|
|
» Odpowiedz na ten temat
Temat: Wyrób wędlin sposobem domowym - przepisy, receptury
|
|
[14.06] 22:04 |
Cogito
|
|
Jarek_ziel_p
Sciągnąłem plik podstawowy. Bardzo Ci dziękuję za pracę, którą w to włożyłeś.
Mówisz o drugim pliku zawierającym przepisy na konserwy i wyroby garmażeryjne. Gdzie on jest dostępny?
Pozdrawiam
Dymowski Młodszy
www.wedlinydomowe.pl stronka dla wędliniarzy-amatorów . Tam znajdziesz bezpieczne, sprawdzone przepisy oraz większość odpowiedzi na pytania dotyczące domowego wyrobu wędlin |
[14.06] 22:07 |
Cogito
|
|
Jurek_krak
Z której strony krakowa zlokalizowałeś tą wędzarkę?
Dymowski Młodszy
www.wedlinydomowe.pl stronka dla wędliniarzy-amatorów . Tam znajdziesz bezpieczne, sprawdzone przepisy oraz większość odpowiedzi na pytania dotyczące domowego wyrobu wędlin |
[14.06] 22:09 |
Chef Paul
|
|
Maxell
miałeś czas przejrzeć stronkę?
co o niej myślisz
pozdrawiam
Chef Paul
każde rozwiązanie przynosi nowe problemy |
[14.06] 22:27 |
Maxell
|
|
Jarku, wstrzymaj się jeszcze dosłownie do jutra.
Chefie, stronka super. Dla zachęcenia gości, umiescił bym w wędzarence jakieś wystrzałowe wyroby. 
Abratku, czy u ciebie także, podczas oznaczania, zdjęcia traciły na rozdzielczości?
Pozdrowionka
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ serdecznie zapraszamy |
[14.06] 22:31 |
Maxell
|
|
Krzysztof, serdeczne dzięki za zdjęcia.
Do naszych userów - robię znakowanie zdjęć na stronce, w sposób jaki widać na zdjęciach ze strony tytułowej. Jeśli ktoś nie życzy sobie by jego zdjęcia były oznakowane, proszę zgłosić na tym forum.
Z góry dzieki
Pozdrowionka
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ serdecznie zapraszamy |
[14.06] 22:33 |
Maxell
|
|
Lachu, podaj swój przepis na sosik beszamelowy, to dołączę go do pozostałej części przepisu na schabik.
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ serdecznie zapraszamy |
[14.06] 22:36 |
lola miss
|
|
ma ktos przepis na ciasteczka ciepłe z płyną marmeladką zMC Donalds
|
[14.06] 22:38 |
Jarek_zielona_pietruszka
|
|
padł mi dysk twardy w komputerze jadę na rezerwie straciłem jak na razie wszystkie dane ale do jutra jutro kupię i wymienię dysk.
SLAWEK już wiesz co się stało muszę odzyskać numery kont inaczej nici.
pozdrawiam
nawet, gdy robię źle to wiem, że robię dobrze
dobrego dymu w żagle |
[14.06] 22:47 |
andzio
|
|
Cogito
Ja już robię z głowy, ale zrób tak na 1 kg odkostnionej golonki weź 20g peklosoli i 5g soli, mięsko natrzyj i na 3 dni do lodówki. Żadnych przypraw. Resztę chyba znasz. Poza gotowaniem stosujemy zasady ogólne.
Przepis dokładny w przygotowaniu.
|
[14.06] 23:07 |
Agent oo8
|
|
Wtam!
Maxell, jeżeli robisz zmiany na skompresowanym pliku *.jpg. to każdy kolejny zapis takiego pliku powoduje kolejne rozmycia i co za tym idzie stratę ostrości. Albo go ustaw, jako jpg wysokiej jakości, albo zapisz np. jako tif-a, wykonaj zmiany i dopiero wtedy zapisz w kompresji. Trochę zdjęć popsułem to wiem 
Wolności śledzenia, wędzenia i pędzenia!!!  |
[14.06] 23:14 |
kapsel
|
|
Co się dzieje?
Zajrzyjcie na: http://www.insomnia.pl/temat169351/
|
[15.06] 00:04 |
Chef Paul
|
|
no dobra
czaję się z tą stronką i czaję
Maxellowi (jak twierdzi) się podoba
można nazwać że, jest w fazie testów (kudy jej tam do "wedlinydomowe" - wiedza nie ta)
podaję jej adres i proszę wszystkich o ocenę i uwagi
http://chefpaul.w.interia.pl/
pozdrowienia dla wszystkich
Chef Paul
każde rozwiązanie przynosi nowe problemy
http://chefpaul.w.interia.pl/> |
[15.06] 02:49 |
janko
(janko62@o2.pl)
|
|
|
[15.06] 08:09 |
marcin
|
|
Witam!
Za kapslem. Co się dzieje?
Następny, który twierdzi, że to jego przepisy, bo nie podał autorów.
Nie wiedziałem, że mamy takie powodzenie.
Ten chociaż nie bierze pieniędzy.
Pozdro
|
[15.06] 08:22 |
Lachu
|
|
Cześć!!
Chef Paul!!
Wędzarnie i grille to chyba trochę mamy "obcykane"
w większości ale gdzie jest tak ładnie jak u Ciebie??
Maxell !!
Beszamel pod schabik to je letko zmodyfikowana "klasyka"
tzn. jasna zasmażka z masła i mąki z tym ze do schabiku podlewa siem ją mlekiem z pieczeni.
klasykę podam za chwilę
pzdr
pzdr
http//wedlinydomowe.pl |
[15.06] 08:56 |
Mustava
|
|
Maxell
Chyba napisaliśmy w tym samym czasie odpowiedź na podane przepisy na http://www.insomnia.pl/temat169351/

|
[15.06] 09:33 |
Maxell
|
|
Witam.
Po prostu niech ktoś z naszych zakupi na aukcji produkt dotyczący naszej tematyki (zwracam kasę), jesli na takowy gdziekolwiek natrafi.
Wspólnie go sobie ogladniemy i podejmiemy decyzję.
Ja już nie chcę zmieniac nicka, a na Allegro mnie raczj znają.
Codziennie znajduję sporo nowych informacji i staram się działać.
Wystarczy niekiedy jeden mail do gościa i jest ok
Proszę zwracać uwagę na nicki osób wystawiających przedmioty. Często ta sama osoba, po usunięciu aukcji, wstawia towar o zmienionej nazwie.
Dlatego też drogi kolego Jarku, osobiście nie jestem zwolennikiem przesyłania gotowców ludziom z nami nie zwiazanym, którym proponuję wejście na stronkę, poszperanie i nawiazanie kontaktu. Gotowce mozna przesyłać naszym userom. Ale to moje zdanie. Niech w tej sprawie wypowiedzą się współtwórcy.
Jak wcześniej pisałem, mam jeszcze mase materiału do wrzucenia, ale gdy tak sobie na to patrzę, to czasem sie odechciewa wszystkiego. I nie chodzi tu o to że ludzie nas kopiują. Jesli podają źródło to ok. Gorzej jak starają się zarobic na naszej pracy podpierając sie perfidnymi kłamstwami. Z tym jednak stanowczo nalezy walczyć. Wysyłajmy maile do kupujących. Powoli krąg zacznie sie powiększać i coraz więcej ludzi o nas usłyszy.
Potwierdza to wynik sondy ze stronki, który wcale nie jest taki optymistyczny dla głównego celu naszego działania, jak wynikało z niedawnych tu ocen.
Pozdrowionka.
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ serdecznie zapraszamy |
[15.06] 10:19 |
Mareczkos
|
|
Witam wszystkich bardzo serdecznie.
Dopiero dziś zdaje relacje. Kiełbaska (robiłem wg przepisu na myśliwska suchą pieczoną) wyszła dobrze (może nawet bardzo  ). Co prawda wykazały to badania organoleptyczne na partii dopiero co uwędzonej, bo reszta suszy się przepisowe 7-8dni – ciekawe jak te po suszeniu będą smakować?. Po przekrojeniu okazała się być dobrze zapeklowana i w smaku w sam raz jeśli idzie o słoność. Jednym słowem eksperyment udał się pomyślnie.
Przy okazji wędzenie zauważyłem, ze dzięki zastosowaniu drzwiczek od starego pieca kaflowego (w palenisku) mogę skutecznie utrzymywać wybraną temperaturę w wędzarni (co prawda nie mam termometru, ale na oko-na rękę udawało mi się utrzymywać mniej więcej określoną temperaturę wędzenia). Polecam wszystkim „wędzarzom” zastosowanie tego typu drzwiczek przy palenisku .
Panowie i Panie mam pilną prośbę do Was.
Mama złożyła mi zamówienie na szynkę na 24 czerwca - Janina - imieniny (to już tylko 9dni ). Czy dam radę w tak krótkim czasie zapeklować i uwędzić mięso?
Prosiłbym o jak najszybszą odpowiedź wraz z jakimiś wskazówkami.
Z góry dzięki.
Pozdrawiam
|
[15.06] 10:42 |
maad8
|
|
ostatnio miałem podobny problem, mało czasu, pośpiech, itd.
mała szyneczka peklowała się 6 dni + 1 dzień ociekania, bez nastrzyku (z powodu braku sprzętu), efekt - niedopeklowne, szare miejsce w środku szynki, o średnicy 2cm, rodzinka się śmiała, że to szynka faszerowana 
co nie przeszkodziło absolutnie w natychmiastowej konsumpcji
mało mam doświadczenia w peklowaniu, zapału znacznie więcej
ale myślę, że z nastrzykiem i 7 dni na mały kawałek mięska wystarczy
|
[15.06] 10:57 |
Maxell
|
|
Zdążysz. Tylko wykonaj nastrzyk (bradzo dokładnie) solanką, w ilości podanej w przepisie i w tabeli.
Po prostu 0,80-0,90 kg peklosoli w 10 l wody (to nasza umowna norma - możesz wziąć tęmniejszą ilość).
Ty robisz takiej zalewy tyle by szynka była przykryta (powinno być 40% wagi mięsa) i dajesz nastrzyk w ilości ok 7-8% ciężaru mięsa (bardzo dokładnie).
Codziennie szynke przekręcaj i oglądaj.
Reszta jak w przepisie.
Tylko pamietaj, że kość musi być usunięta, a temp. peklowania 4-6 st. C.
Pozdrowionka
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ serdecznie zapraszamy |
[15.06] 11:02 |
Maxell
|
|
Mareczkos, ktoś w poprzednich postach lub na forum stronki, podawał ostatnio aukcję termometrów do wędzarni po 5 zł szt. Warto byś taki zakupił, gdyż, o czym przekonało sie wielu forumowiczów, nigdy nie uzyska się własciwego wyrobu. Niestety. Tempratura obróbki mięsa jast jednym z najwazniejszych parametrów jego technologii.
Pozdro.
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ serdecznie zapraszamy |
[15.06] 11:16 |
Mareczkos
|
|
Wielkie dzieki Mistrzuniu za rady .
Zaraz przejrzę posty w poszukiwaniu termometru.
Pozdrawiam.
|
[15.06] 11:28 |
Chef Paul
|
|
Czołem - (właśnie wstołem bo niewiele społem)
Lachu
"cykam" już to grillowanie od 1981 roku, z wędzeniem gorzej bo dopiero jakieś 10 lat,
ładnie nie ładnie - proszę o KRYTYCZNE uwagi co się nie podoba,
mam na desce budowę pieca chleboweg (dość opornie mi idzie - ostatnie konsultacje z kominiarzem zakończyły się bólem głowy i łaknieniem następnego dnia rano)
jak napisałem na forum "wedlinydomowe" dla Wędzarniczej Braci (userów ze strony) zysk z wszystkich projektów wędruje w 50% na rozwój i utrzymanie strony "www.wedlinydomowe.pl"
pozdrowienia
Chef Paul
każde rozwiązanie przynosi nowe problemy
http://chefpaul.w.interia.pl zapraszam |
[15.06] 11:39 |
Agent oo8
|
|
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=53647818 , kupiłem, wypróbowałem, są nadal po 5 zł. Do wędzarni się nadają, ale należy sprawdzić, czy są dobrze skalibrowane. Z trzech które zakupiłem jeden zawyża wskazania o 35 stopni. Poza tym czasami dobrze jest puknąć w szybkę, bo potrafi wskazówka nie wrócić do niższej temperatury. Jak by nie było, jakość wędzonek dzięki nim wzrosła nadzwyczajnie
Wolności śledzenia, wędzenia i pędzenia!!!  |
[15.06] 12:02 |
Lachu
|
|
Cześć!!
Chef Paul!!
właśnie zdjęcia na Twojej stronie som Odlotowe
Gdzie jest taka ładna okolica i jeziorko?
z piecem chlebowym to też myślę może Cogito co wie??
pozdr
pzdr
http//wedlinydomowe.pl |
[15.06] 12:03 |
Lachu
|
|
Cześć!!
Chef Paul!!
właśnie zdjęcia na Twojej stronie som Odlotowe
Gdzie jest taka ładna okolica i jeziorko?
z piecem chlebowym to też myślę może Cogito co wie??
pozdr
pzdr
http//wedlinydomowe.pl |
[15.06] 12:08 |
Chef Paul
|
|
Kórnik pod Poznaniem, mieszkam tu z przerwami od 1996 - (cholera mam dwie ojczyzny) ale bardziej ciągnie mnie do Polski
każde rozwiązanie przynosi nowe problemy
http://chefpaul.w.interia.pl zapraszam |
[15.06] 14:21 |
Mareczkos
|
|
O kurczę zakupiłem ten termometr, wziąłem nawet dwa hahaha no nic jak będa do d.py to dużo nie tracę.zobaczy się.
czy nastrzyk szynki można zrobić zwykłą strzykawką i igłą lekarską?
pzdr
|
[15.06] 14:54 |
supermario-1
|
|
Mareczkos
Jeżeli dobrze pamiętam facet daje gwarancję rozruchową, ale ze względu na cenę radziłbym wziąść jeszcae dwa (ja kupowałem 4 do dużej wędzarki z niestabilną tęperaturą, z każdej strony inną nawet o 20 stopni).
Jeżeli jeszcze nie wysłał to nie powinno być problemu.
U mnie jeden termometr oszukiwał o 10 stopni. jednak poradziłem sobie z tym zaznaczając na czerwono zakres temperatur do wędzenie na gorąco i nie muszę nawet podchodzić za blisko aby zobaczyć że coś nie tak.
Pozdrawiam
|
[15.06] 15:04 |
Mareczkos
|
|
Dzięki za radę .
Na razie zostanę przy tych 2óch.
Jak będą do d.py to kupię 1 ale porządny, bo jak to mówią tanie często jest drogie.
Pozdrawiam.
Co z tą igłą i strzykawką? Może być zwykła lekarska?
|
« poprzednie wypowiedzi
|
następne wypowiedzi »
|