|
|
» Odpowiedz na ten temat
Temat: Wyrób wędlin sposobem domowym - przepisy, receptury
|
|
[06.09] 03:39 |
Seminole
|
|
jarek_zielona_pietruszka,
Chyba Ci się należy medal a conajmniej prezydentura w kraju. Tyle informacji już tutaj widziałem o ptakach ale nikomu jeszcze do głowy nie przyszło, że ptak ma kości.
|
[06.09] 08:54 |
jarek_zielona_pietruszka
|
|
za prezydenturę dziękuję chętnie przyjmę zrobiłbym trochę porządku, a szczególnie w Warszawia i nikt sprawy w urzędzie nie załatwiałby latani tylko od ręki.
a co według Ciebie stanowi szkielet takiego indyka, kurczaka czy np strusia.
mnie całe życie uczono, że są to kości (no ale nauka tak szybko idzie do przodu że ciężko wszystko śledzić). natomiast jeżeli chodzi o ryby to są to ości.
jeżeli chodzi o przyprawy to może ja znajdę właściwą polską nazwę jeżeli podasz łacińską.
pozdrawiam serdecznie
p.s niestety mój mail na wp. jest wyłączony przez wp.tak przynajmniej pisze do mnie mój program pocztowy. mam w teh chwili rezerwowy mail ale dzisiaj założę sobie konta na normalnych serwerach a nie na wp. których głupi program nie potrafi odróźnić maila z ozdobnikami wysłanego incredimailem od spamu.
nawet, gdy robię źle to wiem, że robię dobrze
dobrego dymu w żagle |
[06.09] 09:35 |
Lachu
|
|
Seminole!
wiem że Siostry Ci nie zastąpie (sam mam 2 )
ale wieczorem podeślę Ci "gotowca" o tych badylach
Cogito!
poczytałem no i działamy
pzdr
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/
filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/
lach@zghboleslaw.pl |
[06.09] 15:13 |
AAbratek
|
|
Jarku - wysłałem Ci na maila kilka słów, ale skoro piszesz że masz wyłączony adres, posłałem kopię na PW na forum strony www
|
[06.09] 15:35 |
abratek
|
|
jasny gwint! pomyłka w niku - ale mam nadzieję że to jeszcze nie czas na AA
http://www.wedlinydomowe.pl and http://www.wedlinydomowe.com ...no, i wszystko jasne |
[06.09] 15:36 |
abratek
|
|
jasny gwint! pomyłka w niku - ale mam nadzieję że to jeszcze nie czas na AA
http://www.wedlinydomowe.pl and http://www.wedlinydomowe.com ...no, i wszystko jasne |
[06.09] 15:37 |
abratek
|
|
jasny gwint! pomyłka w niku - ale mam nadzieję że to jeszcze nie czas na AA
http://www.wedlinydomowe.pl and http://www.wedlinydomowe.com ...no, i wszystko jasne |
[06.09] 21:09 |
jarek_zielona_pietruszka
|
|
Abratku serdeczne dzięki. wiadomość otrzymałem. i odpisałem. listonosz już puka.
nawet, gdy robię źle to wiem, że robię dobrze
dobrego dymu w żagle |
[06.09] 23:31 |
jarek_zielona_pietruszka
|
|
ostatnio na działce zrobiłem smaluszek do chleba. przyszli akurat sąsiedzi a on sobie stał na stole w małym glinianym garnuszku. po paru piwkach wypitych pod szynkę i polędwicę surową którą akurat zrobiłem pokazałem mój garnuszek łakomczucha z tym właśnie smaluszkiem no i smaluszek zniknął. chyba był dobry a oto przepis:
Smalec do chleba mój
Połeć słoniny bez skóry ok. 15x20cm
Trzy duże cebule
Trzy nieduże kwaskowe jabłka
Kilka śliwek suszonych
Kilkanaście rodzynek
Kilka ząbków czosnku
Sól
Pieprz
Gałka muszkatołowa
Majeranek
Można dodać trochę innych ziół w zależności od upodobań
Słoninę pokroić w drobną kostkę i wytopić z niej tłuszcz
Skwarki wyłowić i odłożyć na później
Cebulę obrać pokroić w drobne półplasterki i wrzucić na gorący smalec.
Gdy się zeszkli dodać obrany i drobniutko pokrojony lub przeciśnięty czosnek
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach dodać do cebuli i czosnku
Dodać jeszcze śliwki pokrojone w kawałki i rodzynki
Doprawić pieprzem majerankiem i gałką. Dodać skwarki
Dusić do miękkości
Przelać do jakiegoś fajnego naczynia i wystudzić
Pyszne z razowym chlebem lub chlebem na zakwasie.
Długo nie postoi dlatego nie radzę robić większych ilości.
życzę smacznego
nawet, gdy robię źle to wiem, że robię dobrze
dobrego dymu w żagle |
[07.09] 07:17 |
Seminole
|
|
Lachu,
Jesteś światowy i kumaty człowiek - rzuć okiem na oryginalny artykuł
o jajkach: http://www.wedlinydomowe.com/curing/curing_notes.htm
|
[07.09] 10:07 |
Maxell
|
|
Witam.
Dzisiaj upływa termin miesięcznego transferu na stronce. Pozostało jeszcze ok. 150 MB, tak że po południu na parę godzin (oczywiście przy duzym ruchu) może sie pokazać ta brzydka, zielona strzałka.
Zaznaczam, iż na najwyżej kilka godzin.
Od kilku miesięcy mam 5GB transferu miesięcznego i jak widac to także jest ilkośc niewystarczająca.
Bardzo znacznie wzrósł ostatnimi czasy ruch na stronce - być może to wynik popularności. Oby....
Pozdrawiam
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy |
[07.09] 10:35 |
jarek_zielona_pietruszka
|
|
popularność strony rośnie, bo skoro tyle narodu wali po przepisy to znaczy,że ludzie zczynają myśleć w dobrym kierunku. zastanawiam się co to będzie przed świętami gdy ludziska zaczną przygotowania.podejrzewam, żetransfer już po tygodniu siądzie. ja osobiście rzadko wchodzę na stronę, żeby nie obciążać transferu.
dzisiaj wziąłem się za peklowanie żeberek, sól już odważona, woda stygnie, czosnek obrany, przyprawy czekają.
dzisiaj w nocy założyłem nowe konta. adresy takie same tylko wp zmienione na op.
pozdrawiam
nawet, gdy robię źle to wiem, że robię dobrze
dobrego dymu w żagle |
[07.09] 12:27 |
grzes855
|
|
Witam wszystkich po dość długiej nieobecności, jako że wedliny już troche sie uzbierało w zamrazarce i moja M.. nie pozwala na razie niczego nowego produkować zacząłem eksperymentować z dodatkami do wedlin, znalazłem taki przepis na zaprzyjażnionym forum lekko zmodyfikowałem i polecam naprawde pycha:
Sos pomidorowo-paprykowy
2 kg pomidorów (daliśmy 2kg przecieru ze swieżych pomidorów zrobionego przez specjalna maszynkę made in CCCP ale widziałem takie przystawki do zelmera)
1 kg marchewki
1 kg cebuli
1,50 kg papryki
0,5 szkl. oleju
3 płaskie łyżki soli
szklanka cukru
do wersji ostrej 1/2łyżeczki chilli lub pieprzu Cayenne
marynata
1/4 szklanki octu,
pieprz
liść laurowy
Zagotować.
Pomidory obrać ze skórki i przekręcić przez maszynkę(Mamy taką maszynkę do robienia przecieru która oddziela skórki i pestki)
Marchew podgotować i zetrzeć na jarzynówce.
Cebulę pokroić w kostkę(grubą)
Paprykę pokroić w kostkę, lub przekręcić przez maszynkę.( robiliśmy w paski 3x1cm)
Na oleju lekko podsmażyć cebulę i dokładać resztę warzyw wlać przecier, gotować do miękkości. Dodać sól i cukier.
Na koniec dodać marynatę i jeszcze parę minut gotować.
Gorące nakładać do słoików zakręcić i przewrócić do góry dnem , do wystygnięcia.
Jest doskonały jako przystawka do mięs, i jako sos do spaghetti, a także do pizzy.
|
[07.09] 12:34 |
grzes855
|
|
Marchewki nie gotowałem tylko starłem na grubej tarce podsmażyłem na oleju razem z cebulą jak zmieknie to dodałem paprykę krótko podmażyłem i dodałem pomidory i gotowanie do miekości wszystkich składników
|
[07.09] 17:47 |
Sławek
|
|
Waldek
chyba jeszcze ci nikt nie odpisał ja wędze berdzo często pstrągi z Wedlinami (boczek, szynka, poledwica surowa i kiełbasy) i jeszcze ja oraz znajomi nie wyczuli zapachu ryby w wedzonkach
|
[07.09] 17:49 |
Sławek
|
|
sorki powyższy temat odnosi się do WALKI anie WAldek
|
[07.09] 18:51 |
Lelek
|
|
Witam.
Sławek, Twoja odpowiedź spadła mi z nieba - w piątek sąsiad chce u mnie uwędzić trzy kawałki kotleta i baleron (trochę szkoda czasu i drewna na taką ilość). Więc z czystym sumieniem dołożę parę makreli i ryb maślanych.
|
[07.09] 20:08 |
Lachu
|
|
Cześć!!
Seminole!
"luknołem" w ten artykuł jest ciekawy sam robiłem
kiedyś "brine" na jajeczka od dziadka " na oko"
ale jajeczka były od wiejskich kur które dziobały robaki
i były "pod sznurek" wymiarami chyba że kura była jaka cherlawa.
u mie na targu som jajka "large" po 40 gr "middle po 35 a small po 30
kolor sprzedający olewają
a też nie wiem czy po tych karmieniach kurek to nasze "large" to nie są to samo "small" w Usa ..abo odwrotnie
Gotowca Ci wyślę ale jeszcze postanowiłem parę badyli dorzucić
pozdr
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/
filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/
lach@zghboleslaw.pl |
[07.09] 20:12 |
Edy
|
|
Lelek zröb eksperement i napisz cos o tym , jestem ciekawy co z tego bedzie?
|
[07.09] 20:54 |
Lelek
|
|
Edy, w piątek po południu wszystko będzie jasne. Mam nadzieję, że oprócz ryb nie będę musiał zjeść kotleta i baleronu a la makrela.
|
[07.09] 22:13 |
Chef Paul
|
|
... do kompletu w wędzarni, możesz dorzucić śliwki węgierki (bez pestek) - wędzone śliwki są doskonałe do bigosu lub jako składnik do sosów.
pozdrawiam serdecznie
Chef Paul
kuchnia w ogrodzie - wędzarnia, grill, nalewki, marynaty - przepisy domowe
http://www.chefpaul.5gigs.com zapraszam |
[07.09] 23:41 |
Lachu
|
|
Cześć!!
Grześ!
ja do Twojego przepisu na sos wcieram jesczę trochę selera
pietruchy i posiekanej bazylii i oregano Może być "sushone"
no i do "Kluch" podsmażone paseczki boczku, kiełbaski salami
- taki bigos -bolognese ersatz) ale bomba z parmezanem(Grana Padano w supermerkatach w zastępstwie)- broń Boże mielony trza go samemu zetrzeć na "grubej" tarce do posypania kluch z sosem - je trochę kłopotu bo drogi i cięzko go kupić ale warto!!
pzdr
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/
filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/
lach@zghboleslaw.pl |
[07.09] 23:41 |
Lachu
|
|
Cześć!!
Grześ!
ja do Twojego przepisu na sos wcieram jesczę trochę selera
pietruchy i posiekanej bazylii i oregano Może być "sushone"
no i do "Kluch" podsmażone paseczki boczku, kiełbaski salami
- taki bigos -bolognese ersatz) ale bomba z parmezanem(Grana Padano w supermerkatach w zastępstwie)- broń Boże mielony trza go samemu zetrzeć na "grubej" tarce do posypania kluch z sosem - je trochę kłopotu bo drogi i cięzko go kupić ale warto!!
pzdr
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/
filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/
lach@zghboleslaw.pl |
[07.09] 23:42 |
Lachu
|
|
Cześć!!
Grześ!
ja do Twojego przepisu na sos wcieram jesczę trochę selera
pietruchy i posiekanej bazylii i oregano Może być "sushone"
no i do "Kluch" podsmażone paseczki boczku, kiełbaski salami
- taki bigos -bolognese ersatz) ale bomba z parmezanem(Grana Padano w supermerkatach w zastępstwie)- broń Boże mielony trza go samemu zetrzeć na "grubej" tarce do posypania kluch z sosem - je trochę kłopotu bo drogi i cięzko go kupić ale warto!!
pzdr
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/
filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/
lach@zghboleslaw.pl |
[08.09] 08:32 |
Lachu
|
|
Cześć!
Chefie
A jak tam prace przy piecu do pizzy?
znalazłem w "temacie" fajny link
http://mha-net.org/msb/html/bakeoven.htm
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/
filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/
lach@zghboleslaw.pl |
[08.09] 08:44 |
Lachu
|
|
I oczywiście go polecam wszystkim Naszym
"budowlańcom"
(Cogito godzina "W" siem zbliża)
pzdr
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/
filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/
lach@zghboleslaw.pl |
[08.09] 08:46 |
Lachu
|
|
I oczywiście go polecam wszystkim Naszym
"budowlańcom"
(Cogito godzina "W" siem zbliża)
pzdr
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/
filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/
lach@zghboleslaw.pl |
[08.09] 20:36 |
paweł
|
|
zapoczątkowałem sezon wędzarniczy podaję aktułalne ceny szynka z/k 11 zł kg boczek 10 zł kg wołowina kwiatowa 16 zł kg b/k
małopolska
chętnie służe adresem odbiór własny
niestety jeszcze za ciepło zapeklowane mięso oddaję do chłodni w ubojni
|
[09.09] 18:03 |
Lelek
|
|
Witam.
Więc dokonało się... Kotlet i baleron wyszły super, ryby oczywiście też. Degustatorzy nie stwierdzili destruktywnego wpływu ryb na wieprzowinkę (i wice wersa).
Chefie, śliwy w tym roku mam nędzne (małe, mało i jakby ususzone, jest za to multum jabłek, więc miast śliwowicy będzie kalwados) tak że, reszta rodziny musi obyć się smakiem (piszę reszta, bo ja nie wiedzieć czemu, mam awersję do suszonych i wędzonych śliwek).
Pozdrawia serdecznie - Michał.
|
[09.09] 18:40 |
Chef Paul
|
|
... Lachu, dzięki za link o piecu, ... (wszystkie piece do pizzy jakby podobne - "malując" swój opierałem się na rysunkach i szkicach przysłanych przez znajomych Włochów)
... budowa niestety dopiero w przyszłym roku, ...
... Lelek, a do bigosu śliwek nie dajesz , ...
... a co ze śliwowicą - też nie wchodzi
pozdrawiam wszystkich serdecznie
ps - właśnie w garze końcówka przygotowywania golonki wędzonej peklowanej - po przetestowaniu (nowy przepis) wjedzie jeszcze dziś na moją stronkę (albo też nie jeżeli będzie coś nie tak) 
kuchnia w ogrodzie - wędzarnia, grill, nalewki, marynaty - przepisy domowe
http://www.chefpaul.5gigs.com zapraszam |
« poprzednie wypowiedzi
|
następne wypowiedzi »
|