o2.pl - Portal internetowy
Kuchnia » Forum » forum Ogólna dyskusja

Spis tematów | Nowy temat | Szukaj | Preferencje
» Odpowiedz na ten temat

Temat: Wyrób wędlin sposobem domowym - przepisy, receptury
Strony tematu: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 « poprzednie wypowiedzi | następne wypowiedzi » 
[20.08] 16:50 don pedro   (remyjacek@wp.pl)


ostatnio bylem w warszawie i widzialem kielbase ktora byla pieczona w miodzie i pieprzu.Niestety nastepnego dnia zastala sprzadana.Jak robi sie taka kielbase lub raczej taka powloke?
[20.08] 21:32 Bagno
Czy kiełbasa, którą widziałeś była typu salami- jeśli tak to wiem jak ją zrobionio.
Czy na powierzchni kiełbasy był widoczny pieprz oraz jaki był kolor zewnętrzny kiełbasy ?
Podaj więcej szczegółów.

[21.08] 10:22 don pedro   (remyjacek@wp.pl)

Uzupelnienie do kielbasy z pieprzem.

Otoz kielbasa nie byla typu salami , pieprz byl widoczny na zewnacz kielbasy , w formie jak bylby przyklejony. Kielbasa byla koloru ciemnego byla juz na 100% po upieczeniu. Pytenie jest rowniez kiedy sie ta kielbase smaroje ty roztworem miodowo pieprznym.

Dzienkuje za szybka odpowiedz

Don Pedro
[21.08] 16:46 Bagno
"Przyklejenie" pieprzu prawdopodobnie wykonano w następujący sposób, otóż należy wystudzić dobrze wyrób, który będziemy obtaczali przyprawą, następnie rozpuszczamy żelatynę w małej ilości wody po rozpuszczeniu dodajemy miodu do smaku, poczym polewamy(zanurzamy) nasz wyrób przygotowaną miksturą i szybko posypujemy przyprawą lub na dużym płaskim naczyniu sypiemy przyprawę i obtaczamy.
Możesz spróbować w ten sposób, może wyjdzie.

[21.08] 21:02 DZIADEK
Wszystko się zgadza- o ole kiełbasa jest w osłonce sztucznej osłonkę ściągamy zostawiając 2 cm od brzegu gdzie jest pętelka tak żeby się trzymała się kiełbasa z końcówką osłonki na pętelce. Reszta zgodnie z opisem mistrza Bagno o ile nie mamy miodu wystarczy sama żelatyna obsypkę możemy kupić gotową lub sporządzić z przypraw i ziół jakie lubimy, po obsypaniu naszego wyrobu wieszamy jego za pętelkę, koniecznie nasz wyrób podsuszamy może być nawet nad gażem nad kuchenką POZDRAWIAM

[21.08] 22:04 sympatyk
Odnośnie tej żelatyny, napiszcie jaką ilość i w jakiej ilości wody należy rozpuścić...
Dzięki
[21.08] 23:45 DZIADEK
Przepis masz na torebce ile trzeba rozrobionej żelatyny to nie wiem ile kg będziesz robił bo jak 100kg t co najmniej z wiadro ajak 1-2 kg to wystarczy trochę by to posmarować np. pędzlem raz czy dwa i obsypać obsypką Obsypka po takim zabiegu zrobi się wilgotna dlatego potrzebne jest obsuszenie powierzchowne jej .POZDRAWIAM.

[22.08] 19:10 Bagno
Dzięki, mistrzu Dziadku za uzupełnienie mojego postu wyżej .
Cóż ja bym bez Ciebie zrobił?...

@sympatyk do rozpuszczenia żelatyny użyj dwukrotnie mniej wody.

[22.08] 21:31 miro
Jeśli kiełbasa nie została wykonana tak jak pisali Dziadek i Bagno to możliwe że zrobiona ją wykorzystując osłonke która wewnątrz pokryta jest takową posypką. Po obróbce termicznej osłonka jest ściągana i wyrób gotowy.

Miro

Jeśli szukasz dodatków do produkcji wędlin to nie szukaj już znalazłeś sklep@wyrobydomowe.nazwa.pl trona internetowa www.wyroby-domowe.pl
sprawdzony adres
[24.08] 06:55 Sławek
Witam
Zrobiłem sobie masownice teraz chce ja zakąserwować jakimś (chyba olejem roslinnym) hjaki byście najlepiej polecili olej roslinny który najbardziej wchłonie w drewno
pozdrowienia

[24.08] 17:30 Bagno
Twoja masownica ma służyć do ... masowania czego? ... mięsa czy też innych surowców.
Możesz podesłac fotkę na mój adres friday@buziaczek.pl

Jeśli jest wykonana z drewna, to nie musisz jej konserwować tylko po użyciu dobrze umyć i wysuszyć.

[24.08] 22:42 Sławek
Jest to deska sosnowa o wymiarach 90x60 cm ograniczona z trzech str bandą o wys 8cm słuzyć będzie wyłącznie do wyrobów masarskich

[25.08] 21:59 andrzej k
Sławek
Nie używa się do tego celu drewna sosnowego ,ponieważ sosna posiada żywicę i inne rozpuszczalniki.Nalezy stosować drewno liściaste , jedno z lepszych to buk.
Pozdrawiam.

[26.08] 23:26 Zlotnik
Trwa wspaniała zabawa na zlocie forumowiczów od Maxella. Zlot trzydniowy, atrakcji wiele, humory dopisują. Zapewne na stronce wędlin domowych będą szczegółowe relacje.
[28.08] 16:39 jarek_zielona_pietruszka
Gratulacje dla Maxella za wspaniałe zorganizowanie zlotu. Wszystkim humory dopisywały zabawa wspaniała, wyroby pyszne. Wymiana doświadczeń i fachowe dysputy nie miały końca, ale wszystko co dobre szybko się kończy, cóż do następnego razu.
@Dzidek proszę o kontakt, bo jakoś nie wymieniliśmy adresów.
pozdrawiam dymiących

sery to proste http://f.kuchnia.o2.pl/temat.php?id_p=3535&start=120
Nawet, gdy robię źle to wiem, że robię dobrze - dobrego dymu w żagle
Nie kupuj - zrób sam - będzie lepsze,zdrowsze i tańsze.
[28.08] 19:39 Dymek
Co dzieje się ze stronką wędliny domowe ???????
.
.

Bandwidth Limit Exceeded
The server is temporarily unable to service your request due to the site owner reaching his/her bandwidth limit. Please try again later.



dymek68@o2.pl
[28.08] 20:25 fentel
Mamy małą dziurę budżetową.
Maxell - dawaj szybko nr konta, a wszystko będzie normal..../....

[28.08] 20:34 fentel
Kochani.
Chłe chłe .Po prostu ta stronka nie wytrzymała natłoku "miłośników dymu"

[28.08] 20:43 dymek68dymek
Maxell – melduj o co chodzi ze stonką. Jeżeli są to problemy techniczne to czekamy na ich usunięcie, a jeżeli to kwestia kasy to wal prosto z mostu, na pewno zainteresowani pomogą – po prostu podaj nr konta i kwotę. Tu nie ma co się certolić bo wszystkim nerwy się wędzą
[28.08] 21:19 xyz
kielbasa sucha

[01.09] 21:07 ania35
szukam przepisu na boczek w słoiku-kiedyś zostałam poczęstowana -pycha!!!
[01.09] 21:36 Bagno
Poszukaj tutaj http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?topic=50 oraz http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1021 tyloko nie musisz go plasterkować.
Powodzenia jeśli coś nie bedziesz wiedziała to pisz na forum http://wedlinydomowe.pl/forum/index.php

[01.09] 22:38 DZIADEK
http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=3717&sid=7817d668ca8436daace1fb2743618edd#3717
tak samo robi się w słoje

[02.09] 08:01 ania35
Dzękuję panowie!-napewno coś wybiore-fajna stronka,tego szukałam!!!
mam jeszcze pytanie:dlaczego np kiełbase w słoiku po zapakowaniu w słój od razu gotujemy,a w szynkowarze musi wyrób stać 24-48godz i dopiero można parzyć?.Czy mogę po załadowaniu wsadu parzyć po np 5-ciu lub 12 godzinach?-zależy mi to zrobić na jutro
pozdrawiam i dzięki za pomoc
[02.09] 09:55 Maxell
Aniu, możesz. Nie wiem jak peklowałaś mięso, ale jesli to zrobiłaś dzisiaj, to po prostu zostaw zapeklowane mięso na kilka godzin w temp. pokojowej. Nie dłużej. Powinno "złapać ostateczny kolorek" - oczywiście jesli stosowałaś peklowanie, nie solenie. Jest to wyjście niezbyt eleganckie pod względem preferowanej przez nas technologii, ale w sytauacjach awaryjnych się bardzo przydaje.
Pozdrawiam i życzę udanej produkcji.

nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy
[02.09] 10:05 Maxell
Jeśli zaś potrzebne jest to na jutro, to zostaw zapeklowane i umieszczone w otwartym naczyniu (przykrytym najlepiej lnianą ściereczką) na trzy godziny w temp. pokojowe, a nastepnie włóż do lodówki, np. do rana. Jutro spokojnie mięsko dokładnie wymieszaj i zapakuj do słoików. Dalszy sposób postepowania podali Ci Koledzy.

nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy
[02.09] 10:14 ania35
mięsko peklowałam tak:na 2,1kg boczku dałam30gr peklosoli+10gr wegety+łyżeczka pieprzu+0.5łyżeczka papryki+kopiasta łyżkamajeranku
boczek był w wąskich kawałkach,więc połowę pokroiłam w kawałki takie jak pudełko zapałek z drugiej połowy połowęw mniejsze kawałki a reszte zmieliłam .wszystko wymieszałam i po godzinie część do szynkowarki-(stoi w lodówce) a reszta do małych słoiczków-po przecierze pomidorowym-już się gotują A szynkowarke wstawie wieczorem -to na rano bedzie-dzięki i pozdr
[02.09] 10:19 ania35
aha!-a do tych słoiczków dałam :
do jednego-pół listka laurowego
do drugiego-pół listka i dwa zierka ziela ang
do trzeciego dwa goździki
do czwartego-małą gałązke pietruszki
do piątego- dwa krążki cebuli-jeden na dno ,drugi na wierzch

[03.09] 13:38 Edy
Hallo
Czy ktos mi moze podpowiedziec co sie stanie z moimi szyneczkami jak je zostawie tydzien wiecej w zalewie bo pogoda na wedzenie nie za bardzo
czy tylko moga byc za slone czy cos gorszego im grozi ??????????
Zamiast 3 tyg. bedzie wtedy 4 tyg.

Edy pozdr. dla wszystkich
[03.09] 18:50 strampek
Jak trzymasz w lodówce (+4 st.C) to się nie martw.

« poprzednie wypowiedzi | następne wypowiedzi » 

» Odpowiedz na ten temat



© 1999-2006 o2.pl Sp. z o.o. (dawniej MediaOne Sp. z o.o.) Wszelkie prawa zastrzeżone.
O firmie - Reklama w o2.pl i Tlen.pl - Pomoc