|
|
» Odpowiedz na ten temat
Temat: Wyrób wędlin sposobem domowym - przepisy, receptury
|
|
[21.02] 09:36 |
Krzysztof
|
|
Witajcie,,,,,
chemia nie bardzo mnie interesuje,nieznam sie na tym
prosze tylko niestosowac do wędzenia:drewna żywicznego,opon,butelek pet!!!!!!!
Jeśłi będziemy stosowac odpowiednie drewno to zajadajmy się tymi wedzonkami do syta ,,,,,tyle na ile kogo stać
Podobno nienalezy wedzić drewnem z korą?? Niestety takimi nieokorowanymi drewinkami wędze.
Zazwyczaj to drewno olchwe,dębina i owocowe. Czasami mieszam te drewienka a gdy dostane rozkaz od głowy domu co do barwy wedzonki to sami wieci które drewno stosowac.
Maxell,jeśłi dasz pozwolenie to umieszcze baner strony na mojej skromnej stronce,,,,,,zapewne zwiększy oglądalnośc!!
Darz dym |
[21.02] 09:47 |
ZbyszekGr
(gezet@list.pl)
|
|
Na temat rejestracji poraz ostatni.
Przepraszam za zawracanie głowy i ... nie tylko głowy.
Wszystko jest już OK. Problem tkwił w tym, ze tak naprawdę to ja mam trochę więcej niz 13 lat, do czego przy rejestracji nie chciałem się przyznć.
Pozdrawiam
|
[21.02] 09:48 |
vtec
(vtec111@wp.pl)
|
|
ZbyszekGr: na priva wysłałem Ci nowe hasło. Sprawdzałem je, możesz bez problemu się zalogować...
http://www.wedlinydomowe.pl - Zapraszamy! |
[21.02] 09:50 |
vtec
(vtec111@wp.pl)
|
|
No to trochę namieszałeś Pamiętaj teraz, że masz nowe hasło (szczegóły w mail'u)
pozdr
vtec
http://www.wedlinydomowe.pl - Zapraszamy! |
[21.02] 09:52 |
Krzysztof
|
|
Jeszcze jedno,,
Maxell,ciesze sie ze mogłem Wam być przydatny przy opisie elementów.
Gdybyśccie potrzebowali drobiowych zdjęc to daj znac ,,zapewne coś tu mam.
Darz dym |
[21.02] 10:04 |
Maxell
|
|
Witam
Krzysztof, jeszcze raz dziekuję za wspaniałe zdjęcia. To jest to. Zobacz jak ładnie sie prezentuja po wkomonowaniu je w stronke przez Vteca (dzięki Vtec).
Jesli masz drób to chętnie wrzucimy. Wogóle, to podeslij co mozesz. Jesteśmy ubodzy w materiały, gdyz stronka powstała b. szybko, własciwie mozna powiedziec, że jest efektem kilkupostowej dyskusji na forum.
Jasne że wrzuć na swoją stronkę. Im nas więcej, tym ciekawie. Przybywa nowych przepisów i te niezapomniane dyskusje. 
Pawłowi też bardzo serdecznie dziekuję za masę zdjęć jakie nam przekazał. Myślę, że to jeszcze nie koniec.
Dziekuję wszystkim, którzy pomagają w jak najszybszym uzupełnieniu luk na stronce.
Materiał fotograficzny zostanie wykorzystany w artykułach reszta trafi na zasłuzone miejsce w naszej galerii.
Ale to jeszcze troszke potrwa. Bądźcie cierpliwi.
Prosiłbym o podsyłanie linków tu na forum do firm zajmujących się produkcja maszynek do miesa, jelit naturalnych i sztucznych, akcesoriów, wedzarń, drewna i zrebków, przypraw, termometrów itp. Wyśle do nich liściki z prośbą o nadesłanie materiałó na temat swoich wyrobów w zamian za linki na naszej stronce w specjalnym okienku "Zaprzyjaźnione firmy".
Pozdrowionka
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ serdecznie zapraszamy |
[21.02] 10:09 |
Lachu
|
|
Maxell Cześć!!
link do producenta nici wędzarniczych
http://www.grzanpol.com.pl/
(kumpel jest Nasz)
pzdr |
[21.02] 10:13 |
Maxell
|
|
Cześć.
Akurat tego juz mam. 
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ serdecznie zapraszamy |
[21.02] 10:15 |
Lachu
|
|
Maxell
bo już go dawałem hehe
pzdr |
[21.02] 10:18 |
Lachu
|
|
Wszyscy Cześć!
Jutro rozmawiam z fachowcem od rzżbienia szynkowarek
- patent jak na rozesłanych zdjęciach
Kto??
pzdr |
[21.02] 10:55 |
Papcio
|
|
Maxell to masz linki do stronek które były na tym forum - myślę, że wszystkie. Wszystko mam pokatalogowane - wiesz w jakiej formie i programie.
http://www.marbo.agnet.pl/wedzar.html
http://www.gastronomie.pl/wedzarka/wedzarka.html
http://www.wedzarka.com.pl
http://www.wozniak.com.pl
http://www.wino.org.pl
http://www.wino.org.pl/frames/index2.htm
http://grupa.gastrona.pl/art/article_3132.php
http://f.kuchnia.o2.pl/temat.php?id_p=14405
http://www.bbq.pl/
http://www.peksan.pl/html/siec.php
http://www.koma.zgora.pl/php/show.php?gr=50
http://cdg.home.pl.
www.stalgast.com/catalog/
http://www.koma.zgora.pl/php/show.php?gr=50
www.ka-gra.com.pl
http://members.lycos.co.uk/wedlinydomowe/phpBB2/index.php
www.adipol.com.pl
http://www.stalgast.com/catalog/index.php/cPath/918_1557
www.pychotka.pl
http://gotowanie.x3m.pl/index.php?porada=75
http://www.zw.com.pl/apps/a/tekst.jsp?place=zw2_a_ListNews1&news_cat_id=11&news_id=56044
http://pychotka.pl/pychotka/index.php?option=com_content&task=view&id=369&Itemid=122
http://papaja.pl
http://www.laskus.com.pl/sql.php?action=2a>
http://www.kupsprzedaj.pl/ks-item,5515.asp
http://i.walmart.com/i/p/00/64/31/70/36/0064317036007_500X500.jpg
http://www.mediaprint.com.pl/?p=kacik_stefana
http://kucharz1935.republika.pl/
http://togo.lodz.pl/obrazki/przem2_1.jpg
http://www.stalgast.com/catalog/index.php/cPath/918_1557
http://procutlery.com/CutsChart.htm
http://www.virtualweberbullet.com/meatcharts.html
http://www.freshmeat.co.za/Home/meatinfo/Beef/beef.html
www.wedlinydomowe.pl
http://www.sausagemaker.com/
www.sitka.com.pl
http://www.kupsprzedaj.pl/ks-item,5515.asp
http://wedlinydomowe.pl/index.php
http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php
|
[21.02] 11:34 |
mikuszek
|
|
T_omek! Nie wiem, w jakiej czesci Chin przebywasz, ale jezeli chodzi o maszynki do miesa widzialam takowe w Szanghaju. Byly w sklepie z wyposazeniem restauracji. Niestety, nie pamietam nazwy ulicy, ale jak tylko spojrze na plan miasta, to Ci napisze jej nazwe. Pewnie jutro sprobuje to zrobic.
Te maszynki wpadly mi w oko tylko dlatego, ze lecac do Chin, targalam z Polski elektryczna maszynke do miesa dla znajomych, ktorzy szli w zaparte, ze w Chnach takowych brak...
Te maszynki, ktore widzialam, byly stosunkowo niedrogie, przecietnych rozmiarow (no, ciut wieksze od tych domowych) i reczne. Ale moze i elektryczne tez sa w ofercie.
A co do saletry.... Te chinskie kielbaski (no, jak dla mnie fuj, a zwlaszcza te z dolnego biegu Jangcy - slodkie obrzydlistwo_ sa rozowe. Rowniez ta ich wedlinka (taka 'lekko pachnaca' pseudogolonka) tez jest rozowa....Mysle jednak, ze ma to cos wspolnego z saletra...Kwestia tylko, gdzie ja namierzyc.
|
[21.02] 11:49 |
Krzysztof
(biuro@kania.biz)
|
|
Witam serdecznie,,,,
Lachu,,,,,prosze pokornie o zdjęcia szynkowarek
Maxell ,,fotki kurczaka poszły,,,,,,, baner juz jest na mej stronce www.kania.biz ,,,,,gdyby coś jeszce było potrzebne ,mów śmało
Darz dym |
[21.02] 11:50 |
Krzysztof
(biuro@kania.biz)
|
|
Witam serdecznie,,,,
Lachu,,,,,prosze pokornie o zdjęcia szynkowarek
Maxell ,,fotki kurczaka poszły,,,,,,, baner juz jest na mej stronce www.kania.biz ,,,,,gdyby coś jeszce było potrzebne ,mów śmało
Darz dym |
[21.02] 11:58 |
szunaJ
|
|
Chemik!!!
Podaj prosze recepture na zrobienie dobrego BIMBERKU , moze moja jest jakas nie halo.....ty znawca tematu i chemik powinienes znac,......nie tylko wyrobami sie zyje qrde......
|
[21.02] 12:07 |
szunaJ
|
|
Chodxzi mi o przepis z koncentratu pomidorowego CHEMIKU!!! ile drozdzy itp....qrde no!
|
[21.02] 12:07 |
szunaJ
|
|
Chodxzi mi o przepis z koncentratu pomidorowego CHEMIKU!!! ile drozdzy itp....qrde no!
|
[21.02] 13:10 |
Tomisław
|
|
szunaj
W tym temacie Cię popieram, na mieście mówią żezamiast drożdzy daje się koncentrat pomidorowy
Ile w tym prawdy?
PZDR
|
[21.02] 13:11 |
Tomisław
|
|
szunaj
W tym temacie Cię popieram, na mieście mówią żezamiast drożdzy daje się koncentrat pomidorowy
Ile w tym prawdy?
PZDR
|
[21.02] 13:15 |
Lachu
|
|
Cześć!!
za koleją
Krzychu czy meil to je ten na stronie bo zdjęcia wyrychtowane
SzunaJ bestyjo podpowiedz że trzeba dodać epidian!!
(my to so france -nie????)
- ale warto
pzdr |
[21.02] 13:38 |
prababcia Ania
|
|
Lachu, do mnie fotki szynkowrek nie dotarły 
- a mówiłeś, że wysłałeś ...
pozdrawiam
szczupak |
[21.02] 13:57 |
Lachu
|
|
Babcia Pra!!
coś z Twoim meilem-
przysięgam wysyłałem wszystkim
Maxell!! czy na stronie można walnąć zdjęcia czeskich szynkowarek
bez naruszania praw autorskich ( qrde chyba musimy jakiego radce abo kto może je prawnik) bo moja samoróbke to moge zaraz wysłac ( tylko jak?)
pzdr |
[21.02] 14:09 |
Maxell
|
|
Prześli mi wszystkie zdjecia. Tylko je poopisuj dokładnie.
Te czeskie też wrzucimy, ale podpiszemy skąd pochodzą i kto je produkuje
Nie beda mieli pretensji
Twoje także podpisz
Dodaj do swojej szynkowarki jakis ładny opis, boc to Twoje dzieło. 
Wieczorkiem postaramy sie wrzucić.
Pozdro
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ serdecznie zapraszamy |
[21.02] 14:13 |
Maxell
|
|
Taka odpowiedź otrzymałem z firmy http://cdg.home.pl./
Ok - jestem zainteresowany
mozemy się wspólnie reklamować
pozdrawiam

nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ serdecznie zapraszamy |
[21.02] 14:15 |
Maxell
|
|
Taka odpowiedź otrzymałem z firmy http://cdg.home.pl./
Ok - jestem zainteresowany
mozemy się wspólnie reklamować
pozdrawiam

nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ serdecznie zapraszamy |
[21.02] 14:28 |
Maciek
|
|
Witam
Wczoraj popadłem w lekką panikę, gdzyż teściu postanowił ubić świnkę. Jednak już dzisiaj, dzięki przede wszystkim Maxellowi, ale także wszystkim, którzy tutaj udzielali porad, mogę spać spokojnie.
Po skontaktowaniu się z Maxellem, celem wyjaśnienia ostatnich moich niepewności już od środy będę miał na balkonie wiadro (wiadra?) z peklującym się mięsiwem. Za podpowiedzią "czifa" będę zamieszczał mały dziennik z przebiegu tego procesu, a także "pochwalę" się wyrobem finalnym
Mam jednak mały problem, gdyż z internetu korzystam tylko w pracy, więc dostęp ten jest czasowo ograniczony.
Pozdrawiam
Maciek
|
[21.02] 14:51 |
Lachu
|
|
Maxellku!!
walę te fotki
opis:
1,2 -czeskie NADOBY z alamunium
na pudełku pisze:
NADOBA k vyrobe sunki
Producent
ROSTEX
narodni podnik
VYSKOV
odstepny zawod
MORAWSKA TREBOWA
cena 71 KCS ( tera jakie z 8 PLN)
( a w ogóle to jaja - nie?)
zdj 3,4 to moja samoróbka z nierdzewki -
może też być z ruły - zdjęcia są średnie ale to ma ze 20 lat
- je lepsza od czeskich bo można od spodu po uparzeniu szyneczkę wycisnąć
pzdr |
[21.02] 15:20 |
Krzysztof
|
|
Lachu,,,,,,dzięki
dotarły fotki po wielkich trudach
Darz dym |
[21.02] 16:00 |
Seminole
|
|
Ari - strzeliles bombe - zacznij czytac Forum Nigdzie nie pisze, ze w USA nie stosuje sie saletr - stosuje sie wszystkie choc potasowa mniej niz inne i trudno ja nawet dostac.
W nr 58 jest wytlumaczone przeze mnie jakie saletry sa uzywane w USA.
Mozesz rowniez przeczytac Nr 68, 15.02 oraz Nr 76, 20.02
|
[21.02] 16:30 |
Seminole
|
|
Chemik- przelecialem sie szybko po Internecie i prawidlowe wytlumaczenie tematu bedzie, ze dzieci sa bardziej narazone na azotany jakie zawiera zywnosc ze wzgledu na niecalkowicie jeszcze u nich rozwiniety system trawienia. Dorosli nie maja z tym problemu.
Mnostwo prac na ten temat, wystarczy wystukac : nitrites and children.
|
« poprzednie wypowiedzi
|
następne wypowiedzi »
|
|