o2.pl - Portal internetowy
Kuchnia » Forum » forum Ogólna dyskusja

Spis tematów | Nowy temat | Szukaj | Preferencje
» Odpowiedz na ten temat

Temat: Wyrób wędlin sposobem domowym - przepisy, receptury
Strony tematu: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 « poprzednie wypowiedzi | następne wypowiedzi » 
[14.06] 22:04 Cogito
Jarek_ziel_p
Sciągnąłem plik podstawowy. Bardzo Ci dziękuję za pracę, którą w to włożyłeś.
Mówisz o drugim pliku zawierającym przepisy na konserwy i wyroby garmażeryjne. Gdzie on jest dostępny?
Pozdrawiam

Dymowski Młodszy

www.wedlinydomowe.pl stronka dla wędliniarzy-amatorów . Tam znajdziesz bezpieczne, sprawdzone przepisy oraz większość odpowiedzi na pytania dotyczące domowego wyrobu wędlin
[14.06] 22:07 Cogito
Jurek_krak
Z której strony krakowa zlokalizowałeś tą wędzarkę?

Dymowski Młodszy

www.wedlinydomowe.pl stronka dla wędliniarzy-amatorów . Tam znajdziesz bezpieczne, sprawdzone przepisy oraz większość odpowiedzi na pytania dotyczące domowego wyrobu wędlin
[14.06] 22:09 Chef Paul
Maxell
miałeś czas przejrzeć stronkę?
co o niej myślisz
pozdrawiam
Chef Paul

każde rozwiązanie przynosi nowe problemy
[14.06] 22:27 Maxell
Jarku, wstrzymaj się jeszcze dosłownie do jutra.
Chefie, stronka super. Dla zachęcenia gości, umiescił bym w wędzarence jakieś wystrzałowe wyroby.
Abratku, czy u ciebie także, podczas oznaczania, zdjęcia traciły na rozdzielczości?
Pozdrowionka

nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ serdecznie zapraszamy
[14.06] 22:31 Maxell
Krzysztof, serdeczne dzięki za zdjęcia.
Do naszych userów - robię znakowanie zdjęć na stronce, w sposób jaki widać na zdjęciach ze strony tytułowej. Jeśli ktoś nie życzy sobie by jego zdjęcia były oznakowane, proszę zgłosić na tym forum.
Z góry dzieki
Pozdrowionka

nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ serdecznie zapraszamy
[14.06] 22:33 Maxell
Lachu, podaj swój przepis na sosik beszamelowy, to dołączę go do pozostałej części przepisu na schabik.

nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ serdecznie zapraszamy
[14.06] 22:36 lola miss
ma ktos przepis na ciasteczka ciepłe z płyną marmeladką zMC Donalds
[14.06] 22:38 Jarek_zielona_pietruszka
padł mi dysk twardy w komputerze jadę na rezerwie straciłem jak na razie wszystkie dane ale do jutra jutro kupię i wymienię dysk.
SLAWEK już wiesz co się stało muszę odzyskać numery kont inaczej nici.
pozdrawiam

nawet, gdy robię źle to wiem, że robię dobrze
dobrego dymu w żagle
[14.06] 22:47 andzio
Cogito
Ja już robię z głowy, ale zrób tak na 1 kg odkostnionej golonki weź 20g peklosoli i 5g soli, mięsko natrzyj i na 3 dni do lodówki. Żadnych przypraw. Resztę chyba znasz. Poza gotowaniem stosujemy zasady ogólne.
Przepis dokładny w przygotowaniu.

[14.06] 23:07 Agent oo8
Wtam!
Maxell, jeżeli robisz zmiany na skompresowanym pliku *.jpg. to każdy kolejny zapis takiego pliku powoduje kolejne rozmycia i co za tym idzie stratę ostrości. Albo go ustaw, jako jpg wysokiej jakości, albo zapisz np. jako tif-a, wykonaj zmiany i dopiero wtedy zapisz w kompresji. Trochę zdjęć popsułem to wiem

Wolności śledzenia, wędzenia i pędzenia!!!
[14.06] 23:14 kapsel
Co się dzieje?
Zajrzyjcie na: http://www.insomnia.pl/temat169351/



[15.06] 00:04 Chef Paul
no dobra
czaję się z tą stronką i czaję
Maxellowi (jak twierdzi) się podoba
można nazwać że, jest w fazie testów (kudy jej tam do "wedlinydomowe" - wiedza nie ta)
podaję jej adres i proszę wszystkich o ocenę i uwagi
http://chefpaul.w.interia.pl/
pozdrowienia dla wszystkich
Chef Paul

każde rozwiązanie przynosi nowe problemy
http://chefpaul.w.interia.pl/>
[15.06] 02:49 janko   (janko62@o2.pl)

[15.06] 08:09 marcin
Witam!
Za kapslem. Co się dzieje?
Następny, który twierdzi, że to jego przepisy, bo nie podał autorów.
Nie wiedziałem, że mamy takie powodzenie.
Ten chociaż nie bierze pieniędzy.
Pozdro

[15.06] 08:22 Lachu
Cześć!!

Chef Paul!!

Wędzarnie i grille to chyba trochę mamy "obcykane"
w większości ale gdzie jest tak ładnie jak u Ciebie??


Maxell !!

Beszamel pod schabik to je letko zmodyfikowana "klasyka"
tzn. jasna zasmażka z masła i mąki z tym ze do schabiku podlewa siem ją mlekiem z pieczeni.

klasykę podam za chwilę

pzdr

pzdr
http//wedlinydomowe.pl
[15.06] 08:56 Mustava
Maxell
Chyba napisaliśmy w tym samym czasie odpowiedź na podane przepisy na http://www.insomnia.pl/temat169351/


[15.06] 09:33 Maxell
Witam.
Po prostu niech ktoś z naszych zakupi na aukcji produkt dotyczący naszej tematyki (zwracam kasę), jesli na takowy gdziekolwiek natrafi.
Wspólnie go sobie ogladniemy i podejmiemy decyzję.
Ja już nie chcę zmieniac nicka, a na Allegro mnie raczj znają.
Codziennie znajduję sporo nowych informacji i staram się działać.
Wystarczy niekiedy jeden mail do gościa i jest ok
Proszę zwracać uwagę na nicki osób wystawiających przedmioty. Często ta sama osoba, po usunięciu aukcji, wstawia towar o zmienionej nazwie.
Dlatego też drogi kolego Jarku, osobiście nie jestem zwolennikiem przesyłania gotowców ludziom z nami nie zwiazanym, którym proponuję wejście na stronkę, poszperanie i nawiazanie kontaktu. Gotowce mozna przesyłać naszym userom. Ale to moje zdanie. Niech w tej sprawie wypowiedzą się współtwórcy.
Jak wcześniej pisałem, mam jeszcze mase materiału do wrzucenia, ale gdy tak sobie na to patrzę, to czasem sie odechciewa wszystkiego. I nie chodzi tu o to że ludzie nas kopiują. Jesli podają źródło to ok. Gorzej jak starają się zarobic na naszej pracy podpierając sie perfidnymi kłamstwami. Z tym jednak stanowczo nalezy walczyć. Wysyłajmy maile do kupujących. Powoli krąg zacznie sie powiększać i coraz więcej ludzi o nas usłyszy.
Potwierdza to wynik sondy ze stronki, który wcale nie jest taki optymistyczny dla głównego celu naszego działania, jak wynikało z niedawnych tu ocen.
Pozdrowionka.

nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ serdecznie zapraszamy
[15.06] 10:19 Mareczkos

Witam wszystkich bardzo serdecznie.

Dopiero dziś zdaje relacje. Kiełbaska (robiłem wg przepisu na myśliwska suchą pieczoną) wyszła dobrze (może nawet bardzo ). Co prawda wykazały to badania organoleptyczne na partii dopiero co uwędzonej, bo reszta suszy się przepisowe 7-8dni – ciekawe jak te po suszeniu będą smakować?. Po przekrojeniu okazała się być dobrze zapeklowana i w smaku w sam raz jeśli idzie o słoność. Jednym słowem eksperyment udał się pomyślnie.

Przy okazji wędzenie zauważyłem, ze dzięki zastosowaniu drzwiczek od starego pieca kaflowego (w palenisku) mogę skutecznie utrzymywać wybraną temperaturę w wędzarni (co prawda nie mam termometru, ale na oko-na rękę udawało mi się utrzymywać mniej więcej określoną temperaturę wędzenia). Polecam wszystkim „wędzarzom” zastosowanie tego typu drzwiczek przy palenisku .

Panowie i Panie mam pilną prośbę do Was.
Mama złożyła mi zamówienie na szynkę na 24 czerwca - Janina - imieniny (to już tylko 9dni ). Czy dam radę w tak krótkim czasie zapeklować i uwędzić mięso?
Prosiłbym o jak najszybszą odpowiedź wraz z jakimiś wskazówkami.

Z góry dzięki.

Pozdrawiam

[15.06] 10:42 maad8
ostatnio miałem podobny problem, mało czasu, pośpiech, itd.
mała szyneczka peklowała się 6 dni + 1 dzień ociekania, bez nastrzyku (z powodu braku sprzętu), efekt - niedopeklowne, szare miejsce w środku szynki, o średnicy 2cm, rodzinka się śmiała, że to szynka faszerowana
co nie przeszkodziło absolutnie w natychmiastowej konsumpcji

mało mam doświadczenia w peklowaniu, zapału znacznie więcej
ale myślę, że z nastrzykiem i 7 dni na mały kawałek mięska wystarczy

[15.06] 10:57 Maxell
Zdążysz. Tylko wykonaj nastrzyk (bradzo dokładnie) solanką, w ilości podanej w przepisie i w tabeli.
Po prostu 0,80-0,90 kg peklosoli w 10 l wody (to nasza umowna norma - możesz wziąć tęmniejszą ilość).
Ty robisz takiej zalewy tyle by szynka była przykryta (powinno być 40% wagi mięsa) i dajesz nastrzyk w ilości ok 7-8% ciężaru mięsa (bardzo dokładnie).
Codziennie szynke przekręcaj i oglądaj.
Reszta jak w przepisie.
Tylko pamietaj, że kość musi być usunięta, a temp. peklowania 4-6 st. C.
Pozdrowionka

nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ serdecznie zapraszamy
[15.06] 11:02 Maxell
Mareczkos, ktoś w poprzednich postach lub na forum stronki, podawał ostatnio aukcję termometrów do wędzarni po 5 zł szt. Warto byś taki zakupił, gdyż, o czym przekonało sie wielu forumowiczów, nigdy nie uzyska się własciwego wyrobu. Niestety. Tempratura obróbki mięsa jast jednym z najwazniejszych parametrów jego technologii.
Pozdro.

nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ serdecznie zapraszamy
[15.06] 11:16 Mareczkos

Wielkie dzieki Mistrzuniu za rady .
Zaraz przejrzę posty w poszukiwaniu termometru.

Pozdrawiam.
[15.06] 11:28 Chef Paul
Czołem - (właśnie wstołem bo niewiele społem)

Lachu

"cykam" już to grillowanie od 1981 roku, z wędzeniem gorzej bo dopiero jakieś 10 lat,
ładnie nie ładnie - proszę o KRYTYCZNE uwagi co się nie podoba,
mam na desce budowę pieca chleboweg (dość opornie mi idzie - ostatnie konsultacje z kominiarzem zakończyły się bólem głowy i łaknieniem następnego dnia rano)
jak napisałem na forum "wedlinydomowe" dla Wędzarniczej Braci (userów ze strony) zysk z wszystkich projektów wędruje w 50% na rozwój i utrzymanie strony "www.wedlinydomowe.pl"
pozdrowienia
Chef Paul

każde rozwiązanie przynosi nowe problemy
http://chefpaul.w.interia.pl zapraszam
[15.06] 11:39 Agent oo8
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=53647818 , kupiłem, wypróbowałem, są nadal po 5 zł. Do wędzarni się nadają, ale należy sprawdzić, czy są dobrze skalibrowane. Z trzech które zakupiłem jeden zawyża wskazania o 35 stopni. Poza tym czasami dobrze jest puknąć w szybkę, bo potrafi wskazówka nie wrócić do niższej temperatury. Jak by nie było, jakość wędzonek dzięki nim wzrosła nadzwyczajnie

Wolności śledzenia, wędzenia i pędzenia!!!
[15.06] 12:02 Lachu
Cześć!!

Chef Paul!!

właśnie zdjęcia na Twojej stronie som Odlotowe
Gdzie jest taka ładna okolica i jeziorko?

z piecem chlebowym to też myślę może Cogito co wie??

pozdr

pzdr
http//wedlinydomowe.pl
[15.06] 12:03 Lachu
Cześć!!

Chef Paul!!

właśnie zdjęcia na Twojej stronie som Odlotowe
Gdzie jest taka ładna okolica i jeziorko?

z piecem chlebowym to też myślę może Cogito co wie??

pozdr

pzdr
http//wedlinydomowe.pl
[15.06] 12:08 Chef Paul
Kórnik pod Poznaniem, mieszkam tu z przerwami od 1996 - (cholera mam dwie ojczyzny) ale bardziej ciągnie mnie do Polski

każde rozwiązanie przynosi nowe problemy
http://chefpaul.w.interia.pl zapraszam
[15.06] 14:21 Mareczkos

O kurczę zakupiłem ten termometr, wziąłem nawet dwa hahaha no nic jak będa do d.py to dużo nie tracę.zobaczy się.

czy nastrzyk szynki można zrobić zwykłą strzykawką i igłą lekarską?

pzdr
[15.06] 14:54 supermario-1
Mareczkos
Jeżeli dobrze pamiętam facet daje gwarancję rozruchową, ale ze względu na cenę radziłbym wziąść jeszcae dwa (ja kupowałem 4 do dużej wędzarki z niestabilną tęperaturą, z każdej strony inną nawet o 20 stopni).
Jeżeli jeszcze nie wysłał to nie powinno być problemu.
U mnie jeden termometr oszukiwał o 10 stopni. jednak poradziłem sobie z tym zaznaczając na czerwono zakres temperatur do wędzenie na gorąco i nie muszę nawet podchodzić za blisko aby zobaczyć że coś nie tak.

Pozdrawiam

[15.06] 15:04 Mareczkos

Dzięki za radę.
Na razie zostanę przy tych 2óch.
Jak będą do d.py to kupię 1 ale porządny, bo jak to mówią tanie często jest drogie.

Pozdrawiam.

Co z tą igłą i strzykawką? Może być zwykła lekarska?
« poprzednie wypowiedzi | następne wypowiedzi » 

» Odpowiedz na ten temat



© 1999-2006 o2.pl Sp. z o.o. (dawniej MediaOne Sp. z o.o.) Wszelkie prawa zastrzeżone.
O firmie - Reklama w o2.pl i Tlen.pl - Pomoc