Opis
Kurs specjalistyczny z zakresu podstaw technologii przetwórstwa mięsa z dziczyzny dla początkujących w warunkach domowych
Tytuł: Kurs specjalistyczny - Technologia i przetwórstwo dziczyzny
Numer: 1/23
Stan: Przekroczono datę zamknięcia rezerwacji.
Początek: 10 lutego 2023
Koniec: 12 lutego 2023
Data zamknięcia rezerwacji: 01 lutego 2023
Lokalizacja: Szkoła Domowego Masarstwa w Łazach nr 7, 06-212 Krasnosielc, pow. Maków Mazowiecki, woj, mazowieckie
Liczba dostępnych miejsc: 0
Opłaty: PLN 750.00 na osobę

Zapraszamy na kolejne szkolenie specjalistyczne organizowane w

Szkole Domowego Masarstwa.

 

 Zajęcia prowadzone będą w Szkole Domowego Masarstwa w Łazach k/Krasnosielca

Jest to (na razie) jedyna w Polsce Szkoła Domowego Masarstwa działająca pod egidą Wędzarniczej Braci.

 

Do dyspozycji Państwa będą dwie badane, nieskórowane tusze dziczyzny:

- tusza dzika

- tusza jelenia

oraz mięso wieprzowe.

Propozycje wyrobów:

1. Kaszanka krwista gryczana 
2. Wędzonki: szynki got., polędwica wędz., boczek wędz. got. z mięsa jelenia i dzika
3. Kiełbasa cienka - typ kiełbasy czosnkowej
4. Kiełbasa gruba typ krakowskiej
5. Rolada pieczona

Zakres tematyczny kursu-dziczyzna:

1. Zapoznanie się uczestników z tuszami dzików.
2. Usuwanie skóry z tuszy dziczej (bielenie)
3. Rozbiór tusz i wykrawanie elementów i mięs drobnych
4. Omówienie różnicy pomiędzy mięsem pozyskanym z dziczyzny a mięsem zwierząt rzeźnych
5. Sposób postępowania z mięsem z dziczyzny w aspekcie wykonywania wyrobów.

PLAN ZAJĘĆ – KURS "DZICZYZNA":

Piątek
Rozpoczęcie zajęć godz. 1600.
1. Usuwanie skóry z tuszy dzika 
2. Podział tusz dziczych na elementy 
- pokazanie odmiennego rozbioru na elementy w odniesieniu do rozbioru półtuszy wieprzowej
3. Przygotowanie elementów na wędzonki i klasyfikacja mięsa
- rozbiór uzupełniający elementów na wędzonki
- przeprowadzenie prawidłowej klasyfikacji mięsa.
- zagospodarowanie poszczególnych klas mięsa na wyroby wykonane w czasie szkolenia
-przygotowanie mięsa drobnego wieprzowego
4. Peklowanie suche i mokre pozyskanych mięs drobnych i elementów na wędzonki.
- obliczanie właściwego stężenia solanki
- wykonanie szybkiego peklowania z nastrzykiem solanki

 

Sobota


Rozpoczęcie zajęć od godz. 900
1. Przygotowanie zapeklowanych elementów na wędzonki
- rozpoczęcie procesu wędzenia dymem zimnym i ciepłym
2. Produkcja kiełbasy cienkiej i grubej
-omówienie sposobu postępowania przy produkcji wyrobów z mięsa dziczyzny
3. Produkcja kaszanki krwistej
4. Parzenie uwędzonych produktów i kaszanki
- kiedy, w jakiej temperaturze i jak długo?
5. Pieczenie rolady

Niedziela

 
1. Degustacja wyrobów i podsumowanie szkolenia.

Już w tej chwili mogę zapewnić, iż na miejscu otrzymają Państwo:

- fartuchy jednorazowe,

- rękawiczki jednorazowe lateksowe,

- czapeczki i czepki SDM,

- narękawniki jednorazowe.

 

Opłatę za szkolenie, w wysokości 750,00 zł, proszę przesłać na konto Szkoły:

 

Regina Piątek
Nr konta; 12 8917 0001 0002 5234 3000 0010   
BS Krasnosielc

Tytułem: Pobyt 10-12.02.2023r.

Pełnej wpłaty należy dokonać do dnia 01.02.2023 r.

Cena obejmuje: zakup surowców, materiałów pomocniczych potrzebnych do wykonania zaplanowanych wyrobów, jednorazowej odzieży ochronnej, wyżywienie, nocleg, przekazanie wiedzy  uczestnikom, pokrycie kosztów eksploatacyjnych, etc.
Cena obecnego kursu zostaje obniżona do 750 zł, gdyż znalazła się osoba, która przekazała odpowiednie środki na zakup surowca niezbędnego do przeprowadzenia szkolenia.

Brak wpłaty w wyznaczonych terminach, równoznaczny jest z rezygnacją uczestnika ze szkolenia. Uwagi i pytania proszę kierować na mail Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć. lub telefonicznie pod nr tel 603 555 452

Z A P R A S Z A M Y


Copyright © 2024. Szkoła Domowego Masarstwa.