|
|
» Odpowiedz na ten temat
Temat: Wyrób wędlin sposobem domowym - przepisy, receptury
|
|
[08.06] 22:19 |
Maxell
|
|
Moja rada. Jesli na jakiejkolwiek peklosoli (na opakowaniu) jest podobny zapis - nie uzywajcie jej. Byc może jest ona robiona dla uzyskania pewnego koloru mięsa poprzez dodanie wiekszej ilości nitrytu (azotyn). W normalych peklosolach ilość nitrytu waha się miedzy 0,5 a 0,6%.
No i jeszcze to płukanie.... Kto dobierze odpowiednia ilośc soli do masy kiełbasianej, jesli mięso zostanie po zapeklowaniu wymoczone, czy wypłukane?
Pozdrowionka
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ serdecznie zapraszamy |
[08.06] 22:41 |
Mareczkos
|
|
No nie załamujcie mnie , czyżby 5kg mięsa i roboty poszło się j.....ć?!?!?!?!?
Na tej mojej peklosoli firmy: EDAL S.J. pisze (pozwole sobie zacytować całość):
"Zastosowanie: Jest środkiem służącym do peklowania mięsa. Stosujemy ok. 20g na 1kg mięsa. Sól nie jest przeznaczona do bezpośredniego spożycia.
Skład: sól warzona, azotyn sodu."
Więc co ja mam teraz robic? no chyba nie bede tego płukał w piątek? O Boze co za dno 
Powiedzcie mi że wszystko będzie dobrze. Niech mnie ktoś potrzyma za rękę i mówi do mnie głośno  .
pzdr
|
[08.06] 22:42 |
abratek
|
|
Sławek - w pomyśle utworzenia antyaukcji jest umieszczony wyraźnie adres strony dlatego nikt rozsądny tego nie kupi tylko poprostu wejdzie na stronę - i o to chodzi, nie o zarobek (choć gdyby był to oczywista dla strony)
pisałem dziś w tej sprawie do Maxella, jednak On poradził aby poddać mój pomysł pod osąd pozostałych.
treść tej aukcji byłaby taka:
*****************************************************
Chciałbyś wybudować wędzarnię ? Potrzebujesz porady ?
Nie masz przepisów na wędliny ?
PO CO WYDAWAĆ PIENIĄDZE
JEŚLI MOŻESZ MIEĆ TE INFORMACJE ZA DARMO !!!
Oferuję sprzedaż dokumentu tekstowego z adresem strony: *www.wedlinydomowe.pl* oraz adresem forum dyskusyjnego - na których możesz uzyskać wszelkie informacje na tematy:
*budowa wędzarni - porady i przykłady (foto)
*sposoby wędzenia - porady
*przepisy na wędliny - także porady i dyskusje na forum
*wyroby z szynkowara* - porady , przepisy
* szynkowar - urządzenie do wyrobu szynki parzonej (bez wędzenia)
Jako gratis tapeta 1024x768 z logo strony wędlinydomowe.pl
Do pracowników Allegro - w związku z przypadkami kradzieży treści z powyższej strony i sprzedawaniu ich jako poradniki przez innych sprzedawców, oświadczam że powyższa aukcja powstała za przyzwoleniem właściciela strony "wedliny.pl", oraz innych jej twórców.
Posiadam również zgodę na przetwarzanie i komercyjne wykorzystanie logo strony
***********************************************************
Tak sobie jednak teraz myślę czy warto
Co do blokowania strony - no cóż nawet wśród zarejestrowanych może znaleźć się kret 
|
[08.06] 22:47 |
Mareczkos.
|
|
|
[08.06] 22:47 |
Mareczkos.
|
|
|
[08.06] 22:47 |
Mareczkos.
|
|
|
[08.06] 22:47 |
Mareczkos.
|
|
|
[08.06] 22:52 |
Maxell
|
|
Mareczkos.
Nie łam sie chłopie. Wszystko jest ok.
Rób tak jak podaje przepis i dodaj tyle peklosoli ile w przepisie jest soli.
Nie myj ani nie płucz mięsa po zapeklowaniu.
Ta uwaga była po to, bys dokładnie czytał wszystko co tu piszemy i pisaliśmy.
Bo jak np. mozna dodawać do mięsa peklosól, której producent nie zaleca do bezpośredniego spożycia? To do jakiego w końcu spozycia sie ona nadaje?
Przeciez każdy z nas wie, że mięsa na kiełbasy nie myjemy ani przed peklowaniem, ani po nim.
Pozdrowionka i do dzieła
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ serdecznie zapraszamy |
[08.06] 22:52 |
abratek
|
|
mareczkos - nie tak nerwowo!, NIE łam się , była kiedyś dyskusja na temat takich napisów na opakowaniu peklosoli (wtedy chodziło o Ziołopex), według mnie jest tak napisane bo musi i tyle (żeby ktoś nie zeżar tego na pomidorku lub czymś innym),a polskie normy nie dopuszczają w peklosoli większego stężenia nitrytu niż 0,6%(tym bardziej w detalu). Sam robiłem z tego i żyję , na pewno nic Ci się nie stanie od jednego razu,
|
[08.06] 22:55 |
Maxell
|
|
Abratek. Ja jestem za taka lub podobna forma naszego rewanżu, lecz poczekajmy niech wypowiedza się inni. Przecież stronka nalezy do nas wszystkich.
na razie dzięki Ci za zajęcie sie tematem.
Pozdrawiam
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ serdecznie zapraszamy |
[08.06] 22:56 |
Mareczkos
|
|
No to mi ulżyło 
Dzięki Panowie.
Teraz mogę spokojnie wstawić mięso do lodówki i w poczuciu dobrze spełnionego obowiązku położę się spać.
czuj dym!
Dobranoc i jeszcze raz dzięki za dobre słowo i otuchę.
ps. zarezerwowałem nika, bo ktoś się jakoś tak dziwnie 3razy wpisał .
|
[08.06] 22:56 |
Maxell
|
|
Abratek. Ja jestem za taka lub podobna forma naszego rewanżu, lecz poczekajmy niech wypowiedza się inni. Przecież stronka nalezy do nas wszystkich.
na razie dzięki Ci za zajęcie sie tematem.
Pozdrawiam
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ serdecznie zapraszamy |
[08.06] 23:24 |
abratek
|
|
Ponieważ w aukcji tych monisiów i piotrusiów zostało użyte zdjęcie zakładów mięsnych z Grudziądza (mniemam że też bezprawnie), pozwoliłem sobie zgłosić ten fakt do ZM GRUDZIĄC ... a co 
|
[09.06] 07:44 |
grzes855
|
|
Czy ktos nabył ten towar od nich , musimy mieć taki egzemplarz jeżeli chcemy rozkręcać sprawę w sądzie liczą się dowody a nie podejrzenia, inaczej facio gotów nam udowodnić ze to my od niego sciągneliśmy.
Chyba trzeba by to kupić, wystawić negatywa o tresci "towar kradziony , to samo znajdziesz za darmo na stronie......... i to zostaje na aukcji dla nastepnych. niezależnie od tego wszyscy posiadający konto na allegro możemy puscic aukcję opracowaną przez abratka ale trzeba sie liczyć z krokami odwetowyni.
Co do peklosoli to abratek ma rację do takich napisów jest zobligowany przepisami producent, ostatnio trafiłem na taki napis na soli niejodowanej, gdyż przepisy dopuszczają do spożycia tylko sól jodowaną
|
[09.06] 08:05 |
Lachu
|
|
Cześć!!
Widzę że rozróba na całego.
Ale gośćia to nie sądem tylko ciupazkom
tym bardziej że siem "odważył" Maxellowi przedstawić
pzdr
pzdr
http//wedlinydomowe.pl |
[09.06] 08:22 |
Maxell
|
|
Grześ, nie piszmy o szczegółach na forum, gdyż kazdy to czyta, równiez "oni".
Lachu, nie chodzi o mnie. Przecież to jest nasza wspólna praca z wielu miesięcy.
Myslę, że na razie musimy wyłapywać takich klientów i zgłaszać do Allegro. jakiś czas sie bedzie kisiło, ale wkrótce goście uznają, że już sparwa jest nieopłacalna i chcąc coś takiego wrzucić, dobrze się zastanowią. Przy okazji idzie nasza reklama.
Warunkiem jest tylko, częste kontrolowanie aukcji a Allegro, e-Bay i Świstaku.
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ serdecznie zapraszamy |
[09.06] 08:22 |
Lachu
|
|
poza tym to myślę że trza gości olać
nawet jak ktoś to kupi to i tak z tym bedzie musiał
do nas przyjść po porady jak to zrobić
staram siem to swoje góralski wk..e ochłodzić
mamy żabę i myśle że tylko spotkanie nie w "necie" Nas
może "spersonalizować"
pzdr
pzdr
http//wedlinydomowe.pl |
[09.06] 08:29 |
Maxell
|
|
Poza tym oni prowadzą z zasady kilkanaście lub kilkadziesiąt aukcji jednocześnie (z tego żyją) i kara usunięcia z serwisu np. Allegro będzie dla nich b. dotkliwa.
Wracam do zakupu tych materiałów. Nie trzeba. Mam już próbkę nadesłaną przez Pawła no i wystarczy popatrzeć na nazewnictwo. Tylko u nas moi mili jest coś takiego jak np. słoninka peklowana podlaska. A kiełbasa bełza?? i wiele innych.
Trzeba ich tak gnębić, by sami zrozumieli, iz to jest dla nich za duże ryzyko.
Ja wysłałem ok. 40 emaili do gości, którzy zakupowali przepisy na wedzarnie i wyroby. Podałem stronke i kilka zdań o nas. Dostałem sporo odpowiedzi.
Radzę robić to samo. Później samo juz poleci.
Pozdrowionka
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ serdecznie zapraszamy |
[09.06] 09:23 |
Mareczkos
|
|
Witam wszystkich.
Mam jedno pytanko ad. kiełbasy myśliwskiej suchej pieczonej.
Czy mięso, które się pekluje (u mnie w garnku i 2 miskach) należy docisnąć i obciążyć?
Ile potrzeba na te 5kg mięsa jelit?
I mam jeszcze pytanie do Sławka. Czy wiesz może, gdzie w Gdańsku dostanę sitka? Wcześniej wpisałem się jako "bardzo pilnie potrzebuję". Dzięki raz jeszcze za zaoferowaną pomoc w sprawie saletry. Niestety przy 3 krzyżach nie mieli, znaczy się mieli ale w opakowaniu 3kg!!!  
Pozdrawiam i życzę udanego dnia.
|
[09.06] 09:37 |
Akolita
|
|
Witam Zadymiaczy!!
Jestem raczej biernym uczestnikiem tego forum co zapewne juz zauwazyliscie)). Ale z Waszych przepisow czerpie pelnymi garsciami.
Po pierwszej probie i pelnym sukcesie przeszedlem do bardziej ambitnych zadan. Wiekszosc problemow z jakimi sie borykam jak zauwazylem zostala juz dosc dokladnie omowiona jesli nie na forum to na stronce, trzeba po prostu poszukac.
Co do Allegro :
Takie przypadki byly, sa, i beda.
Sam wyslalem ok 20 meyli nim zauwazylem ze to moze byc krecia robota (wiekszosc kupujacych rowniez sprzedaje jakies opracowania)
Pomysl z antyaukcja wydaje sie dobry i chyba jedyny w tej sytuacji , tylko czy nie zostanie uznany za kryptoreklame strony.
Mozna chyba tego uniknac oglaszajac aukcje z uzyciem wszystkich slow kluczowych (wedzarnie , budowa, wyrob wedlin itp) , cena opracowania 1zl--i wpis ze wszystkie przepisy, opisy, i zdjecia zostaly za zgoda autorow zaczerpniete ze strony i tu adres strony. Chyba tylko oglednie mowiac nie calkiem zdrowy psychicznie to kupi.
Natomiast wszystkie proby utrodnienia lub ograniczenia dostepu to chyba nie to.
Mysle ze jest bardzo wielu takich jak ja (po ilosciach otwarc na stronie sadzac) ,ktozy dopiero zaczynaja z "zadymianiem" i chyba z mysla o takich ludziach powstala ta strona i forum.
Pozdrawiam))
|
[09.06] 09:56 |
Sławek
|
|
Wszelkie sitka i cała maszynkę zamówiłem ze strony http://www.sitka.com.pl/s1.htm (czy dostałeś saletre)
|
[09.06] 10:01 |
Qqredu
|
|
Sławek.
Niestety węgorza nie wędziłem. Do tej pory wędziłem głównie na gorąco Głównie pstrągi jeżeli zaplątały się mi na kij. Kiedyś złowiłem 2 kilowca o mięsie barwy łososia i próbowałem na zimno. Niestety nie używałem wtedy jeszcze termometru i widocznie nagrzałem rybę powyżej temperatury ścinania białka. Wyszła na gorąco. Ale jak zapewne wiesz jeszcze ciepły wędzony pstrążek - palce lizać.
W uzupełnieniu "łososia na zimno". Wędziłem kilowe płaty a do zalewy (min. jak podaje Arbatek) dodawałem soku z cytryny. W zalewie trzymałem trochę dłużej - około połowy dnia a po wyjęciu obsypanego solą około 10 godz. Może to mieć znaczenie bo cytryna to w końcu kwas. Wydaje mi się, że jeżeli nie nagrzejemy ryby powyżej temperatury ścinania białka to będzie ona jeszcze "na zimno".
Mój głos w sprawie Allergowiczów.
Przykro, że są osoby próbujace robić kasę na nie swojej pracy. Mimo wszystko apeluję nie sięgajmy do pomysłów typu "na złość swojej mamie utnę sobie rękę". To forum powstało z zamysłem pomocy wzajemnej i wymiany doświadczeń. Sam osobiście mocno wzbogaciłem mój arsenał przepisów dzięki Maxellowi i innym forumowiczom. Ograniczanie dostępu utrudni zdobywanie informacji osobom niepożądanym ale napewno nie uniemożliwi. Za to zapewne zniechęci wielu normalnych ludzi i ograniczy popularność stronki. Zauważcie, że już sporo pary, łącznie z tym czym teraz się zająłem, poszło w dyskusję jak ukrócić allergowiczów zamiast w sedno sprawy czyli w domowe wędliny. To moje zdanie.
Ahoj.
|
[09.06] 10:16 |
Mareczkos
|
|
Sławek saletry nie dostałem, bo na placu 3 krzyży mieli opakowanie 3kg  , kupiłem jakąs peklosól na hali za 0,50zł za 40gram. Teraz na weekend wybieram się na działkę do Przywidza i tam w niedalekim Trzepowie jest do koupienia saletra, więc się zaopatrzę, jeżeli byś chciał to mogę zakupić również Tobie.
Pozdrawiam.
Qqredu
Ło matko gdzieś Ty dostał 2kg pstraga? Dla mnie szok! Potokowiec czy tęczak?
Pzdr
|
[09.06] 11:02 |
Sławek
|
|
dziękuje bardzo mam zapas ponad 1kg
|
[09.06] 11:03 |
Sławek
|
|
dziękuje bardzo mam zapas ponad 1kg
|
[09.06] 11:51 |
Qqredu
|
|
Mareczkos
Niestety to dawne czasy. Jakieś 10-12 lat temu na Wdzie w okolicach wsi Wdy. Jak najbardziej potokowiec. Dziś mam kłopoty ze złapaniem wymiarka. Dlatego salmonidy kupje najczęściej od rybaków z Zalewu Wślanego. Chyba, że poszczęści się mi na wyprawie na troć i jakiemuś salmonidowi znudzi się pływanie.
Ahoj
|
[09.06] 13:12 |
Maxell
|
|
Mareczkos, juz ci podawałem, że ubijasz mieso w naczyniach i przykrywasz je ściereczką. Niczym nie dociskasz.
Na 5 kg mysliwskiej potrzeba ci bedzie ok. 10-12 mb jelita o śr. ok. 32 mm. Zalezy jak bedziesz ściśle je nabijał, jak długie odcinki pozostawiał do wiazania, no i jaka bedzie średnica jelita. Ja podaję orientacyjnie dla 32 mm.
Pozdrowionka
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ serdecznie zapraszamy |
[09.06] 13:32 |
WOSIU
|
|
AHOJ ZADYMIARZE!
POTRZEBUJĘ POMOCY!!!!!!!!
Zakupiłem 2 kg pięknego schabu w dwóch kawałkach po kg.
Zamierzam z jednego kawałka zrobić POLĘDWICĘ SUROWĄ WĘDZONĄ Twojego przepisu Maxell. Wystawiłeś go na forum 12 grudnia o godz. 19.42, przepis niby jasny ale mam problem tkwi on w tym , iż Ty podajesz, że do peklowania należy użyć 8 dkg soli , 4 g. saletry 1l. wody i trochę cukru ok. 6g. Ja mam 1 kg schabu czy mam dać wszystkiego po połowie?
Teraz druga sprawa nie mogłem dostać saletry więc kupiłem sól peklową (skład soli: sól spożywcza i substancja konserwująca azotan sodu /myślę, że to saletra?/) firmy Galeo.
Na odwrocie opakowania podany jest przepis na peklowanie mokre w proporcjach: 25g soli peklowej na 100ml wody na 1 kg mięsa. Co robić??? Ty w swoich przepisach podawałeś ,iż zalewy ma być ok. 40% wagi mięsa, tu mi wychodzi tylko 10%, no i nie zgadza mi się ilość soli peklującej, jeśli możesz to podpowiedz jakie dać proporcje ( możliwie jak najszybciej ponieważ mięsko jest już w lodówce)
Jeszcze jedna prośba do forumowiczów może ktoś podpowie?????
Na co przeznaczyć drugi kawałek schabu ( też bym chciał uwędzić).
Gdyby tak może jakiś przepisik?
Jeszcze jedna sprawa: czy jest możliwe wędzenie za jednym przysiadem kilku pstrągów. Czy temperatura i długość wędzenia będą zgodne i czy później mięsa nie będzie czuć rybą?
No i prośba ostatnia Gdzie można kupić termometr do wędzarni (wędzarnia z beczki metalowej) i jak on wygląda?
Chciałbym zaznaczyć , że w necie jestem tylko od 10.00 do 18.00, więc wszystkie rady i porady przeczytam następnego dnia.
Z wędzarniczym pozdrowieniem WOSIU
P.S.
Proszę odezwijcie się bo mięsko zrobi się zielone a kilka gęb na nie czeka.
|
[09.06] 14:07 |
Sławek
|
|
WOSIU
ja juz kilka razy robiłem schobik wedzony tym sposobem i też miałem 1 kg i robiłem zalewę 1litra i tak jak podaje przepis 80g soli i 4g saletry schabik trzymma ok 2 dni poniewaz po 1 dniu nie byłmon dla mnie dostatecznie słony
co do termometrów to zamawiałem termometr ze str http://www.sprem.com.pl/dom.htm
tren ze szpikulcem do mierzenia potraw maja do 12 i do 300 stopni wystarczy mała dziurka w beczce i po kłopocie
co do peklosoli to chyba trzeba dać jej 85g tyle co wychodzi mieszanki peklujacej ale nie jestem pewien zawsze stosuje sól i saletre
|
[09.06] 14:10 |
Sławek
|
|
Ja wedziłem razem schabik z rybkami gdyż na poczatek są to takie same temperatury ok 40-50 stopni z tym ze schobik wedzo 3 h i nic niczym nie przesiakło
|
« poprzednie wypowiedzi
|
następne wypowiedzi »
|