o2.pl - Portal internetowy
Kuchnia » Forum » forum Ogólna dyskusja

Spis tematów | Nowy temat | Szukaj | Preferencje
» Odpowiedz na ten temat

Temat: Wyrób wędlin sposobem domowym - przepisy, receptury
Strony tematu: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 « poprzednie wypowiedzi | następne wypowiedzi » 
[08.04] 16:41 fentel
Miro.
Odnośnie LOGO . Mamy już bazę. Wydaje mi się , że te napisy będą dobre. W środek trzeba coś fajnego wstawić i gotowe.
Jeśli to będzie jakaś wędlinka, to będzie trochę mało ambitne i oklepane. Może rzeczywiście jakąś prostą , a ładną wędzarnię?
Sam nie wiem.

P.S. Ten tekst " Zadymiacze Wszystkich Krajów - Łączcie się " to był żart. Pasuje na transparent 1-majowy (gdyby się ktoś wybierał na pochód może dopisać " Precz z plastikowym błotkiem" itp.)

Czekamy na pomysły.


[08.04] 17:03 robek
wuju kup wieprzowine kl ll nie zatlusta nadmiar tluszczu zetnij.posyp peklosolem ja daje 1,7dkg na kilogram odstaw do lodowki na noc.teraz przepusc przez maszynke 1/3 na sitku 3-4mm reszte na 10 mm dodaj pieprz, czosnek zmielony okolo 1 glowka na 10 kl miesa mozesz dodac troche koledry mielonej teraz wszystko dobrze wymieszaj jak bedzie ci ciezko mieszac mozesz podlac czysta zimna woda nie zaduzo calosc musi miec dobra zwiazana konsystecje masa napelnij jelita cikie wieprzowe potem rozwies na kijach niech obeschnie 2-3 god Wedzenie:dymem o tem 45-80st czymaj sie 60 st czas wedzenia 80-do 100 min gdy bedziesz mial ladny kolor wyciagnij. Zagotuj wode w naczyniu i wloz ja tak aby calosc byla pod woda i trzymaj tem 75 st przez 25 do 30 min, po parzeniu polej zimna woda.powodzenia
[08.04] 17:43 abratek
Chciałbym wtrącić małą sugestię odnośnie logo - jeśli ma to być logo na proporce czy flagi , a nawet na naklejki, to uważam ze grafika powinna być prosta i możliwie zawierająca niewiele kolorów, tak aby można byłoby ją samemu wykonać, nie mając zdolności plastycznych np. na wędzarni czy fladze ,


http://www.wedlinydomowe.pl and http://www.wedlinydomowe.com ...no, i wszystko jasne
[08.04] 17:51 fire28   (zbigniew.czestochowski@neostrada.pl)
Witam zadymiaczy.
Odnośnie Logo - ok. nasunął mi się pomysł jak zareklamować naszą stronę. Często naszymi pojazdami stajemy na skrzyżowaniach i czekamy. Czasami pojazd poprzedzający ma na tylnej szybie jakieś napisy - i czytamy je. Dlaczego nie umieścić na tylnej szybie naszego pojazdu np. Adresu stronki i dodatkowo napisu "tylko zdrowe i smaczne", lub "najlepsze własnej roboty" albo co innego. Sam chętnie umieszczę taki napis na szybie. A na działce nad wejściem - oczywiście Logo ,czytelne dla każdego. Spróbuję zrobić projekt na szybę. Może wypali pomysł i będzie można kupić takie naklejki na naszej stronie.

[08.04] 18:38 robek
pytanieanowie czy ktos zna przepis na pieczonego prosiaka? moze ktos robil i moze podzielic sie doswiadczeniami
[08.04] 19:25 Kruszynka
Kufel,dzisiaj wróciłem z działki/wstępne świąteczne wedzenie/i czytając zaległe stronki znalazłem Twoja prośbę nt.poledwicy bosmańskiej>żbieg okoloczności,bo bedąc w letniej chalupce przegladałem moje przepisy,w tym na w.wym poledwice.Robi się ja z mięsa dorszy i innych podobnych ryb o białym mięsie.Jezeli jesteś dalej zainteresowany,to około piatku,lub soboty będę mógl podać pelny przepis.Sprawy wedzenia rybek powrócą na forum zapewne podczas sezonu dymkowego.Chetnie wtedy podziele sie swoimi przepisami i doswiadczeniem.Pozdrowienia .
[08.04] 20:44 miro
Prosze popatrzeć

http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=1518&sid=a28aa4eadd075707c8772101c52bb855#1518

Mirosław

Jeśli szukasz dodatków do produkcji wędlin to nie szukaj już znalazłeś kmiro69@poczta.onet.pl trona internetowa www.republika.pl/kmiro69
sprawdzony adres
[09.04] 08:30 Damika
Wędliniarze, a może wy wiecie jak się robi necówkę? Jest to regionalny produkt, dlatego mam mały problem, bo nigdzie informacji na ten temat nie ma, ale wierzę, że ślaskich masarzy też ciekawosc po formum nosi.
Resztę może wykombinuję, ale w jaki flak włożone jest to mięso?
[09.04] 08:46 kate33   (kate33@tlen.pl)
witam, tak sobie czytam i czytam i nijak nie moge dojść do odpowiedzi na pytanie - czy piec chlebowy i mini wedzarnię mozna zrobić w domowej kuchni w mieszkaniu gdzie wczesniej była kuchenka węglowa?
[09.04] 08:55 Bagno
Witam wszystkich.
Odzywam sie po długotrwałej przerwie spowodowanej grypą, tak naprawdę dopiero dzisiaj usiadłem przed komputerem i mogę troche popisać.
Damika. Pojęciem necowka spotkałem się pierwszy raz w życiu i szybko zerknąłem w Google i dowiedzialem sie , że jest rodzaj pieczeni zmielonego mięsa, a środku może być włożony kawałek cienkiej kiełbasy lub mięso np schab, niestety nie były podane przyprawy.
Mam nadzieje , że trochę wyjaśniłem i czekam na resztę za sprawą śląskich masarzy.
Pozdrawiam.

[09.04] 10:00 Maxell
Witam.
Kate, jasne, że można. Tylko musisz mieć osobny i sprawny kanał dymowy. Jęśli wedzarnia będzie szczelna, to na pewno umozliwi Ci wędzenie w nawet najgorszych warunkach klimatycznych, bez obawy przegrzania lub niedogrzania.
Pozdrawiam

nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy
[09.04] 13:32 Jozek
Kate, oczywiście tak, szczególnie jeśli jest minus 20 stopni, to o wiele łatwiej i przyjemniej jest wędzić bez wychodzenia na dwór. W starych wiejskich domach piec chlebowy był po prostu częścią murowanej kuchni. Oprócz pieczenia chleba suszyło się tam grzyby i owoce. Natomiast wędzarnie w starych domach były budowane na strychu, ale z powodu zagrożenia pożarowego był urzędowy nakaz je rozbierać.
Maxell, to Twoja branża, powiedz jak mówią o tym dzisiejsze przepisy?
W domu gdzie teraz mieszkam poprzedni własciciel wybudował w piwnicy wędzarnię taką zwykłą z ogniem palonym bezpośrednio na posadzce, ale nie była używana co najmniej 15 lat i straciła rurę łączącą ją z kominem. Przeprosiłem się z tym zabytkiem tej zimy spontanicznie właśnie z powodu siarczystego mrozu, zainstalowałem nową rurę, rozpaliłem ogień i od razu powstał problem i trudna sytuacja dyplomatyczna z Szefową, bo za każdym otwarciem drzwi tej wędzarni, wywalały się z niej kłęby dymu i oczywiście za chwilę cały dom był zadymiony. Wędzenie jakoś trzeba było dokończyć, ale przyrzekłem Szefowej, że tak dalej być nie może.
Po tym doświadczeniu dorobiłem palenisko zewnętrzne, uszczelkę do drzwi, okienko w drzwiach i lampę w środku i teraz przez cały czas wędzenia komora jest zamknięta. Wędziłem już kilka razy i sprawa jest przesądzona: średnio piękna wędzarnia którą kiedyś zbudowałem w sadzie zostanie rozebrana. Naprawdę polecam to rozwiązanie każdemu kto ma do tego warunki lokalowe - nie ma porównania.


[09.04] 14:38 miro
@ Damika

Nycówka to pieczeń wykonana z mięsa wieprzowego z różnymi dodatkami wg uznania. Cały urok tej wędliny kryje się w tym że mięso owija się w "błonę żołądka" nazywaną nycówką lub firanką.
Problem jedynie w zdobyciu błony ale jak masz gdzieś w pobliżu ubojnie lub zakłąd mięsny to zapytaj czy mogą ci coś takiego odsprzedać.

Mirosław



Jeśli szukasz dodatków do produkcji wędlin to nie szukaj już znalazłeś kmiro69@poczta.onet.pl trona internetowa www.republika.pl/kmiro69
sprawdzony adres
[09.04] 15:48 Damika
Miro, dzięki za info! A wiesz może, czy tę błonę przygotowuje się jakoś specjalnie, czy po prostu myje i tyle.
[09.04] 17:03 snowy
Witam
Maxell jestes tyranem wycinasz moje wypowiedzi.
Boisz się dyskusji publicznej
[09.04] 17:06 CO2
Witam
MAXELL, pisałeś o jakieś rejestracji, nie bardzo wiem o co chodzi i jakie hasło ????? Ja normalnie wchodzę na to forum baz rejestracji i hasła. Jeżeli nie jest to kłopotliwe to powiedz proszę o co chodzi.
[09.04] 17:20 ROBEK
SNOWY MAXELL MA TA STRONE DLA SIEBIE I ON TYLKO MA RACJE !POPROSTU PRZEROST AMBICJI! MOJE WYPOWIEDZI TEZ KASOWAL !
[09.04] 17:26 ROBEK
A JAK ZWROCILEM MU UWAGE NA TEMAT PODZIALU TUSZ WOLOWYCH TO MNIE STRASZYL ZABLOKOWANIEM IP JAK MNIE ZABLOKUJE TO NIE BEDE ZALOWAL A ON DA SWIADECTWO SWOJEJ NIEOMYLNOSCI!!
[09.04] 17:33 snowy
Robek co to znaczy dla siebie?
Czas najwyższy skonczyć z tym dyktatorstwem. To jak zachowuje się maxell w sprawie Logo proponowanego przez Fentel'a jest delikatnie mówiąc skandalem . Proponuje przeniesc się na inne forum. jest wystarczająca ilość niezadowolonych z postępowania Maxella użytkowników. A tak krótko mówiac Maxell może byś zajął stanowisko w tej sprawie? Należy się tu paru osobom wyjaśnienie.
[09.04] 17:35 snowy
I jeszcze jedno straszenie blokowaniem IP. No chyba by trzeba by porozmawiać z administratorami O2.
[09.04] 18:45 ula
Do Brody
Tu stokrotka
nie mogę zarejestrować sie tutaj moim pseudonimem, gdyż już chyba ktoś taki ma.
Nie widzę żadnych przeszkód abyś wykorzystał moje zdjęcia, jestem mile zaskoczona...


[09.04] 18:49 abratek
@CO2 - Maxellowi chodziło o zarejestrowanie przez Ciebie, Twojego nicka : "CO2" w systemie CzarnejOliwki i ustalenie hasła dla profilu (robi się to na górze w zakladce Preferencje ) dzięki tej operacji nikt inny oprócz Ciebie, nie będzie mógł napisać posta (np. z jakimiś bzdurami ).
Zdarzało sie kilka razy że jakiś debil wypisywał kretyństwa i podpisywał sie czyimś nickiem, wyobraź sobie sytuację ze jakiś żartowniś napisze że ser śmierdziuszek robi się wyłącznie z sera tłustego, mielonego i to z torebki i podpisze sie jako "CO2" - chyba wyszedłbyś z siebie ,nie?
Jedyną niedogodnością jest podawanie hasła po napisaniu każdego posta, ale powinna je zapamiętać Twoja przeglądarka,
a dodatkowo można jeszcze poprawić treść tekstu (do hasła pokazuje sie drugie okno). Jakby co pisz do mnie na maila


@snowy - skoro jest już was 2 czy 3 to może rzeczywiście idźcie sobie na inne forum, a jeśli nie pojmujesz dzialania internetu to warto by o doszkolenie - co ma strona Maxella (www.wedlinydomowe.pl ) do administratorów o2.pl ???
no i wyjaśnij co to za skandal z Fentelem i logo?
aha... nie jestem adwokatem Maxella - powyższy tekst jest MOIM komentarzem

http://www.wedlinydomowe.pl and http://www.wedlinydomowe.com ...no, i wszystko jasne
[09.04] 19:02 Maxell
Jesli "anonimowi" czytacie posty, to doczytacie, iż nie dyskutuje szczególnie w takich kwestiach, z niezalogowanymi. Dla mnie to tchórzostwo.
Nie wiem o co chodzi z tym logo i jak się odnośnie tej sprawy zachowuje, gdyż nie zabierałem głosu w temacie.
Co do wycinania postów, niestety, moja jak to nazywacie "władza" tak daleko nie sięga. Nie mam najmniejszego wpływu na kasowanie lub moderowanie w inny sposób tego forum. Widocznie nie tylko mnie sie nie podobają wasze anonimowe wypowiedzie, nawiasem mówiąc nie wnoszące absolutnie nic konkretnego, a siejące jedynie zamęt.
Stronka jest pod moją administracją i na razie opłacana przeze mnie, więc moge na niejpisać na co tylko mam ochotę, choć tego nie robie. I musze wam przyznać, że do tej pory nawet nie pomyślałem o wyrzuceniu z niej kogoś, wycięciu postów, a tym bardziej blokowaniu IP.
Dopiero ostatnie wasze "niezwykle twórcze i budujące" wypowiedzi przekonały mnie, iż chyba trzeba będzie wdrozyć metodę logowania się na stonke specjalnym hasłem. Unikniemy wtedy bzdurnych rozmów, nie wnoszących niczego, a dążących do niszczenia.
Jeszcze raz napisze - skoro nie odpowiada wam to forum ani stronka, nikt nikogo tu nie trzyma. Macie pełną swobodę w kierowaniu nagromadzonej pary na tłoki a nie w gwizdek.
Zarejestrujcie się to porozmawiamy.

nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy
[09.04] 19:10 Maxell
Acha snowy, to wyjasnienie nie jast absolutnie pisane pod kątem twej ostatniej wypowiedzi. Większośc tu przebywających zna mnie na tyle, że nie muszę się z niczego tłumaczyć, gdyż nie uważam bym w jakikolwiek ubliżył lub obraził kogokolwiek z forum. Mam oczywiście na myśli zaligowanych. Weź się chłopie lepiej do roboty, napisz materiał który bardzo chętnie wrzuce na stronkę, a nie zajmuj się zadymiarstwem. Nie takie boje tu juz przeżyliśmy i jakos istniejemy.
Ale najpierw, zanim odpiszesz to sie zaloguj. Zawsze to bardziej honorowo "dyskutować" z otwartą przyłbicą.

nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy
[09.04] 19:15 Damika
Ludki, ciągle mam mało informacji na temat necówki... Nie wierzę, że nikt nie ma na ten przysmak pomysłu. Podzielcie się! Dzięki
[09.04] 19:15 Damika
Ludki, ciągle mam mało informacji na temat necówki... Nie wierzę, że nikt nie ma na ten przysmak pomysłu. Podzielcie się! Dzięki
[09.04] 19:52 wikikalisz   (wikikalisz@o2.pl)
Też jestem zdania, że strona powinna służyć wymianie przyjacielskiej wymianie doświadczeń a nie krytykowaniu kogokolwiek. Przecztyałem prawie wszystkie wypowiedzi na tym forum i nie zauważyłem nic zdrożnego w wypowiedziach Maxella. Odnoszę wrażenie, że niektórzy zazdroszczą mu popularności, wiedzy, doświadczenia i tego, że dla wielu początkujących jest guru. Nie tylko zresztą on. Wydaje mi się, że każdy ko w zakresie kulinarnym ma coś do powiedzenia ma możliwość na tym forum to zrobić i nie ma potrzeby nikogo przy tym obrażać. Jeśli komuś się nie podoba moderator (bądź co bądź to on był inicjatorem tej strony i tej tematyki) zawsze może założyć swoją stronę, nie zaglądać tutaj więcej i nie "pluć jadem" bo i po co? Dość mamy takich zachowań na codzień w radio i tv, aby akceptować warcholstwo na stronie, której przeglądanie dla wielu osób stanowi swoisty relaks i oderwanie sie od stresów codziennego życia. Maxell trzymaj się.

WIKI
[09.04] 19:54 snowy
Przytoczę tu parę cytatów z Twoich wypowiedzi. Mam nadzieję że znajdziesz chwilę czasu na refleksję i analizę swoich zachowań.
Mogę podać telefon domowy i adres a TY?
Cytaty: ........Nie takie boje tu juz przeżyliśmy i jakos istniejemy......
......nie wnoszące absolutnie nic konkretnego, a siejące jedynie zamęt.....większość zna mnie na tyle, że nie muszę się z niczego tłumaczyć......więc moge na niejpisać na co tylko mam ochotę,............
..Dopiero ostatnie wasze "niezwykle twórcze i budujące" .........
.........Unikniemy wtedy bzdurnych rozmów, nie wnoszących niczego, a dążących do niszczenia.........Jeszcze raz napisze - skoro nie odpowiada wam to forum ani stronka, nikt nikogo tu nie trzyma.........

To ostatnie jest znamienne Cezarze. Zacznij myśleć nie tylko o pretorianach ale i o ludzie rzymskim!!
[09.04] 20:01 snowy
Jeszcze jedno/ Oczywiście przyznaje że masz ogromny wkład w rozwoj
indywidualnej produkcji wędlin ale zatraciłeś się trochę w tym wszystkim. Mam nadzeje mimo wszystko że znajdziesz chwilę na refleksję i szczególną "troską" obejmiesz nowych zagubionych zadymiarzy bo na tym polu masz "zaległości" koncentrując się na "starych" profesjonalnych zadymiarzach. Więcej nie będe polemizował i zgodnie z Twoim nakazem udam się na inną stronkę. .
[09.04] 20:11 Kruszynka
Snowy,nareszcie napisałeś coś mądrego-udaj sie na inna stronke.Powodzenia.
« poprzednie wypowiedzi | następne wypowiedzi » 

» Odpowiedz na ten temat



© 1999-2006 o2.pl Sp. z o.o. (dawniej MediaOne Sp. z o.o.) Wszelkie prawa zastrzeżone.
O firmie - Reklama w o2.pl i Tlen.pl - Pomoc