|
|
» Odpowiedz na ten temat
Temat: Wyrób wędlin sposobem domowym - przepisy, receptury
|
|
[09.06] 14:10 |
Mareczkos
|
|
Ok. Maxell tak właśnie zrobiłem. Dzięki.
Mam jeszcze małe pytanie. Wiem upierdliwy trochę jestem . Sorry .
Nie mam sitka 12-13 mm, największe jakie posiadam to 8, potem 4 i 2. Chyba nic się nie stanie jak przemielę przez te sitka?
Qqredu
Dokładnie stare piękne czasy i jeszcze piękniejsze rzeki, a teraz to... . Prędzej spotkasz melioranta niż pstrąga , dlatego aby nie narażać i tak już zszarganych nerwów odpuściłem od 3 lat pstrągi i jeżdzę na szczupaki, sandacze i okonie.
Pozdrófffki.
|
[09.06] 15:20 |
WOSIU
|
|
No dobra ale co zrobić z pozostałym mięskiem?????
Maxell pomocy !!
Ty jesteś WODZU ty wszystko wiesz na temat wędzenia!!
proszę....plis...
|
[09.06] 15:26 |
WOSIU
|
|
Dzięki Sławek.
Ja też myślę że nie powinno być problemów z zapachami ryby i mięsa.
Tylko dlaczego wędziłeś 3godz ?? przepis podaje 1-1,5 godz ?
|
[09.06] 15:26 |
WOSIU
|
|
Dzięki Sławek.
Ja też myślę że nie powinno być problemów z zapachami ryby i mięsa.
Tylko dlaczego wędziłeś 3godz ?? przepis podaje 1-1,5 godz ?
|
[09.06] 15:26 |
Maxell
|
|
Ale zalewasz Wosiu. 
Zrób sobie polędwicę łososiową z przepisu na stronce (tę w słonince) Jest super.
Ale radzę ci kolego abyś jednak zrobił oba kawałki schabiku jako polędwice wedzoną. jest tak dobra, że na pewno i tego ci zabraknie bardzo szybko.
Zapyatj naszych kolegów.
Pozdro.
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ serdecznie zapraszamy |
[09.06] 16:46 |
WOSIU
|
|
Maxell nie zalewam, tyle tylko że żoneczka pochwaliła się teściom i to oni kupili te schaby a ja nie bardzo wiem jak to wszystko zrobić, nie chcę dać d....y bo jak nie wyjdzie to kalapita będzie wstyd no nie?
|
[09.06] 16:51 |
WOSIU
|
|
Maxell nie wiem czy znasz cytat z "Czterech Pancernych i Psa"
"Przecierz to robota honorawa jak tort po objedzie"
|
[09.06] 18:54 |
grzes855
|
|
[URL=http://img145.echo.cx/my.php?image=szyneczki122nj.jpg][IMG]http://img145.echo.cx/img145/6558/szyneczki122nj.th.jpg[/IMG][/URL]
|
[09.06] 19:26 |
grzes855
|
|
pytanko do naszych informatyków: wyszukiwarki np google znajduja naszą stronę dopiero po wpisaniu hasła wedlinydomowe (razem) nie znajdują na wedliny domowe i inne tego typu , szukając tego tematu wpisujemy jakies słowa kluczowe a tu nas niema dopiero to jedno hasło otwiera nas na 1 miejscu, wiem ze mozna "uczulić" wyszukiwarki na konkretne strony, moze udaloby się zrobić z naszą
|
[09.06] 19:43 |
Sławek
|
|
WOSIU
wedziełem 3 h pomiewaz mi taki smak odpowiadalpo 1,5h po spróbowaniu stwierdzilem ze lepsze DLA MNIE bedzie troche dłużej wedzone każdy też sobie sam eksperymentuje na swoje potrzeby
pozdrowionka
Maxell ma racje ta polędwica jest tak dobra że warto na to poswięcic dwa kawałki moja na sobotnie wedzenie pekluje sie od dzisiaj rana
|
[09.06] 19:56 |
abratek
|
|
Z tego co widzę brakuje w kodzie strony sekcji:
to na tej podstawie wyszukiwarki znajdują strony (oczywiście należy doodać adres strony do wyszukiwarki)
|
[09.06] 19:59 |
abratek
|
|
o kurde ale zonk
powinno być ...brakuje sekcji
"
|
[09.06] 20:00 |
abratek
|
|
o kurcze coś wywala
chodzi o sekcję "keywords" i "description"
|
[09.06] 20:25 |
jarek_zielona_pietruszka
|
|
Maxell czy moja poczta doszła? mam sporo chętnych i nie wiem co robić?
nawet, gdy robię źle to wiem, że robię dobrze
dobrego dymu w żagle |
[09.06] 21:23 |
jarek_zielona_pietruszka
(hokamix@wp.pl)
|
|
czy ktoś może mi dać rysunki małej krówki świnki lub łebków tych zwierzą t a może barana.z góry dziękuję. przydadzą się do następnej wersji gotowca, jako ozdobniki.
nawet, gdy robię źle to wiem, że robię dobrze
dobrego dymu w żagle |
[10.06] 02:39 |
Janko
(janko62@o2.pl)
|
|
|
[10.06] 10:25 |
Mustava
|
|
http://allegro.pl/show_user.php?uid=3540849&type=fb_recvd_neg

|
[10.06] 13:11 |
Krzysztof
|
|
jarek_zielona_pietruszka wejdź na moja stronke www.kania.biz i tam są zwierzątka ,pobierz jak Ci odpowiadają
Darz dym |
[10.06] 14:24 |
Maxell
|
|
Mustava. Serdecznie Ci Kolego dziekuję w imieniu swoim i myślę wszystkich uzytkowników stronki i forum, za nadesłanie wykupionego od nich pakietu "naszych przepisów i receptur". Wszystko się potwierdziło. Materiał żywcem zerżnięty z naszej stronki i forum
I jacy bezczelni.... Jeszcze dzisiaj po Twoim komentarzu, każą iść na stronke i sobie sprawdzić. Szczyt.
Podaj swój adres, to wyślę ci kasę za ten "towar" z nawiązką. którą włożyłeś w zakup 
Jeszcze raz wystąpiłem do admina Allegro i zobaczymy.
Jarek, wstrzymaj sie jeszcze pare godzin, gości odsyłaj na stronę.
Abratek, jesli możesz, ty także jeszcze chwilke poczekaj..
Czekam na opinie naszych uzytkowników, szczególnie tych, którzy przesyłali materiały, gdyż to ich własnośc naruszono.
Odnosząc sie do wcześniejszego postu o tym, że szkoda czasu na kłótnie... No cóż, myślę, że my sie nie kłócimy, tylko walczymy o swoje.
Zauważcie, że od jakiegoś czasu spadła ilośc materiałów nadsyłanych przez Was. Chodzi mi o teksty i zdjęcia. Czy to nie jest podswiadomy odruch na zaistniałą sytuację? Musimy sie bronić. Kilka takich akcji i goście zrozumieją, że nie ma co sie podkładać, tym bardziej, że jest nas coraz więcej i możemy objąć znacznie wiekszy obszar aukcujny.
Pozdrawiam serdecznie
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ serdecznie zapraszamy |
[10.06] 14:30 |
Maxell
|
|
Krzysztof, masz może jakieś nowe, ciekawe zdjecia mieska?
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ serdecznie zapraszamy |
[10.06] 14:30 |
Maxell
|
|
Krzysztof, masz może jakieś nowe, ciekawe zdjecia mieska?
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ serdecznie zapraszamy |
[10.06] 14:36 |
marcin
|
|
mustafa
Brawo!
|
[10.06] 14:36 |
Mustava
|
|
Chamstwu i Sku.....twu mówimy stanowcze NIE!
(Już to gdzieś słyszałem )
Co do kasy to kupię parę deko mięska mniej i sie wyrówna, a tak wogóle to niby 2 zlote a ile atrakcji
Pozdrowienia dla wędzarzy.
|
[10.06] 14:43 |
Mustava
|
|
http://allegro.pl/show_user.php?uid=2845777&type=fb_recvd_neg

|
[10.06] 15:16 |
Maxell
|
|
Mustava, mam jeszcze prośbe. 
Czy mógłbyś udostepnić te pliki gdyby ktos sie do Ciebie zgłosił z naszych userów z taką prośba?
Może ktos osobiście się zechce upewnić z kim to walczymy i czy mamy rację.
Pozdrawiam
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ serdecznie zapraszamy |
[10.06] 15:19 |
abratek
|
|
Maxell - czekam z niecierpliwością na decyzję forum.
|
[10.06] 15:32 |
Maxell
|
|
Myślę Abratku, że juz dzisiaj cos ustalimy w tym temacie.
A teraz, jesli ktoś może, proszę przesłac w swoim imieniu, jako współtwórcy stronki, skargę do Allegro, za pomocą formularza na ich stronce, inaczej nie załatwiają). Im będzie więcej, tym szybciej podejma decyzję. Ja juz piszę któryś raz z kolei w trzeciej chyba sprawie.
Pozdrowionka
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ serdecznie zapraszamy |
[10.06] 16:14 |
Lachu
|
|
Cześć!!
zajrzałem na to allegro i widzem że
jak ktoś może mówić o jakiejkolwiek konkurencji
w sytuacji kidey ktoś daje wiedze i serce na "talerz"
a hieny ....
q.....a
olewać permanetnie i szklanka zimnej wody
zarobiom pinć złotych i g..o z tego bedzie
róbmy swoje i "na bramkę"
pzdr
pzdr
http//wedlinydomowe.pl |
[10.06] 20:03 |
Mareczkos
|
|
Witam Państwa.
No cóż kiełbaski przygotowane, zaraz ruszam na działkę wędzić. Czuję, ze nie będzie to taka kiełbaska jak ma być wg przepisu, bo nie mam termometru. Nawet do konca nie wiem jakim drewnem bede palil , wiem tylko, ze jakims lisciastym i nie jest to brzoza. Bede wedzil na oko . może się uda
Pozdrawiam serdecznie i milgo zadymiania w weekend.
ps. popstrykam pare fotek mojej wedzarni i "dzieła" ktore stworze
hejka!
|
[10.06] 20:14 |
jarek_zielona_pietruszka
(hokamix@wp.pl)
|
|
Mustava jeżeli możesz prześlij mi omawiane wcześniej informacje jestem ciekaw czy znajdują się tam i moje wypociny.z góry dziękuję.
dawno nikt tu nie dawał żadnego przepisu to może te dwa moje komuś z koleżeństwa się przydadzą
Moja biała kiełbasa na święta
Mięso wieprzowe łopatka albo szynka lub biobrówka ok. 3 kg
Boczek ok. 3 kg
Podgardle ok. 2 kg
Słonina ok. 1,5 – 2 kg
Wołowina z łopatki (daje klej i tylko takiej używam)ok. 1 – 1,5 kg
Łopatkę lub szynkę kroimy w kostkę ok. 1-2 cm
Boczek mielemy przez maszynkę o 2 – 4 oczek
Słoninę i podgardle mielemy przez maszynkę o 4 - 6 oczkach
Wołowinę mielimy 2 razy przez maszynkę o oczkach 3mm i dodajemy:
Ok. 20 – 25 dkg soli oczywiście NIE JODOWANEJ najlepsza kłodawska
Pieprz czarny ok. 15g ale lepiej później sprawdzić organoleptycznie i można
dodać więcej.
Główkę czosnku jeżeli ktoś lubi może dodać więcej lub mniej wasza wola
Majeranek to jest problem ja daję skolko ugodno czyli do obucha litrowy słoik i jeszcze trochę ale to może być dla innych przesada dla mnie jest akurat. Proponuję połowę lub
dla smakoszy ¾.
Teraz mieszamy wszystkie składniki i dodajemy ok. 0,5 – 0,7 l przegotowanej i
ostudzonej wody. Mieszam ręcznie aż woda będzie wchłonięta.
Ja dodaję do soli ok. ¾ małej łyżeczki do kawy saletry potasowej jadalnej
dla lepszego koloru ale nie jest to konieczne w przypadku kiełbasy białej
Jeżeli dodacie saletrę to trzeba odstawić (oczywiście po dokładnym
wymieszaniu) półprodukt na 24 – 48 godz. W temp ok. 0-6 st. Celsjusza a nie
farenheita.
Ci którzy dodali saletrę mają dodatkowe zadanie jeszcze raz wszystko ręcznie
wymieszać uhh zimno w ręce ale czego się nie robi dla dobrego smaku i wyglądu.
Ci którzy nie dodali po dokładnym wymieszaniu składników mogą przystąpić do
napychania flaków. No i teraz kolejny problem jakie flaki wybrać???
Ja niestety kupuję flaki w makro biję się w piersi, ale jest to jeden z
niewielu produktów które kupuję w marketach, ale żeby nie było tak różowo jak
myślicie to flaków NIE MA NA PÓŁKACH można zapukać do masarni i poprosić wtedy
jak mają to dadzą, cena ok. 11-12 zł za ½ kg, ale ja zamawiam 2-5 dni wcześniej
z zaznaczeniem, żeby były delikatne do białej kiełbasy, jeżeli posłuchają to
dadzą dobre delikatne a jeżeli nie to dadzą jak leci mówi się trudno . lepsze
w 100% są te delikatne. Przy pomocy mojego zelmera z rurką do napychania
kiełbas napycham wypłukane i wymoczone jelita, ale nie na maxa (ot tak średnio
na jeża) przygotowaną i wymieszaną masą, tak żeby powstały kiełbaski ok. 10 –
15 cm długości.
W połowie napełniania robię przerwę i dodaję do pozostałej masy 2 opakowania
papryki słodkiej i jedno ostrej (dokładnie wymieszane) i jeszcze raz masę dokładnie mieszam.
Teraz już do wykończenia masy napełniam flaki.
Gotowe kiełbaski wieszam na kołkach, żeby trochę obeschły ok. 1 – 3 godz.
Zostawiam ok. 2 – 3 kg do natychmiastowego spożycia. Resztę dzielę na porcje i
zamrażam. Po ugotowaniu zajadam z chrzanem ale sposobów przygotowania białej
kiełbasy jest mnóstwo.
Często sporą część tej kiełbasy zostawiam na noc do obeschnięcia i rano wędzę.
Nigdy nie zwracałem uwagi na temperaturę wędzenia i czas dlatego za każdym razem wychodził mi inny produkt, czasem lepszy czasem gorszy ale zawsze bez porównania z tymi plastikami ze sklepu. Pozdrawiam i życzę dymu w żagle..
Autor Jarek_zielona_pietruszka
nawet, gdy robię źle to wiem, że robię dobrze
dobrego dymu w żagle |
« poprzednie wypowiedzi
|
następne wypowiedzi »
|