|
|
» Odpowiedz na ten temat
Temat: Wyrób wędlin sposobem domowym - przepisy, receptury
|
|
[20.04] 17:55 |
Seminole
|
|
Cogito - taki jestem mocny w dziedzinie odkostniania jak i Ty, niemniej podaje co na ten temat znalazlem w madrej ksiazce :
Wykrawanie oznacza odkostnianie czesci zasadniczych wieprzowych, wolowych, cielecych, baranich i konskich oraz podzial miesa bez kosci na klasy, a takze podzial uzyskanych tluszczow surowych do przetworstwa i do wytopu.
|
[20.04] 18:07 |
Seminole
|
|
Abratek - wedlug danych w tabeli to mozg wieprzowy zawiera 0,10 % w stosunku do masy poubojowej.
Uzaleznione to rowniez bedzie poziomem edukacji danego wieprza, gdyz mozgi rosna w miare czytania.
|
[20.04] 19:36 |
abratek
|
|
no rzeczywiście śmieszne
|
[20.04] 22:59 |
jarek_zielona_pietruszka
|
|
DLA wszystkich zainteresowanych zakupem czeskich szynkowarów
www.kupsprzedaj.pl/ks-item,396486.asp facet sprzedaje po 8zł
tak nie macie zwidzeń po 8zł za sztukę plus koszt przesyłki ok 9zł razem 17zł
sprawa jest sprawdzona sam już zamówiłem i dostałem odpowiedź. pozdrawiam
|
[20.04] 23:56 |
ciekawe
|
|
To jest cytat ze strony przywołanej przez Jarka:
"Szynkowar do produkcji wędlin.
Sprzedam urządzenie do produkcji wędlin metodą domową i pólprzemysłową. Końcówka importowa. Produkcja czeska. Ilość 340 szt. "
http://www.kupsprzedaj.pl/ks-item,396486.asp
|
[21.04] 00:32 |
jarek_zielona_pietruszka
|
|
dla wszystkich którzy chcieliby mieć wszystkie zamieszczone do tej pory przepisy mogę przesłać gotowca. przepisów jest 125.
wszystkich zainteresowanych proszę o wiadomość. szczególnie dla tych którzy chcą od razu ściągnąć całą stronę www.wedlinydomowe.pl.
w przygotowaniu mam porady i dalej inne informacje jakie ukazały się do tej pory na tym forum. pozdrawiam
|
[21.04] 07:44 |
Qqredu
|
|
Jarek_zielona_pietruszka
Dostałeś odpowiedź czy szynkowar?
Ahoj!
|
[21.04] 08:53 |
Tetryk
|
|
jarek_zielona_pietruszka jak się zapisać na gotowca? Podaj adres. Na stronce znowu błąd 440 i brak dostępu z powodu przkroczenia transferu. Stronka ma powodzenie!
|
[21.04] 08:54 |
jarek_zielona_pietruszka
|
|
dostałem odpowiedź, że szynkowar wysłany. bo prosiłem o potwierdzenie wysłania mailem i tak też ten facet uczynił. potwierdzenie dostałem wczoraj po południu. przepraszam muszę kończyć. nie wiem kiedy się pojawię bo padł mi komp w domu. korzystam teraz grzecznościowo. pozdrawiam
|
[21.04] 09:39 |
mikuszek
|
|
Tetryku - ponieważ Jarkowi-Zielonej-Pietruszce ppadl komputer, wiec pewnie szybko nie wysle gotowcow.... Ja mam uporzadkowane wiadomosci z tego forum ( do pewnego momentu, pozniej czasu zabraklo), w kazdym razie najwazniejsze sa.
Moge przeslac, tylko na jaki adres????
|
[21.04] 09:51 |
Tetryk
|
|
Dziękuję bardzo, ale już od Mikuszka mam gotowca. Ja jestem kolegą Papcia i my się wymieniamy wiadomościami by nie dublować. Szkoda robić niepotrzebnego ruchu w necie ale dziękuję za chęć pomocy Mikuszku.
Pozdrawiam miłego dnia!
|
[21.04] 12:55 |
Maxell
|
|
Witam
Mięso odkostnione, jest to mięso uzyskiwane z mechanicznego "oczyszczania" kości z mięsa i pozostałych na nich innych tkanek.
O ilości mięsa w stosunku do całego ciężaru głów wieprzowych pisałem już wcześniej. Chyba przy salcesonach.
Wygląda to tak: 100 kg głów wieprzowych to 60 kg mięsa z głów i masek.
Pozdrowionka
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ serdecznie zapraszamy |
[21.04] 13:05 |
Maxell
|
|
Stronka już działa.
Zwiększyłem transfer dobowy, za co dostane po głowie od Vteca. Ale cóż. Musi iść. Bardzo dużo osób sie dobija i dlatego tak sie dzieje.
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ serdecznie zapraszamy |
[21.04] 15:26 |
abratek
(abratek@wp.pl)
|
|
Dziękuję Maxell - umknęło mojej uwadze, a swoją drogą rzeczywiście trudno spamiętać wszystkie informacje z tylu stron ,szczególnie dla świeżego forumowicza-"wędliniarza".
Dobrze jest to sobie posegregować
|
[22.04] 14:57 |
VIOLA
(KVIOLA@WP.PL)
|
|
Ludziska pokazał się szynkowar na allegro.
35 zł czy to czasem nie za drogo?
http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=48720160
|
[22.04] 14:58 |
VIOLA
(KVIOLA@WP.PL)
|
|
Ludziska pokazał się szynkowar na allegro.
35 zł czy to czasem nie za drogo?
http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=48720160
|
[22.04] 14:59 |
viola
(kviola@wp.pl)
|
|
podpowiedzcie czy 35 zł za szynkowar to czasem nie jest za drogo???
http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=48720160
|
[22.04] 15:51 |
Viola
(kviola@wp.pl)
|
|
no ładnie... dopiero teraz się doczytałam na forum, że jest możliwośc kupienia go za 17zł. wycofuję więc pytanie- - sorki-
|
[22.04] 16:13 |
Cogito
|
|
Viola
Gdzie znalazłaś taką informację o szynkowarze za 17zł?
Dymowski Młodszy
Dobra stronka dla wędliniarzy-amatorów . Tam znajdziesz bezpieczne, sprawdzone przepisy oraz większość odpowiedzi na pytania dotyczące domowego wyrobu wędlin www.wedlinydomowe.pl |
[22.04] 17:53 |
Seminole
|
|
Cogito,
20.04] 22:59 jarek_zielona_pietruszka
DLA wszystkich zainteresowanych zakupem czeskich szynkowarów
www.kupsprzedaj.pl/ks-item,396486.asp facet sprzedaje po 8zł
tak nie macie zwidzeń po 8zł za sztukę plus koszt przesyłki ok 9zł razem 17zł
sprawa jest sprawdzona sam już zamówiłem i dostałem odpowiedź. pozdrawiam
|
[22.04] 20:15 |
jarek_zielona_pietruszka
|
|
komputer już działa 
sławek , szuwar listonosz puka do drzwi
tetryku podaj swojego maila, żeby wysłać ci gotowca .
wszystkich zainteresowanych gotowcem proszę o informację. pozdrawiam
|
[22.04] 20:17 |
Lachu
|
|
Cześć!!
Seminole, Pietrucha_Jarku!!
Jak faktycznie dostaniecie te szynkowary dajcie znać!
nie bedziem siem pultać z rzemiosłem
pozdrowionka!!
pzdr |
[22.04] 20:21 |
AZ
|
|
Seminole
z tego co mi wiadomo(czytam forum od kilku dni) to Ty mieszkasz w usa, ja tez(AZ) dlatego pytam czy ten facet przesyła te szynk. do stanów tez ?
|
[22.04] 20:27 |
Angin74
(ekli_jarocin@energetyka.kalisz.pl)
|
|
W sprawie szynkowarów. Faktycznie facet teraz zacznie mieć ruch w interesie. Pisałem i oferuje za tyle za ile piszecie. Dopisuje sie do prośby żeby ten kto juz zamówił jak dostanie paczkę od razu pisał na grupę co i jak.
|
[22.04] 20:30 |
Maxell
|
|
Cześć.
Wrzuciłem kilka, uważam, bardzo ciekawych przepisów na kiełbaski wiejskie. Dział Nietrwałe srednio i grubo rozdrobnione.
Pozdrowionka.
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ serdecznie zapraszamy |
[22.04] 20:31 |
Maxell
|
|
Cześć.
Wrzuciłem kilka, uważam, bardzo ciekawych przepisów na kiełbaski wiejskie. Dział Nietrwałe srednio i grubo rozdrobnione.
Pozdrowionka.
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ serdecznie zapraszamy |
[22.04] 20:32 |
Angin74
(ekli_jarocin@energetyka.kalisz.pl)
|
|
Hej jarek_zielona_pietruszka Skoro juz się oferujesz to ślij przepisy również do mnie . Podrzuce Ojcu niech też popróbuje grupowych przepisów.
|
[22.04] 20:36 |
jarek_zielona_pietruszka
|
|
co do szynkowarów facet piszał , że to końcówka te ostatnie 340 szczegółów nie znam nie wiem czy wyśle do stanó bo jak wyglądałoby rozliczenie. ale napiszcie do niego . ja wymieniłem z nim chyba z 8 maili zanim zamówiłem. po zamieszczeniu linku do niego na tym forum i na forum kuchnia facet stracił orientację tak dużo dostał zamówień. przed moją ingerencją było mu trochę cienko.pozdrawiam
|
[22.04] 20:44 |
Cogito
|
|
Maxell
Dziękuję za informację o mięsie odkostnionym. Skąd pytanie?
Oto spotkałem w sklepie wyrób o nazwie kabanos w cenie 9 zł/kg, w skład wchodziło mięso odkostnione + woda. teraz wiem dlaczego tanio. Prawdopodobnie smak przypominał zmielonego pół świniaka wraz z dużym korytem.
Jak widzisz Seminole, u nas w kraju mięso odkostnione to nie mięso po wykrojeniu kości...
Seminole
Dziękuję za adres oraz wszystko co dotychczas.
Pozdrawiam wszystkich
Dymowski Młodszy
Dobra stronka dla wędliniarzy-amatorów . Tam znajdziesz bezpieczne, sprawdzone przepisy oraz większość odpowiedzi na pytania dotyczące domowego wyrobu wędlin www.wedlinydomowe.pl |
[22.04] 21:01 |
Maxell
|
|
Cogito, Seminole miał rację z tym odkostnianiem.
W przemyśle oddzielanie miesa od kości to proces tzw. odkostniania miesa.
Ale mięso odkostnione to nie mieso powstałe podczas tego procesu tylko niestety mieso lub jego resztki, które znajdują się jeszcze na kosciach i mechanicznie są usuwane.
pozdrowionka
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ serdecznie zapraszamy |
« poprzednie wypowiedzi
|
następne wypowiedzi »
|