o2.pl - Portal internetowy
Kuchnia » Forum » forum Ogólna dyskusja

Spis tematów | Nowy temat | Szukaj | Preferencje
» Odpowiedz na ten temat

Temat: Wyrób wędlin sposobem domowym - przepisy, receptury
Strony tematu: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 « poprzednie wypowiedzi | następne wypowiedzi » 
[21.02] 09:36 Krzysztof
Witajcie,,,,,
chemia nie bardzo mnie interesuje,nieznam sie na tym
prosze tylko niestosowac do wędzenia:drewna żywicznego,opon,butelek pet!!!!!!!
Jeśłi będziemy stosowac odpowiednie drewno to zajadajmy się tymi wedzonkami do syta ,,,,,tyle na ile kogo stać

Podobno nienalezy wedzić drewnem z korą?? Niestety takimi nieokorowanymi drewinkami wędze.
Zazwyczaj to drewno olchwe,dębina i owocowe. Czasami mieszam te drewienka a gdy dostane rozkaz od głowy domu co do barwy wedzonki to sami wieci które drewno stosowac.

Maxell,jeśłi dasz pozwolenie to umieszcze baner strony na mojej skromnej stronce,,,,,,zapewne zwiększy oglądalnośc!!

Darz dym
[21.02] 09:47 ZbyszekGr   (gezet@list.pl)
Na temat rejestracji poraz ostatni.
Przepraszam za zawracanie głowy i ... nie tylko głowy.
Wszystko jest już OK. Problem tkwił w tym, ze tak naprawdę to ja mam trochę więcej niz 13 lat, do czego przy rejestracji nie chciałem się przyznć.
Pozdrawiam

[21.02] 09:48 vtec   (vtec111@wp.pl)
ZbyszekGr: na priva wysłałem Ci nowe hasło. Sprawdzałem je, możesz bez problemu się zalogować...

http://www.wedlinydomowe.pl - Zapraszamy!
[21.02] 09:50 vtec   (vtec111@wp.pl)
No to trochę namieszałeś Pamiętaj teraz, że masz nowe hasło (szczegóły w mail'u)

pozdr
vtec

http://www.wedlinydomowe.pl - Zapraszamy!
[21.02] 09:52 Krzysztof
Jeszcze jedno,,

Maxell,ciesze sie ze mogłem Wam być przydatny przy opisie elementów.
Gdybyśccie potrzebowali drobiowych zdjęc to daj znac ,,zapewne coś tu mam.

Darz dym
[21.02] 10:04 Maxell
Witam
Krzysztof, jeszcze raz dziekuję za wspaniałe zdjęcia. To jest to. Zobacz jak ładnie sie prezentuja po wkomonowaniu je w stronke przez Vteca (dzięki Vtec).
Jesli masz drób to chętnie wrzucimy. Wogóle, to podeslij co mozesz. Jesteśmy ubodzy w materiały, gdyz stronka powstała b. szybko, własciwie mozna powiedziec, że jest efektem kilkupostowej dyskusji na forum.
Jasne że wrzuć na swoją stronkę. Im nas więcej, tym ciekawie. Przybywa nowych przepisów i te niezapomniane dyskusje.
Pawłowi też bardzo serdecznie dziekuję za masę zdjęć jakie nam przekazał. Myślę, że to jeszcze nie koniec.
Dziekuję wszystkim, którzy pomagają w jak najszybszym uzupełnieniu luk na stronce.
Materiał fotograficzny zostanie wykorzystany w artykułach reszta trafi na zasłuzone miejsce w naszej galerii.
Ale to jeszcze troszke potrwa. Bądźcie cierpliwi.
Prosiłbym o podsyłanie linków tu na forum do firm zajmujących się produkcja maszynek do miesa, jelit naturalnych i sztucznych, akcesoriów, wedzarń, drewna i zrebków, przypraw, termometrów itp. Wyśle do nich liściki z prośbą o nadesłanie materiałó na temat swoich wyrobów w zamian za linki na naszej stronce w specjalnym okienku "Zaprzyjaźnione firmy".
Pozdrowionka

nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ serdecznie zapraszamy
[21.02] 10:09 Lachu
Maxell Cześć!!

link do producenta nici wędzarniczych

http://www.grzanpol.com.pl/

(kumpel jest Nasz)

pzdr
[21.02] 10:13 Maxell
Cześć.
Akurat tego juz mam.


nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ serdecznie zapraszamy
[21.02] 10:15 Lachu
Maxell

bo już go dawałem hehe

pzdr
[21.02] 10:18 Lachu
Wszyscy Cześć!


Jutro rozmawiam z fachowcem od rzżbienia szynkowarek

- patent jak na rozesłanych zdjęciach

Kto??


pzdr
[21.02] 10:55 Papcio
Maxell to masz linki do stronek które były na tym forum - myślę, że wszystkie. Wszystko mam pokatalogowane - wiesz w jakiej formie i programie.

http://www.marbo.agnet.pl/wedzar.html
http://www.gastronomie.pl/wedzarka/wedzarka.html
http://www.wedzarka.com.pl
http://www.wozniak.com.pl
http://www.wino.org.pl
http://www.wino.org.pl/frames/index2.htm
http://grupa.gastrona.pl/art/article_3132.php
http://f.kuchnia.o2.pl/temat.php?id_p=14405
http://www.bbq.pl/
http://www.peksan.pl/html/siec.php
http://www.koma.zgora.pl/php/show.php?gr=50
http://cdg.home.pl.
www.stalgast.com/catalog/
http://www.koma.zgora.pl/php/show.php?gr=50
www.ka-gra.com.pl
http://members.lycos.co.uk/wedlinydomowe/phpBB2/index.php
www.adipol.com.pl
http://www.stalgast.com/catalog/index.php/cPath/918_1557
www.pychotka.pl
http://gotowanie.x3m.pl/index.php?porada=75
http://www.zw.com.pl/apps/a/tekst.jsp?place=zw2_a_ListNews1&news_cat_id=11&news_id=56044
http://pychotka.pl/pychotka/index.php?option=com_content&task=view&id=369&Itemid=122
http://papaja.pl
http://www.laskus.com.pl/sql.php?action=2a>
http://www.kupsprzedaj.pl/ks-item,5515.asp
http://i.walmart.com/i/p/00/64/31/70/36/0064317036007_500X500.jpg
http://www.mediaprint.com.pl/?p=kacik_stefana
http://kucharz1935.republika.pl/
http://togo.lodz.pl/obrazki/przem2_1.jpg
http://www.stalgast.com/catalog/index.php/cPath/918_1557
http://procutlery.com/CutsChart.htm
http://www.virtualweberbullet.com/meatcharts.html
http://www.freshmeat.co.za/Home/meatinfo/Beef/beef.html
www.wedlinydomowe.pl
http://www.sausagemaker.com/
www.sitka.com.pl
http://www.kupsprzedaj.pl/ks-item,5515.asp
http://wedlinydomowe.pl/index.php
http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php



[21.02] 11:34 mikuszek
T_omek! Nie wiem, w jakiej czesci Chin przebywasz, ale jezeli chodzi o maszynki do miesa widzialam takowe w Szanghaju. Byly w sklepie z wyposazeniem restauracji. Niestety, nie pamietam nazwy ulicy, ale jak tylko spojrze na plan miasta, to Ci napisze jej nazwe. Pewnie jutro sprobuje to zrobic.
Te maszynki wpadly mi w oko tylko dlatego, ze lecac do Chin, targalam z Polski elektryczna maszynke do miesa dla znajomych, ktorzy szli w zaparte, ze w Chnach takowych brak...
Te maszynki, ktore widzialam, byly stosunkowo niedrogie, przecietnych rozmiarow (no, ciut wieksze od tych domowych) i reczne. Ale moze i elektryczne tez sa w ofercie.
A co do saletry.... Te chinskie kielbaski (no, jak dla mnie fuj, a zwlaszcza te z dolnego biegu Jangcy - slodkie obrzydlistwo_ sa rozowe. Rowniez ta ich wedlinka (taka 'lekko pachnaca' pseudogolonka) tez jest rozowa....Mysle jednak, ze ma to cos wspolnego z saletra...Kwestia tylko, gdzie ja namierzyc.

[21.02] 11:49 Krzysztof   (biuro@kania.biz)
Witam serdecznie,,,,
Lachu,,,,,prosze pokornie o zdjęcia szynkowarek
Maxell ,,fotki kurczaka poszły,,,,,,, baner juz jest na mej stronce www.kania.biz ,,,,,gdyby coś jeszce było potrzebne ,mów śmało

Darz dym
[21.02] 11:50 Krzysztof   (biuro@kania.biz)
Witam serdecznie,,,,
Lachu,,,,,prosze pokornie o zdjęcia szynkowarek
Maxell ,,fotki kurczaka poszły,,,,,,, baner juz jest na mej stronce www.kania.biz ,,,,,gdyby coś jeszce było potrzebne ,mów śmało

Darz dym
[21.02] 11:58 szunaJ
Chemik!!!
Podaj prosze recepture na zrobienie dobrego BIMBERKU , moze moja jest jakas nie halo.....ty znawca tematu i chemik powinienes znac,......nie tylko wyrobami sie zyje qrde......

[21.02] 12:07 szunaJ
Chodxzi mi o przepis z koncentratu pomidorowego CHEMIKU!!! ile drozdzy itp....qrde no!

[21.02] 12:07 szunaJ
Chodxzi mi o przepis z koncentratu pomidorowego CHEMIKU!!! ile drozdzy itp....qrde no!

[21.02] 13:10 Tomisław
szunaj
W tym temacie Cię popieram, na mieście mówią żezamiast drożdzy daje się koncentrat pomidorowy
Ile w tym prawdy?
PZDR

[21.02] 13:11 Tomisław
szunaj
W tym temacie Cię popieram, na mieście mówią żezamiast drożdzy daje się koncentrat pomidorowy
Ile w tym prawdy?
PZDR

[21.02] 13:15 Lachu
Cześć!!

za koleją

Krzychu czy meil to je ten na stronie bo zdjęcia wyrychtowane

SzunaJ bestyjo podpowiedz że trzeba dodać epidian!!
(my to so france -nie????)
- ale warto

pzdr
[21.02] 13:38 prababcia Ania
Lachu, do mnie fotki szynkowrek nie dotarły
- a mówiłeś, że wysłałeś ...

pozdrawiam

szczupak
[21.02] 13:57 Lachu
Babcia Pra!!

coś z Twoim meilem-
przysięgam wysyłałem wszystkim

Maxell!! czy na stronie można walnąć zdjęcia czeskich szynkowarek
bez naruszania praw autorskich ( qrde chyba musimy jakiego radce abo kto może je prawnik) bo moja samoróbke to moge zaraz wysłac ( tylko jak?)

pzdr
[21.02] 14:09 Maxell
Prześli mi wszystkie zdjecia. Tylko je poopisuj dokładnie.
Te czeskie też wrzucimy, ale podpiszemy skąd pochodzą i kto je produkuje
Nie beda mieli pretensji
Twoje także podpisz
Dodaj do swojej szynkowarki jakis ładny opis, boc to Twoje dzieło.
Wieczorkiem postaramy sie wrzucić.
Pozdro


nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ serdecznie zapraszamy
[21.02] 14:13 Maxell
Taka odpowiedź otrzymałem z firmy http://cdg.home.pl./
Ok - jestem zainteresowany
mozemy się wspólnie reklamować
pozdrawiam




nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ serdecznie zapraszamy
[21.02] 14:15 Maxell
Taka odpowiedź otrzymałem z firmy http://cdg.home.pl./
Ok - jestem zainteresowany
mozemy się wspólnie reklamować
pozdrawiam




nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ serdecznie zapraszamy
[21.02] 14:28 Maciek
Witam
Wczoraj popadłem w lekką panikę, gdzyż teściu postanowił ubić świnkę. Jednak już dzisiaj, dzięki przede wszystkim Maxellowi, ale także wszystkim, którzy tutaj udzielali porad, mogę spać spokojnie.
Po skontaktowaniu się z Maxellem, celem wyjaśnienia ostatnich moich niepewności już od środy będę miał na balkonie wiadro (wiadra?) z peklującym się mięsiwem. Za podpowiedzią "czifa" będę zamieszczał mały dziennik z przebiegu tego procesu, a także "pochwalę" się wyrobem finalnym
Mam jednak mały problem, gdyż z internetu korzystam tylko w pracy, więc dostęp ten jest czasowo ograniczony.
Pozdrawiam
Maciek
[21.02] 14:51 Lachu
Maxellku!!

walę te fotki

opis:
1,2 -czeskie NADOBY z alamunium
na pudełku pisze:

NADOBA k vyrobe sunki

Producent
ROSTEX
narodni podnik
VYSKOV
odstepny zawod
MORAWSKA TREBOWA
cena 71 KCS ( tera jakie z 8 PLN)

( a w ogóle to jaja - nie?)

zdj 3,4 to moja samoróbka z nierdzewki -
może też być z ruły - zdjęcia są średnie ale to ma ze 20 lat
- je lepsza od czeskich bo można od spodu po uparzeniu szyneczkę wycisnąć

pzdr
[21.02] 15:20 Krzysztof
Lachu,,,,,,dzięki
dotarły fotki po wielkich trudach

Darz dym
[21.02] 16:00 Seminole
Ari - strzeliles bombe - zacznij czytac Forum Nigdzie nie pisze, ze w USA nie stosuje sie saletr - stosuje sie wszystkie choc potasowa mniej niz inne i trudno ja nawet dostac.

W nr 58 jest wytlumaczone przeze mnie jakie saletry sa uzywane w USA.
Mozesz rowniez przeczytac Nr 68, 15.02 oraz Nr 76, 20.02


[21.02] 16:30 Seminole
Chemik- przelecialem sie szybko po Internecie i prawidlowe wytlumaczenie tematu bedzie, ze dzieci sa bardziej narazone na azotany jakie zawiera zywnosc ze wzgledu na niecalkowicie jeszcze u nich rozwiniety system trawienia. Dorosli nie maja z tym problemu.

Mnostwo prac na ten temat, wystarczy wystukac : nitrites and children.

« poprzednie wypowiedzi | następne wypowiedzi » 

» Odpowiedz na ten temat



© 1999-2006 o2.pl Sp. z o.o. (dawniej MediaOne Sp. z o.o.) Wszelkie prawa zastrzeżone.
O firmie - Reklama w o2.pl i Tlen.pl - Pomoc