o2.pl - Portal internetowy
Kuchnia » Forum » forum Ogólna dyskusja

Spis tematów | Nowy temat | Szukaj | Preferencje
» Odpowiedz na ten temat

Temat: Wyrób wędlin sposobem domowym - przepisy, receptury
Strony tematu: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 « poprzednie wypowiedzi | następne wypowiedzi » 
[06.09] 03:39 Seminole
jarek_zielona_pietruszka,

Chyba Ci się należy medal a conajmniej prezydentura w kraju. Tyle informacji już tutaj widziałem o ptakach ale nikomu jeszcze do głowy nie przyszło, że ptak ma kości.

[06.09] 08:54 jarek_zielona_pietruszka
za prezydenturę dziękuję chętnie przyjmę zrobiłbym trochę porządku, a szczególnie w Warszawia i nikt sprawy w urzędzie nie załatwiałby latani tylko od ręki.
a co według Ciebie stanowi szkielet takiego indyka, kurczaka czy np strusia.
mnie całe życie uczono, że są to kości (no ale nauka tak szybko idzie do przodu że ciężko wszystko śledzić). natomiast jeżeli chodzi o ryby to są to ości.
jeżeli chodzi o przyprawy to może ja znajdę właściwą polską nazwę jeżeli podasz łacińską.
pozdrawiam serdecznie
p.s niestety mój mail na wp. jest wyłączony przez wp.tak przynajmniej pisze do mnie mój program pocztowy. mam w teh chwili rezerwowy mail ale dzisiaj założę sobie konta na normalnych serwerach a nie na wp. których głupi program nie potrafi odróźnić maila z ozdobnikami wysłanego incredimailem od spamu.

nawet, gdy robię źle to wiem, że robię dobrze
dobrego dymu w żagle
[06.09] 09:35 Lachu
Seminole!

wiem że Siostry Ci nie zastąpie (sam mam 2 )
ale wieczorem podeślę Ci "gotowca" o tych badylach


Cogito!

poczytałem no i działamy

pzdr

nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/
filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/
lach@zghboleslaw.pl
[06.09] 15:13 AAbratek
Jarku - wysłałem Ci na maila kilka słów, ale skoro piszesz że masz wyłączony adres, posłałem kopię na PW na forum strony www
[06.09] 15:35 abratek
jasny gwint! pomyłka w niku - ale mam nadzieję że to jeszcze nie czas na AA

http://www.wedlinydomowe.pl and http://www.wedlinydomowe.com ...no, i wszystko jasne
[06.09] 15:36 abratek
jasny gwint! pomyłka w niku - ale mam nadzieję że to jeszcze nie czas na AA

http://www.wedlinydomowe.pl and http://www.wedlinydomowe.com ...no, i wszystko jasne
[06.09] 15:37 abratek
jasny gwint! pomyłka w niku - ale mam nadzieję że to jeszcze nie czas na AA

http://www.wedlinydomowe.pl and http://www.wedlinydomowe.com ...no, i wszystko jasne
[06.09] 21:09 jarek_zielona_pietruszka
Abratku serdeczne dzięki. wiadomość otrzymałem. i odpisałem. listonosz już puka.

nawet, gdy robię źle to wiem, że robię dobrze
dobrego dymu w żagle
[06.09] 23:31 jarek_zielona_pietruszka
ostatnio na działce zrobiłem smaluszek do chleba. przyszli akurat sąsiedzi a on sobie stał na stole w małym glinianym garnuszku. po paru piwkach wypitych pod szynkę i polędwicę surową którą akurat zrobiłem pokazałem mój garnuszek łakomczucha z tym właśnie smaluszkiem no i smaluszek zniknął. chyba był dobry a oto przepis:
Smalec do chleba mój

Połeć słoniny bez skóry ok. 15x20cm
Trzy duże cebule
Trzy nieduże kwaskowe jabłka
Kilka śliwek suszonych
Kilkanaście rodzynek
Kilka ząbków czosnku
Sól
Pieprz
Gałka muszkatołowa
Majeranek
Można dodać trochę innych ziół w zależności od upodobań

Słoninę pokroić w drobną kostkę i wytopić z niej tłuszcz
Skwarki wyłowić i odłożyć na później
Cebulę obrać pokroić w drobne półplasterki i wrzucić na gorący smalec.
Gdy się zeszkli dodać obrany i drobniutko pokrojony lub przeciśnięty czosnek
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach dodać do cebuli i czosnku
Dodać jeszcze śliwki pokrojone w kawałki i rodzynki
Doprawić pieprzem majerankiem i gałką. Dodać skwarki
Dusić do miękkości
Przelać do jakiegoś fajnego naczynia i wystudzić
Pyszne z razowym chlebem lub chlebem na zakwasie.
Długo nie postoi dlatego nie radzę robić większych ilości.

życzę smacznego

nawet, gdy robię źle to wiem, że robię dobrze
dobrego dymu w żagle
[07.09] 07:17 Seminole
Lachu,

Jesteś światowy i kumaty człowiek - rzuć okiem na oryginalny artykuł
o jajkach: http://www.wedlinydomowe.com/curing/curing_notes.htm

[07.09] 10:07 Maxell
Witam.
Dzisiaj upływa termin miesięcznego transferu na stronce. Pozostało jeszcze ok. 150 MB, tak że po południu na parę godzin (oczywiście przy duzym ruchu) może sie pokazać ta brzydka, zielona strzałka.
Zaznaczam, iż na najwyżej kilka godzin.
Od kilku miesięcy mam 5GB transferu miesięcznego i jak widac to także jest ilkośc niewystarczająca.
Bardzo znacznie wzrósł ostatnimi czasy ruch na stronce - być może to wynik popularności. Oby....
Pozdrawiam

nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy
[07.09] 10:35 jarek_zielona_pietruszka
popularność strony rośnie, bo skoro tyle narodu wali po przepisy to znaczy,że ludzie zczynają myśleć w dobrym kierunku. zastanawiam się co to będzie przed świętami gdy ludziska zaczną przygotowania.podejrzewam, żetransfer już po tygodniu siądzie. ja osobiście rzadko wchodzę na stronę, żeby nie obciążać transferu.
dzisiaj wziąłem się za peklowanie żeberek, sól już odważona, woda stygnie, czosnek obrany, przyprawy czekają.
dzisiaj w nocy założyłem nowe konta. adresy takie same tylko wp zmienione na op.
pozdrawiam

nawet, gdy robię źle to wiem, że robię dobrze
dobrego dymu w żagle
[07.09] 12:27 grzes855
Witam wszystkich po dość długiej nieobecności, jako że wedliny już troche sie uzbierało w zamrazarce i moja M.. nie pozwala na razie niczego nowego produkować zacząłem eksperymentować z dodatkami do wedlin, znalazłem taki przepis na zaprzyjażnionym forum lekko zmodyfikowałem i polecam naprawde pycha:
Sos pomidorowo-paprykowy
2 kg pomidorów (daliśmy 2kg przecieru ze swieżych pomidorów zrobionego przez specjalna maszynkę made in CCCP ale widziałem takie przystawki do zelmera)
1 kg marchewki
1 kg cebuli
1,50 kg papryki
0,5 szkl. oleju
3 płaskie łyżki soli
szklanka cukru
do wersji ostrej 1/2łyżeczki chilli lub pieprzu Cayenne
marynata
1/4 szklanki octu,
pieprz
liść laurowy
Zagotować.
Pomidory obrać ze skórki i przekręcić przez maszynkę(Mamy taką maszynkę do robienia przecieru która oddziela skórki i pestki)
Marchew podgotować i zetrzeć na jarzynówce.
Cebulę pokroić w kostkę(grubą)
Paprykę pokroić w kostkę, lub przekręcić przez maszynkę.( robiliśmy w paski 3x1cm)
Na oleju lekko podsmażyć cebulę i dokładać resztę warzyw wlać przecier, gotować do miękkości. Dodać sól i cukier.
Na koniec dodać marynatę i jeszcze parę minut gotować.
Gorące nakładać do słoików zakręcić i przewrócić do góry dnem , do wystygnięcia.
Jest doskonały jako przystawka do mięs, i jako sos do spaghetti, a także do pizzy.


[07.09] 12:34 grzes855
Marchewki nie gotowałem tylko starłem na grubej tarce podsmażyłem na oleju razem z cebulą jak zmieknie to dodałem paprykę krótko podmażyłem i dodałem pomidory i gotowanie do miekości wszystkich składników

[07.09] 17:47 Sławek
Waldek
chyba jeszcze ci nikt nie odpisał ja wędze berdzo często pstrągi z Wedlinami (boczek, szynka, poledwica surowa i kiełbasy) i jeszcze ja oraz znajomi nie wyczuli zapachu ryby w wedzonkach

[07.09] 17:49 Sławek
sorki powyższy temat odnosi się do WALKI anie WAldek

[07.09] 18:51 Lelek
Witam.
Sławek, Twoja odpowiedź spadła mi z nieba - w piątek sąsiad chce u mnie uwędzić trzy kawałki kotleta i baleron (trochę szkoda czasu i drewna na taką ilość). Więc z czystym sumieniem dołożę parę makreli i ryb maślanych.

[07.09] 20:08 Lachu
Cześć!!

Seminole!

"luknołem" w ten artykuł jest ciekawy sam robiłem
kiedyś "brine" na jajeczka od dziadka " na oko"
ale jajeczka były od wiejskich kur które dziobały robaki
i były "pod sznurek" wymiarami chyba że kura była jaka cherlawa.
u mie na targu som jajka "large" po 40 gr "middle po 35 a small po 30
kolor sprzedający olewają
a też nie wiem czy po tych karmieniach kurek to nasze "large" to nie są to samo "small" w Usa ..abo odwrotnie
Gotowca Ci wyślę ale jeszcze postanowiłem parę badyli dorzucić

pozdr


nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/
filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/
lach@zghboleslaw.pl
[07.09] 20:12 Edy
Lelek zröb eksperement i napisz cos o tym , jestem ciekawy co z tego bedzie?
[07.09] 20:54 Lelek
Edy, w piątek po południu wszystko będzie jasne. Mam nadzieję, że oprócz ryb nie będę musiał zjeść kotleta i baleronu a la makrela.

[07.09] 22:13 Chef Paul
... do kompletu w wędzarni, możesz dorzucić śliwki węgierki (bez pestek) - wędzone śliwki są doskonałe do bigosu lub jako składnik do sosów.
pozdrawiam serdecznie
Chef Paul

kuchnia w ogrodzie - wędzarnia, grill, nalewki, marynaty - przepisy domowe
http://www.chefpaul.5gigs.com zapraszam
[07.09] 23:41 Lachu
Cześć!!

Grześ!

ja do Twojego przepisu na sos wcieram jesczę trochę selera
pietruchy i posiekanej bazylii i oregano Może być "sushone"
no i do "Kluch" podsmażone paseczki boczku, kiełbaski salami
- taki bigos -bolognese ersatz) ale bomba z parmezanem(Grana Padano w supermerkatach w zastępstwie)- broń Boże mielony trza go samemu zetrzeć na "grubej" tarce do posypania kluch z sosem - je trochę kłopotu bo drogi i cięzko go kupić ale warto!!

pzdr

nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/
filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/
lach@zghboleslaw.pl
[07.09] 23:41 Lachu
Cześć!!

Grześ!

ja do Twojego przepisu na sos wcieram jesczę trochę selera
pietruchy i posiekanej bazylii i oregano Może być "sushone"
no i do "Kluch" podsmażone paseczki boczku, kiełbaski salami
- taki bigos -bolognese ersatz) ale bomba z parmezanem(Grana Padano w supermerkatach w zastępstwie)- broń Boże mielony trza go samemu zetrzeć na "grubej" tarce do posypania kluch z sosem - je trochę kłopotu bo drogi i cięzko go kupić ale warto!!

pzdr

nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/
filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/
lach@zghboleslaw.pl
[07.09] 23:42 Lachu
Cześć!!

Grześ!

ja do Twojego przepisu na sos wcieram jesczę trochę selera
pietruchy i posiekanej bazylii i oregano Może być "sushone"
no i do "Kluch" podsmażone paseczki boczku, kiełbaski salami
- taki bigos -bolognese ersatz) ale bomba z parmezanem(Grana Padano w supermerkatach w zastępstwie)- broń Boże mielony trza go samemu zetrzeć na "grubej" tarce do posypania kluch z sosem - je trochę kłopotu bo drogi i cięzko go kupić ale warto!!

pzdr

nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/
filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/
lach@zghboleslaw.pl
[08.09] 08:32 Lachu
Cześć!

Chefie

A jak tam prace przy piecu do pizzy?

znalazłem w "temacie" fajny link

http://mha-net.org/msb/html/bakeoven.htm

nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/
filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/
lach@zghboleslaw.pl
[08.09] 08:44 Lachu
I oczywiście go polecam wszystkim Naszym
"budowlańcom"

(Cogito godzina "W" siem zbliża)

pzdr

nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/
filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/
lach@zghboleslaw.pl
[08.09] 08:46 Lachu
I oczywiście go polecam wszystkim Naszym
"budowlańcom"

(Cogito godzina "W" siem zbliża)

pzdr

nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/
filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/
lach@zghboleslaw.pl
[08.09] 20:36 paweł
zapoczątkowałem sezon wędzarniczy podaję aktułalne ceny szynka z/k 11 zł kg boczek 10 zł kg wołowina kwiatowa 16 zł kg b/k
małopolska
chętnie służe adresem odbiór własny
niestety jeszcze za ciepło zapeklowane mięso oddaję do chłodni w ubojni
[09.09] 18:03 Lelek
Witam.
Więc dokonało się... Kotlet i baleron wyszły super, ryby oczywiście też. Degustatorzy nie stwierdzili destruktywnego wpływu ryb na wieprzowinkę (i wice wersa).

Chefie, śliwy w tym roku mam nędzne (małe, mało i jakby ususzone, jest za to multum jabłek, więc miast śliwowicy będzie kalwados) tak że, reszta rodziny musi obyć się smakiem (piszę reszta, bo ja nie wiedzieć czemu, mam awersję do suszonych i wędzonych śliwek).
Pozdrawia serdecznie - Michał.

[09.09] 18:40 Chef Paul
... Lachu, dzięki za link o piecu, ... (wszystkie piece do pizzy jakby podobne - "malując" swój opierałem się na rysunkach i szkicach przysłanych przez znajomych Włochów)
... budowa niestety dopiero w przyszłym roku, ...

... Lelek, a do bigosu śliwek nie dajesz , ...
... a co ze śliwowicą - też nie wchodzi

pozdrawiam wszystkich serdecznie

ps - właśnie w garze końcówka przygotowywania golonki wędzonej peklowanej - po przetestowaniu (nowy przepis) wjedzie jeszcze dziś na moją stronkę (albo też nie jeżeli będzie coś nie tak)

kuchnia w ogrodzie - wędzarnia, grill, nalewki, marynaty - przepisy domowe
http://www.chefpaul.5gigs.com zapraszam
« poprzednie wypowiedzi | następne wypowiedzi » 

» Odpowiedz na ten temat



© 1999-2006 o2.pl Sp. z o.o. (dawniej MediaOne Sp. z o.o.) Wszelkie prawa zastrzeżone.
O firmie - Reklama w o2.pl i Tlen.pl - Pomoc