|
|
» Odpowiedz na ten temat
Temat: Wyrób wędlin sposobem domowym - przepisy, receptury
|
|
[20.08] 16:50 |
don pedro
(remyjacek@wp.pl)
|
|
ostatnio bylem w warszawie i widzialem kielbase ktora byla pieczona w miodzie i pieprzu.Niestety nastepnego dnia zastala sprzadana.Jak robi sie taka kielbase lub raczej taka powloke?
|
[20.08] 21:32 |
Bagno
|
|
Czy kiełbasa, którą widziałeś była typu salami- jeśli tak to wiem jak ją zrobionio.
Czy na powierzchni kiełbasy był widoczny pieprz oraz jaki był kolor zewnętrzny kiełbasy ?
Podaj więcej szczegółów.
|
[21.08] 10:22 |
don pedro
(remyjacek@wp.pl)
|
|
Uzupelnienie do kielbasy z pieprzem.
Otoz kielbasa nie byla typu salami , pieprz byl widoczny na zewnacz kielbasy , w formie jak bylby przyklejony. Kielbasa byla koloru ciemnego byla juz na 100% po upieczeniu. Pytenie jest rowniez kiedy sie ta kielbase smaroje ty roztworem miodowo pieprznym.
Dzienkuje za szybka odpowiedz
Don Pedro
|
[21.08] 16:46 |
Bagno
|
|
"Przyklejenie" pieprzu prawdopodobnie wykonano w następujący sposób, otóż należy wystudzić dobrze wyrób, który będziemy obtaczali przyprawą, następnie rozpuszczamy żelatynę w małej ilości wody po rozpuszczeniu dodajemy miodu do smaku, poczym polewamy(zanurzamy) nasz wyrób przygotowaną miksturą i szybko posypujemy przyprawą lub na dużym płaskim naczyniu sypiemy przyprawę i obtaczamy.
Możesz spróbować w ten sposób, może wyjdzie.
|
[21.08] 21:02 |
DZIADEK
|
|
Wszystko się zgadza- o ole kiełbasa jest w osłonce sztucznej osłonkę ściągamy zostawiając 2 cm od brzegu gdzie jest pętelka tak żeby się trzymała się kiełbasa z końcówką osłonki na pętelce. Reszta zgodnie z opisem mistrza Bagno o ile nie mamy miodu wystarczy sama żelatyna obsypkę możemy kupić gotową lub sporządzić z przypraw i ziół jakie lubimy, po obsypaniu naszego wyrobu wieszamy jego za pętelkę, koniecznie nasz wyrób podsuszamy może być nawet nad gażem nad kuchenką POZDRAWIAM
|
[21.08] 22:04 |
sympatyk
|
|
Odnośnie tej żelatyny, napiszcie jaką ilość i w jakiej ilości wody należy rozpuścić...
Dzięki
|
[21.08] 23:45 |
DZIADEK
|
|
Przepis masz na torebce ile trzeba rozrobionej żelatyny to nie wiem ile kg będziesz robił bo jak 100kg t co najmniej z wiadro ajak 1-2 kg to wystarczy trochę by to posmarować np. pędzlem raz czy dwa i obsypać obsypką Obsypka po takim zabiegu zrobi się wilgotna dlatego potrzebne jest obsuszenie powierzchowne jej .POZDRAWIAM.
|
[22.08] 19:10 |
Bagno
|
|
Dzięki, mistrzu Dziadku za uzupełnienie mojego postu wyżej .
Cóż ja bym bez Ciebie zrobił?...
@sympatyk do rozpuszczenia żelatyny użyj dwukrotnie mniej wody.
|
[22.08] 21:31 |
miro
|
|
Jeśli kiełbasa nie została wykonana tak jak pisali Dziadek i Bagno to możliwe że zrobiona ją wykorzystując osłonke która wewnątrz pokryta jest takową posypką. Po obróbce termicznej osłonka jest ściągana i wyrób gotowy.
Miro
Jeśli szukasz dodatków do produkcji wędlin to nie szukaj już znalazłeś sklep@wyrobydomowe.nazwa.pl trona internetowa www.wyroby-domowe.pl
sprawdzony adres |
[24.08] 06:55 |
Sławek
|
|
Witam
Zrobiłem sobie masownice teraz chce ja zakąserwować jakimś (chyba olejem roslinnym) hjaki byście najlepiej polecili olej roslinny który najbardziej wchłonie w drewno
pozdrowienia
|
[24.08] 17:30 |
Bagno
|
|
Twoja masownica ma służyć do ... masowania czego? ... mięsa czy też innych surowców.
Możesz podesłac fotkę na mój adres friday@buziaczek.pl
Jeśli jest wykonana z drewna, to nie musisz jej konserwować tylko po użyciu dobrze umyć i wysuszyć.
|
[24.08] 22:42 |
Sławek
|
|
Jest to deska sosnowa o wymiarach 90x60 cm ograniczona z trzech str bandą o wys 8cm słuzyć będzie wyłącznie do wyrobów masarskich
|
[25.08] 21:59 |
andrzej k
|
|
Sławek
Nie używa się do tego celu drewna sosnowego ,ponieważ sosna posiada żywicę i inne rozpuszczalniki.Nalezy stosować drewno liściaste , jedno z lepszych to buk.
Pozdrawiam.
|
[26.08] 23:26 |
Zlotnik
|
|
Trwa wspaniała zabawa na zlocie forumowiczów od Maxella. Zlot trzydniowy, atrakcji wiele, humory dopisują. Zapewne na stronce wędlin domowych będą szczegółowe relacje.
|
[28.08] 16:39 |
jarek_zielona_pietruszka
|
|
Gratulacje dla Maxella za wspaniałe zorganizowanie zlotu. Wszystkim humory dopisywały zabawa wspaniała, wyroby pyszne. Wymiana doświadczeń i fachowe dysputy nie miały końca, ale wszystko co dobre szybko się kończy, cóż do następnego razu.
@Dzidek proszę o kontakt, bo jakoś nie wymieniliśmy adresów.
pozdrawiam dymiących
sery to proste http://f.kuchnia.o2.pl/temat.php?id_p=3535&start=120
Nawet, gdy robię źle to wiem, że robię dobrze - dobrego dymu w żagle
Nie kupuj - zrób sam - będzie lepsze,zdrowsze i tańsze. |
[28.08] 19:39 |
Dymek
|
|
Co dzieje się ze stronką wędliny domowe ???????
.
.
Bandwidth Limit Exceeded
The server is temporarily unable to service your request due to the site owner reaching his/her bandwidth limit. Please try again later.
dymek68@o2.pl |
[28.08] 20:25 |
fentel
|
|
Mamy małą dziurę budżetową.
Maxell - dawaj szybko nr konta, a wszystko będzie normal..../....
|
[28.08] 20:34 |
fentel
|
|
Kochani.
Chłe chłe .Po prostu ta stronka nie wytrzymała natłoku "miłośników dymu"
|
[28.08] 20:43 |
dymek68dymek
|
|
Maxell – melduj o co chodzi ze stonką. Jeżeli są to problemy techniczne to czekamy na ich usunięcie, a jeżeli to kwestia kasy to wal prosto z mostu, na pewno zainteresowani pomogą – po prostu podaj nr konta i kwotę. Tu nie ma co się certolić bo wszystkim nerwy się wędzą
|
[28.08] 21:19 |
xyz
|
|
kielbasa sucha
|
[01.09] 21:07 |
ania35
|
|
szukam przepisu na boczek w słoiku-kiedyś zostałam poczęstowana -pycha!!!
|
[01.09] 21:36 |
Bagno
|
|
Poszukaj tutaj http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?topic=50 oraz http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1021 tyloko nie musisz go plasterkować.
Powodzenia jeśli coś nie bedziesz wiedziała to pisz na forum http://wedlinydomowe.pl/forum/index.php
|
[01.09] 22:38 |
DZIADEK
|
|
http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=3717&sid=7817d668ca8436daace1fb2743618edd#3717
tak samo robi się w słoje
|
[02.09] 08:01 |
ania35
|
|
Dzękuję panowie!-napewno coś wybiore-fajna stronka,tego szukałam!!!
mam jeszcze pytanie:dlaczego np kiełbase w słoiku po zapakowaniu w słój od razu gotujemy,a w szynkowarze musi wyrób stać 24-48godz i dopiero można parzyć?.Czy mogę po załadowaniu wsadu parzyć po np 5-ciu lub 12 godzinach?-zależy mi to zrobić na jutro
pozdrawiam i dzięki za pomoc 
|
[02.09] 09:55 |
Maxell
|
|
Aniu, możesz. Nie wiem jak peklowałaś mięso, ale jesli to zrobiłaś dzisiaj, to po prostu zostaw zapeklowane mięso na kilka godzin w temp. pokojowej. Nie dłużej. Powinno "złapać ostateczny kolorek" - oczywiście jesli stosowałaś peklowanie, nie solenie. Jest to wyjście niezbyt eleganckie pod względem preferowanej przez nas technologii, ale w sytauacjach awaryjnych się bardzo przydaje.
Pozdrawiam i życzę udanej produkcji.
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy |
[02.09] 10:05 |
Maxell
|
|
Jeśli zaś potrzebne jest to na jutro, to zostaw zapeklowane i umieszczone w otwartym naczyniu (przykrytym najlepiej lnianą ściereczką) na trzy godziny w temp. pokojowe, a nastepnie włóż do lodówki, np. do rana. Jutro spokojnie mięsko dokładnie wymieszaj i zapakuj do słoików. Dalszy sposób postepowania podali Ci Koledzy.
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy |
[02.09] 10:14 |
ania35
|
|
mięsko peklowałam tak:na 2,1kg boczku dałam30gr peklosoli+10gr wegety+łyżeczka pieprzu+0.5łyżeczka papryki+kopiasta łyżkamajeranku
boczek był w wąskich kawałkach,więc połowę pokroiłam w kawałki takie jak pudełko zapałek z drugiej połowy połowęw mniejsze kawałki a reszte zmieliłam .wszystko wymieszałam i po godzinie część do szynkowarki-(stoi w lodówce) a reszta do małych słoiczków-po przecierze pomidorowym-już się gotują A szynkowarke wstawie wieczorem -to na rano bedzie-dzięki i pozdr
|
[02.09] 10:19 |
ania35
|
|
aha!-a do tych słoiczków dałam :
do jednego-pół listka laurowego
do drugiego-pół listka i dwa zierka ziela ang
do trzeciego dwa goździki
do czwartego-małą gałązke pietruszki
do piątego- dwa krążki cebuli-jeden na dno ,drugi na wierzch
|
[03.09] 13:38 |
Edy
|
|
Hallo
Czy ktos mi moze podpowiedziec co sie stanie z moimi szyneczkami jak je zostawie tydzien wiecej w zalewie bo pogoda na wedzenie nie za bardzo
czy tylko moga byc za slone czy cos gorszego im grozi ??????????
Zamiast 3 tyg. bedzie wtedy 4 tyg.
Edy pozdr. dla wszystkich
|
[03.09] 18:50 |
strampek
|
|
Jak trzymasz w lodówce (+4 st.C) to się nie martw.
|
« poprzednie wypowiedzi
|
następne wypowiedzi »
|