowiedzi | następne wypowiedzi » 

» Odpowiedz na ten temat



© 1999-2006 o2.pl Sp. z o.o. (dawniej MediaOne Sp. z o.o.) Wszelkie prawa zastrzeżone.
O firmie - Reklama w o2.pl i Tlen.pl - Pomoc