|
|
» Odpowiedz na ten temat
Temat: Wyrób wędlin sposobem domowym - przepisy, receptury
|
|
[09.10] 17:41 |
Seminole
|
|
Cogito, Lach, Abratek, Jarek_zielona_pietruszka i inni sławni zadymiarze,
Tak lał deszcz, że nie można było przcować i puścili nas do domu.
Usiadlem przy komputerze i wrzuciłem na strone kilkanaście rysunków 4 komnatowych wędzarni jakie kiedyś były zaprojektowane przez USA Wydział Rolnictwa razem z Uniwersytetem w Północnej Dakocie.
Można zaczerpnąć pomysłow budując własną dużą z drzwiami wędzrnię.
Wpierw radziłbym zmienić religię, ożęnić sie 4 razy produkując mnóstwo dzieci i wtedy taka z drzwiami wędzarnia pasuje na święta jak ulał.
Można wędzić dla całej ulicy
Dodałem dość ciekawą informację na temat konstrukcji różnych palenisk.
Jest to jedynie mała część opracowanego materiału na temat wędzarni jaki spłodzilem w lipcu i sierpniu ( 100 rysunków) i jak skończę za 2 tygodnie w elektrowni kontrakt to wcisnę te 20 rozdziałów na stronę.
Wdzięczny też będę za jakiekolwiek uwagi.
|
[09.10] 17:43 |
Seminole
|
|
Cogito, Lach, Abratek, Jarek_zielona_pietruszka i inni sławni zadymiarze,
Tak lał deszcz, że nie można było przcować i puścili nas do domu.
Usiadlem przy komputerze i wrzuciłem na strone kilkanaście rysunków 4 komnatowych wędzarni jakie kiedyś były zaprojektowane przez USA Wydział Rolnictwa razem z Uniwersytetem w Północnej Dakocie.
Można zaczerpnąć pomysłow budując własną dużą z drzwiami wędzrnię.
Wpierw radziłbym zmienić religię, ożęnić sie 4 razy produkując mnóstwo dzieci i wtedy taka z drzwiami wędzarnia pasuje na święta jak ulał.
Można wędzić dla całej ulicy
Dodałem dość ciekawą informację na temat konstrukcji różnych palenisk.
Jest to jedynie mała część opracowanego materiału na temat wędzarni jaki spłodzilem w lipcu i sierpniu ( 100 rysunków) i jak skończę za 2 tygodnie w elektrowni kontrakt to wcisnę te 20 rozdziałów na stronę.
Wdzięczny też będę za jakiekolwiek uwagi.
|
[09.10] 18:33 |
zeb74477
|
|
MAXELL
ave i na jowisza !!!
nie zapominaj o innych przy składkach ...
może się nie odzywam ostatnio ( z braku czasu niestety ),
ale czasem udaje mi się wbić na stronkę i podziwiać...
z uniżonymi pozdrowieniami ....
pozdrawiający zeb'ER w paski  |
[09.10] 18:50 |
Maxell
|
|
Witam.
Spokojnie Mili Państwo. 
Jak już wczesniej pisałem, na razie nie przewiduję składek. Korzystajcie do woli ze stronki i nadsyłajcie nowe materiały by była atrakcyjniejsza.
Nie bedzie także zmian w kwestii dostepu i rejestracji.
Dzieki za chęci i pamięć.
Pozdrawiam wszystkich serdecznie
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy |
[09.10] 21:13 |
Hexe
|
|
Halo
jak juz mamy wedzarnik to wiadomo ze potrzebna jest dobra piwnica. .dzisiaj probowalismy z Paulem rozwiazac pytanie z ktorej strony swiata ma byc wejscie. moze jest ktos co na ten temat moze nam udzielic informacji. W ostatnim Muratoze byly wszystkie dane na temat piwnicy w ziemi. Na wedzonki to moze nie nadaje sie za bardzo, ale na sloiki idealna sprawa. Ja juz nie dostalam gazety, ale moze jeszcze ktos z was bedzie mial szczescie kupic. Przydalo by sie jej opublikowanie na stronach wedlinydomowe lub u ChefaPaula. Z gory dziekuje jezeli zostanie moja ideja spelniona.
Przyjemnego wieczoru
Hexe
|
[10.10] 14:15 |
MirekB
|
|
Hello Cogito
Odczytalem Twoje przesłanie o nieodległym spotkaniu się. Czy możesz sprecyzować dokładniej co masz na myśli. Na razie planuję spotkanie z Jarkiem_ziel_pietrusz_... i z tylnią ćwiartką blondynki. Nie było mnie kilka dni, więc odpowiadam na Twoj post.
MirekB
|
[10.10] 21:55 |
Cogito
|
|
MirekB
Rzecz się ma prozaicznie. Będę "przemieszkiwał" obok Ciebie. To i może z J_Z_Pietr też będę mógł się spotkać.
Pozdrawiam wszystkich
Dymowski Młodszy
www.wedlinydomowe.pl Bezpieczne, sprawdzone przepisy oraz większość odpowiedzi na pytania dotyczące domowego wyrobu wędlin |
[11.10] 17:14 |
jarek_zielona_pietruszka
|
|
spotkanie się odbyło mięsko podzielone MirekB już chyba miesza zalewę do peklowania. Ja uciekam na działkę dzielić i peklować swoją 1/2 blondynki (ach te blondynki ciągle są z nimi kłopoty, ale bez nich śiwat byłby smutniejszy )
nawet, gdy robię źle to wiem, że robię dobrze
dobrego dymu w żagle |
[12.10] 10:48 |
MirekB
(technika@psn.com.pl)
|
|
Maxell !!
Dla ułatwienia obliczeń związanych z wyliczaniem składu zalewy do peklowania wygenerowałem prostą formułę w Excelu. Jest to program który mam tę nadzieję używa wielu posiadaczy komputerów, ale może się mylę.
Obliczanie proporcji składników tj. woda + peklosól następuje wg, formuły którą mi polecił Jarek_z.pietruszka wg. proporcji: 10kg. mięsa - 340 g. peklosoli - w 4 l. wody. Potwierdź lub zaneguj te dane.
Mogę - jeśli zaakceptujesz - wysłać te wyliczankę na Twój priv.
Cogito !!
Wysłałem meila na Twój adres: ziemski........... i nic nie powróciło,
Czy sprawdzasz swoje skrzynki?
MirekB
|
[12.10] 11:01 |
MirekB
(technika@psn.com.pl)
|
|
Hexe
Odpowiadam na Twoje pytanie:
wg mnie, a tak na chłopski rozum, to wejscie do piwnicy zrobiłbym od północy (nigdy nie ma słońca ) ale oczywiście zrobicie tak jak pozwolą Wam warunki terenowe, tzn tak aby wejscie nie kolidowało z np. architekturą terenu-działki i innymi uwarunkowaniami terenowymi.
Życzę powadzenia i nie zapominajcie o dobrej izolacji termicznej ścian i o wodach gruntowych czy podskórnych. Ja na swojej działce do maja mam wodę na sztych łopaty. Tak więc piwnica odpada. Przetwory trzymam w schowku na klatce schodowej. Chociaz panuje tam temperatura zbliżona do pokojowej, to ogórki i inne przetwory w słoikach nigdy się nie zepsuły.
MirekB
|
[12.10] 13:37 |
Maxell
|
|
MirkuB.
Ta dawka wyjściowa peklosoli, to ok. 0,85 kg soli na 10 l wody, czyli ilość przyjmowana przez nas.
Pozdrawiam
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy |
[12.10] 14:44 |
MirekB
|
|
Maxell
Właśnie przed chwilą wysłałem na Twój adres ten "programik" do obliczania składu zalewy peklującej.
Wystarczy wpisac wagę miesa a wyświetli się waga peklosoli i ilość wody. Myślę, że będzie pomocny dla wielu użytkowników tej strony.
MirekB
|
[12.10] 15:28 |
Maxell
|
|
Do wszystkich.
W katalogu download jest do pobrania plik excela zawierający kalkulator MirkaB obliczający porzebna ilość peklosoli i wody, pow pisaniu ciężaru miesa (peklowanie mokre).
Pozdrawiam i zapraszam do pobierania.
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy |
[12.10] 22:08 |
Cogito
|
|
Witam
MirekB przepraszam, ale wyjechałem z domu bez haseł skrzynek. Oto mój adres: ziemski2@op.pl Prześlij proszę poprzednią wiadomość na ten adres. Przepraszam za zamieszanie i pozdrawiam
Dymowski Młodszy
www.wedlinydomowe.pl Bezpieczne, sprawdzone przepisy oraz większość odpowiedzi na pytania dotyczące domowego wyrobu wędlin |
[13.10] 00:37 |
MiekB
|
|
|
[13.10] 00:48 |
MirekB
|
|
coś mi poprzednio sie nie udalo przepraszam
Informacja - uzupełnienie
Programu do obliczania peklowania szukamy w dziale download po wpisaniu w wyszukiwarce "kalkulator"
Piszę o tym ponieważ sam miałem kłopot ze znalezieniem tego programu!!!
Maxell chytrze go ukrył.
a propos`: wcale mi sie nie podoba dział download, jak się nie wie czego szukać to się nigdy w życiu nie znajdzie, bo skąd mnie biednej owieczce wiedzieć co autor miał na myśli zamieszczając program do ściągnięcia pod tylko sobie znanym tytułem? Ale jest to tylko moje skromne zdanie na ten temat, albo nie umiem szukać.
Cogito
Już wysłałem na Twój priv. powtórzony i uzupełniony list.
Czekam na odpowiedź.
MirekB
|
[13.10] 09:16 |
Maxell
|
|
Witam.
W dziale download, tak jest na każdej stronie, znajduja sie pliki do pobrania. Jesli ktoś szuka czegoś do pobrania to po prostu wchodzi do tego działu. Po otwarciu od razu widać co można zassać (no chyba, że jest bardzo dużo materiałów i trzeba je podzielic na kategorie).
Nasza stronka ma za główne zadanie, prezentować przepisy i receptury. Download jest tu jak gdyby na przyczepkę. Na pewno w przysłości będzie rozwijany.
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy |
[13.10] 21:57 |
strampek
|
|
Chciałem przesłać zdjęcia mojej nadziewarki.Na jaki adres?
|
[13.10] 22:50 |
MirekB
|
|
STRAMPEK
Zdjęcia i wszelkie info wysyłaj na adres Maxella
Kliknij myszą na Maxell na tej stronie i skopiuj adres do poczty.
Powodzenia
|
[14.10] 02:31 |
Janko
(janko62@o2.pl)
|
|
Maxell super dzieki za namiar od Mirka.
Pozdrowienia dla wszystkich "zadymiarzy"
|
[17.10] 01:07 |
Janko
|
|
Serdeczne dzieki Szczegolnie dla Maxella i wszystkim innym osoba za wszystkie rady co do wedzenia na tej stronce.
W koncu udalo mi sie po wielu prubach i doswiatczeniach uwedzic smaczne miesko i rybki.
Pozdrawiam wszystkich.
|
[18.10] 20:14 |
pak
|
|
|
[18.10] 20:14 |
pak
|
|
|
[18.10] 22:11 |
ŁAKOMCZUCH
(mpuczylowski@wp.pl)
|
|
WITAM WSZYSKICH BARDZO SERDECZNIE!!!
JESTEM PEŁEN PODZIWU DLA WASZYCH PRZEPISÓW BO SĄ ONE GODNE UWAGI. CHCIAŁBYM ZAPYTAĆ CZY KTOŚ Z WAS NIE WIE JAK ZASOLIĆ SZYNKĄ EWENTUALNIE INNE MIĘSKO ŻEBY NADAWAŁO SIĘ DO JEDZENIA BEZ OBRÓBKI TERMICZNEJ, GENERALNI CHODZI MI O JEJ SUSZENIE. POZDRAWIAM SERDECZNIE
POMOCY POMOCY POMOCY POMOCY POMOCY POMOCY POMOCY
|
[19.10] 10:29 |
Maxell
|
|
Wejdź na stronce www.wedlinydomowe.pl do działu wedzonki inne i tam na końcu znajdziesz przepis dla siebie.
Pozdrowionka
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy |
[19.10] 10:32 |
Maxell
|
|
Sorki. Nie wędzonki inne, ale polędwice.
Pozdro
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy |
[19.10] 12:34 |
AAbratek
|
|
Łakomczuszku - nie krzycz!!! , na forach używamy małych liter - duże to krzyk , a wogóle źle się to czyta.
Witaj, witaj ! i niech dobre wędlinki będą z Tobą
http://abratek.webpark.pl/destylacja/destylacja.html
http://abratek.webpark.pl/destylacja/sm/sm.html |
[19.10] 12:36 |
abratek
|
|
Ups... z wrażenia pomyliłem nicka
http://www.wedlinydomowe.pl and http://www.wedlinydomowe.com ...no, i wszystko jasne |
[19.10] 22:15 |
ŁAKOMCZUCH
|
|
Maxell wielkie dzięki. Znalazłem przepis o taki jaki mi chodziło,przetestuję go przed Wigilią.
|
[19.10] 22:19 |
ŁAKOMCZUCH
|
|
Abratku ja nie chciałem krzyczeć, ja po prostu nie wiedzałem.
Sorki to się więcj nie powtórzy
Pozdrowionka
|
« poprzednie wypowiedzi
|
następne wypowiedzi »
|