Opis
Kurs podstawowy z zakresu podstaw technologii przetwórstwa mięsa dla początkujących
Tytuł: Kurs podstawowy - Technologia i przetwórstwo mięsa w warunkach domowych
Numer: 1/21
Stan: Nie przekroczono liczby miejsc
Początek: 25 czerwca 2021
Koniec: 27 czerwca 2021
Data zamknięcia rezerwacji: 20 czerwca 2021
Lokalizacja: Szkoła Domowego Masarstwa w Łazach nr 7, 06-212 Krasnosielc, pow. Maków Mazowiecki, woj, mazowieckie
Liczba dostępnych miejsc: 18
Opłaty: PLN 650.00 na osobę

Zapraszamy na kolejne szkolenie podstawowe, organizowane w Szkole Domowego Masarstwa Wędzarniczej Braci.

Zajęcia prowadzone będą w naszej SDM w Łazach k/Krasnosielca pow. Maków Mazowiecki

Zakres tematyczny prowadzonych zajęć teoretycznych i praktycznych.

a) przekazanie ogólnych zasad z zakresu podstawowych zagadnień higieny. 
b) przygotowanie stanowiska pracy oraz związane z tym narzędzia i urządzenia. 
c) przekazanie podstawowych wiadomości o mięsie. 
d) rozbiór półtuszy wieprzowej - pokaz praktyczny: 
- rozbiór zasadniczy 
- rozbiór uzupełniający elementów zasadniczych 
- klasyfikacja mięsa wieprzowego 
e) sposoby konserwacji mięsa 
f) produkcja wyrobów gotowych tj. wędzonek, kiełbas, wyrobów podrobowych, itd. wg tradycyjnych polskich i sprawdzonych receptur. 
g) ocena organoleptyczna wykonanych wyrobów.

  Propozycje wyrobów:

1. Kiszka krwista kaszana gryczana
2. Pasztetowa z manną

3. Wędzonki: szynka got., baleron got., polędwica wędzona, boczek wędz. got.,

4. Wędzona i parzona szynka z nogą 
5. Kiełbasa biała
6. Kiełbasa jałowcowa
7. Kiełbasa krakowska
8. Salceson węgierski
9. Rolada schabowa pieczona Wielkość wykonanych wyrobów będzie uzależniona od ilości pozyskanego mięsa z rozbioru półtusz.


Zatwierdził GŁ Technolog WB Kol. Bagno

Zajęcia w Szkole prowadzą Koledzy Bagno i Dziadek.

PLAN SZKOLENIA  DLA UCZESTNIKÓW KURSU PODSTAWOWEGO W  SZKOLE DOMOWEGO MASARSTWA

Piątek:

Rozpoczęcie zajęć godz. 1600
Tak, późno, gdyż chciałbym aby uczestnicy spokojnie dojechali do miejsca szkolenia.

1. Rozbiór półtuszy wieprzowej na elementy zasadnicze.
- omówienie linii cięć elementów zasadniczych wraz praktycznym wykonaniem
- wykrawanie elementów zasadniczych
- wpływ pH mięsa na jego przydatność technologiczną
2. Przygotowanie elementów mięsnych na wędzonki.
3. Klasyfikacja mięsa
- przeprowadzenie prawidłowej klasyfikacji mięsa. Podkreślenie różnicy pomiędzy poszczególnymi klasami.
- zagospodarowanie poszczególnych klas mięsa na wyroby wykonane w czasie szolenia
4. Peklowanie suche i mokre pozyskanych mięs drobnych i elementów na wędzonki.
- dlaczego peklosól ?
- rola cukru w procesie peklowania
- obliczanie właściwego stężenia solanki
- wykonanie szybkiego peklowania z nastrzykiem solanki
5. Produkcja kiszki pasztetowej z manną oraz kaszanki gryczanej
- omówienie poszczególnych etapów produkcji wędlin podrobowych
- napełnianie jelit
- okręcanie jelit w parki, kółka

 
Sobota:

 
Rozpoczęcie zajęć od godz. 900

1. Przygotowanie zapeklowanych elementów na wędzonki
- przedstawienie sznurowania na przykładzie sznurowanie szynki i baleronu
- rozpoczęcie procesu wędzenia dymem zimnym i ciepłym
2. Produkcja kiełbasy cienkiej i grubej
- rozdrabnianie mięsa
- właściwa kolejność dodawania poszczególnych klas mięs w czasie mieszania
- jakie przyprawy ?
3. Produkcja salcesonu
- właściwe ustalenie poziomu soli w wyrobie
4. Parzenie uwędzonych produktów i salcesonu
- kiedy, w jakiej temperaturze i jak długo?
5. Studzenie wyrobów
- rola chłodu w domowym masarstwie.
 

Niedziela:

1. Degustacja wyrobów i podsumowanie szkolenia.

UWAGA:

Wszyscy uczestnicy naszych szkoleń mają zapewnione:

1. Fartuchy jednorazowe.

2. Rękawiczki jednorazowe lateksowe.

3. Czapeczki i czepki (dla kobiet) SDM.

4. Narękawniki jednorazowe.

We własnym zakresie należy zaopatrzyć się w ciepłą odzież i obuwie.

Pełną opłatę za szkolenie proszę przesłać na konto Szkoły w nieprzekraczalnym terminie do 20.06.2021 r.:

Piątek Regina

Łazy 7

06-212 Krasnosielc

12 8917 0001 0002 5234 3000 0010 BS Krasnosielc

W miejscu - tytułem wpłaty proszę wpisać " Pobyt 25-27.06.2021r.+ nick z forum"

Kwota 650 zł od osoby

Opłata obejmuje: 2 noclegi, wyżywienie, materiały dydaktyczne i do produkcji + przypadająca z podziału częśc wykonanych wyrobów.

Dokładny adres SDM Łazy:

Pani Regina Piątek

Łazy nr 7

06-212 Krasnosielc

pow. Maków Mazowiecki

Więcej informacji:

http://www.wedlinydomowe.pl/forum

Z A P R A S Z A M Y

 

Imię i nazwisko: *
Adres e-mail: *
Ulica i numer domu *
Kod pocztowy i miejscowość *
Telefon kontaktowy *
  * Pola wymagane

Copyright © 2021. Szkoła Domowego Masarstwa.