o2.pl - Portal internetowy
Kuchnia » Forum » forum Ogólna dyskusja

Spis tematów | Nowy temat | Szukaj | Preferencje
» Odpowiedz na ten temat

Temat: Wyrób wędlin sposobem domowym - przepisy, receptury
Strony tematu: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 « poprzednie wypowiedzi | następne wypowiedzi » 
[20.04] 17:55 Seminole
Cogito - taki jestem mocny w dziedzinie odkostniania jak i Ty, niemniej podaje co na ten temat znalazlem w madrej ksiazce :

Wykrawanie oznacza odkostnianie czesci zasadniczych wieprzowych, wolowych, cielecych, baranich i konskich oraz podzial miesa bez kosci na klasy, a takze podzial uzyskanych tluszczow surowych do przetworstwa i do wytopu.

[20.04] 18:07 Seminole
Abratek - wedlug danych w tabeli to mozg wieprzowy zawiera 0,10 % w stosunku do masy poubojowej.

Uzaleznione to rowniez bedzie poziomem edukacji danego wieprza, gdyz mozgi rosna w miare czytania.

[20.04] 19:36 abratek
no rzeczywiście śmieszne

[20.04] 22:59 jarek_zielona_pietruszka
DLA wszystkich zainteresowanych zakupem czeskich szynkowarów
www.kupsprzedaj.pl/ks-item,396486.asp facet sprzedaje po 8zł
tak nie macie zwidzeń po 8zł za sztukę plus koszt przesyłki ok 9zł razem 17zł
sprawa jest sprawdzona sam już zamówiłem i dostałem odpowiedź. pozdrawiam

[20.04] 23:56 ciekawe
To jest cytat ze strony przywołanej przez Jarka:

"Szynkowar do produkcji wędlin.
Sprzedam urządzenie do produkcji wędlin metodą domową i pólprzemysłową. Końcówka importowa. Produkcja czeska. Ilość 340 szt. "

http://www.kupsprzedaj.pl/ks-item,396486.asp

[21.04] 00:32 jarek_zielona_pietruszka
dla wszystkich którzy chcieliby mieć wszystkie zamieszczone do tej pory przepisy mogę przesłać gotowca. przepisów jest 125.
wszystkich zainteresowanych proszę o wiadomość. szczególnie dla tych którzy chcą od razu ściągnąć całą stronę www.wedlinydomowe.pl.
w przygotowaniu mam porady i dalej inne informacje jakie ukazały się do tej pory na tym forum. pozdrawiam
[21.04] 07:44 Qqredu
Jarek_zielona_pietruszka
Dostałeś odpowiedź czy szynkowar?
Ahoj!
[21.04] 08:53 Tetryk
jarek_zielona_pietruszka jak się zapisać na gotowca? Podaj adres. Na stronce znowu błąd 440 i brak dostępu z powodu przkroczenia transferu. Stronka ma powodzenie!

[21.04] 08:54 jarek_zielona_pietruszka
dostałem odpowiedź, że szynkowar wysłany. bo prosiłem o potwierdzenie wysłania mailem i tak też ten facet uczynił. potwierdzenie dostałem wczoraj po południu. przepraszam muszę kończyć. nie wiem kiedy się pojawię bo padł mi komp w domu. korzystam teraz grzecznościowo. pozdrawiam
[21.04] 09:39 mikuszek
Tetryku - ponieważ Jarkowi-Zielonej-Pietruszce ppadl komputer, wiec pewnie szybko nie wysle gotowcow.... Ja mam uporzadkowane wiadomosci z tego forum ( do pewnego momentu, pozniej czasu zabraklo), w kazdym razie najwazniejsze sa.
Moge przeslac, tylko na jaki adres????

[21.04] 09:51 Tetryk
Dziękuję bardzo, ale już od Mikuszka mam gotowca. Ja jestem kolegą Papcia i my się wymieniamy wiadomościami by nie dublować. Szkoda robić niepotrzebnego ruchu w necie ale dziękuję za chęć pomocy Mikuszku.
Pozdrawiam miłego dnia!

[21.04] 12:55 Maxell
Witam
Mięso odkostnione, jest to mięso uzyskiwane z mechanicznego "oczyszczania" kości z mięsa i pozostałych na nich innych tkanek.

O ilości mięsa w stosunku do całego ciężaru głów wieprzowych pisałem już wcześniej. Chyba przy salcesonach.
Wygląda to tak: 100 kg głów wieprzowych to 60 kg mięsa z głów i masek.
Pozdrowionka


nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ serdecznie zapraszamy
[21.04] 13:05 Maxell
Stronka już działa.
Zwiększyłem transfer dobowy, za co dostane po głowie od Vteca. Ale cóż. Musi iść. Bardzo dużo osób sie dobija i dlatego tak sie dzieje.


nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ serdecznie zapraszamy
[21.04] 15:26 abratek   (abratek@wp.pl)
Dziękuję Maxell - umknęło mojej uwadze, a swoją drogą rzeczywiście trudno spamiętać wszystkie informacje z tylu stron ,szczególnie dla świeżego forumowicza-"wędliniarza".
Dobrze jest to sobie posegregować

[22.04] 14:57 VIOLA   (KVIOLA@WP.PL)
Ludziska pokazał się szynkowar na allegro.
35 zł czy to czasem nie za drogo?
http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=48720160

[22.04] 14:58 VIOLA   (KVIOLA@WP.PL)
Ludziska pokazał się szynkowar na allegro.
35 zł czy to czasem nie za drogo?
http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=48720160

[22.04] 14:59 viola   (kviola@wp.pl)
podpowiedzcie czy 35 zł za szynkowar to czasem nie jest za drogo???
http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=48720160
[22.04] 15:51 Viola   (kviola@wp.pl)
no ładnie... dopiero teraz się doczytałam na forum, że jest możliwośc kupienia go za 17zł. wycofuję więc pytanie- - sorki-
[22.04] 16:13 Cogito
Viola
Gdzie znalazłaś taką informację o szynkowarze za 17zł?

Dymowski Młodszy

Dobra stronka dla wędliniarzy-amatorów . Tam znajdziesz bezpieczne, sprawdzone przepisy oraz większość odpowiedzi na pytania dotyczące domowego wyrobu wędlin www.wedlinydomowe.pl
[22.04] 17:53 Seminole
Cogito,

20.04] 22:59 jarek_zielona_pietruszka
DLA wszystkich zainteresowanych zakupem czeskich szynkowarów
www.kupsprzedaj.pl/ks-item,396486.asp facet sprzedaje po 8zł
tak nie macie zwidzeń po 8zł za sztukę plus koszt przesyłki ok 9zł razem 17zł
sprawa jest sprawdzona sam już zamówiłem i dostałem odpowiedź. pozdrawiam




[22.04] 20:15 jarek_zielona_pietruszka
komputer już działa
sławek , szuwar listonosz puka do drzwi
tetryku podaj swojego maila, żeby wysłać ci gotowca .
wszystkich zainteresowanych gotowcem proszę o informację. pozdrawiam

[22.04] 20:17 Lachu
Cześć!!

Seminole, Pietrucha_Jarku!!

Jak faktycznie dostaniecie te szynkowary dajcie znać!
nie bedziem siem pultać z rzemiosłem
pozdrowionka!!

pzdr
[22.04] 20:21 AZ
Seminole
z tego co mi wiadomo(czytam forum od kilku dni) to Ty mieszkasz w usa, ja tez(AZ) dlatego pytam czy ten facet przesyła te szynk. do stanów tez ?
[22.04] 20:27 Angin74   (ekli_jarocin@energetyka.kalisz.pl)
W sprawie szynkowarów. Faktycznie facet teraz zacznie mieć ruch w interesie. Pisałem i oferuje za tyle za ile piszecie. Dopisuje sie do prośby żeby ten kto juz zamówił jak dostanie paczkę od razu pisał na grupę co i jak.
[22.04] 20:30 Maxell
Cześć.
Wrzuciłem kilka, uważam, bardzo ciekawych przepisów na kiełbaski wiejskie. Dział Nietrwałe srednio i grubo rozdrobnione.
Pozdrowionka.


nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ serdecznie zapraszamy
[22.04] 20:31 Maxell
Cześć.
Wrzuciłem kilka, uważam, bardzo ciekawych przepisów na kiełbaski wiejskie. Dział Nietrwałe srednio i grubo rozdrobnione.
Pozdrowionka.


nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ serdecznie zapraszamy
[22.04] 20:32 Angin74   (ekli_jarocin@energetyka.kalisz.pl)
Hej jarek_zielona_pietruszka Skoro juz się oferujesz to ślij przepisy również do mnie . Podrzuce Ojcu niech też popróbuje grupowych przepisów.
[22.04] 20:36 jarek_zielona_pietruszka
co do szynkowarów facet piszał , że to końcówka te ostatnie 340 szczegółów nie znam nie wiem czy wyśle do stanó bo jak wyglądałoby rozliczenie. ale napiszcie do niego . ja wymieniłem z nim chyba z 8 maili zanim zamówiłem. po zamieszczeniu linku do niego na tym forum i na forum kuchnia facet stracił orientację tak dużo dostał zamówień. przed moją ingerencją było mu trochę cienko.pozdrawiam
[22.04] 20:44 Cogito
Maxell
Dziękuję za informację o mięsie odkostnionym. Skąd pytanie?
Oto spotkałem w sklepie wyrób o nazwie kabanos w cenie 9 zł/kg, w skład wchodziło mięso odkostnione + woda. teraz wiem dlaczego tanio. Prawdopodobnie smak przypominał zmielonego pół świniaka wraz z dużym korytem.
Jak widzisz Seminole, u nas w kraju mięso odkostnione to nie mięso po wykrojeniu kości...
Seminole
Dziękuję za adres oraz wszystko co dotychczas.
Pozdrawiam wszystkich

Dymowski Młodszy

Dobra stronka dla wędliniarzy-amatorów . Tam znajdziesz bezpieczne, sprawdzone przepisy oraz większość odpowiedzi na pytania dotyczące domowego wyrobu wędlin www.wedlinydomowe.pl
[22.04] 21:01 Maxell
Cogito, Seminole miał rację z tym odkostnianiem.
W przemyśle oddzielanie miesa od kości to proces tzw. odkostniania miesa.
Ale mięso odkostnione to nie mieso powstałe podczas tego procesu tylko niestety mieso lub jego resztki, które znajdują się jeszcze na kosciach i mechanicznie są usuwane.
pozdrowionka

nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ serdecznie zapraszamy
« poprzednie wypowiedzi | następne wypowiedzi » 

» Odpowiedz na ten temat



© 1999-2006 o2.pl Sp. z o.o. (dawniej MediaOne Sp. z o.o.) Wszelkie prawa zastrzeżone.
O firmie - Reklama w o2.pl i Tlen.pl - Pomoc