Opis
Kurs podstawowy z zakresu domowej obróbki mięsa wieprzowego i dziczyzny obejmujący także technologię przerobu obu wymienionych rodzajów mięs.
Tytuł: Kurs podstawowy połączony z obróbką dziczyzny
Numer: 2/19
Stan: Przekroczono datę zamknięcia rezerwacji.
Początek: 22 listopada 2019
Koniec: 24 listopada 2019
Data zamknięcia rezerwacji: 18 listopada 2019
Lokalizacja: Szkoła Domowego Masarstwa w Łazach nr 7, 06-212 Krasnosielc, pow. Maków Mazowiecki, woj, mazowieckie
Liczba dostępnych miejsc: 0
Opłaty: PLN 600.00 na osobę

Proponujemy Państwu kolejny kurs podstawowy z zakresu domowej obróbki mięsa wieprzowego i dziczyzny obejmujący także technologię przerobu obu wymienionych rodzajów mięs. , w naszej Filii SDM w Łazach nr 7 k/Krasnosielca, pow. Maków Maz.

Mamy nadzieje, iż unikalna i wyjątkowa tematyka kursu, atrakcyjne położenie naszej bazy szkoleniowej oraz moc różnego rodzaju niespodzianek, zachęcą Państwa do przyjazdu.

Na kursie będą wykonywane wyroby, które pochodzą z różnych bloków tematycznych

Z "domowego przetwórstwa mięsa" program obejmie:
-rozbiór półtuszy wieprzowej na elementy zasadnicze
-wykrawanie elementów zasadniczych
-klasyfikacja mięsa drobnego
-peklowanie suche i mokre
-wykonanie kiełbasy cienkiej, wędzonek (szynka, baleron, rolada schabowa itp.) wyrobu podrobowego np. kaszanki z ryżem
Z bloku "dziczyzna" wykonamy wyroby, których rodzaj uzalezniony będzie od pozyskanej dziczyzny. Zatem będą to wyroby z mięsa dzika lub zwierzyny płowej. Szczegóły podamy wkrótce.
 
Rozpoczęcie kursu o godz. 16 w piatek. Pozostały rozkład zajęć podobny jak na poprzednich kursach, jednak specyfika szkolenia wymaga bieżącego dopracowania szczegółów, co ustalimy na miejscu.

Planowane rodzaje wyrobów w czasie kursu

Wieprzowina:

  • wędzonki : szynka z nogą, boczek got., baleron itp.
  • kiełbasa gruba np. krakowska
  • kiełbasa cienka-kursowa
  • kaszanka i salceson węgierski

Dziczyzna:

  • wędzonki z jelenia i dzika
  • kiełbasa cienka np. myśliwska
  • pasztet z dziczyzny

Wszyscy uczestnicy spotkania proszeni są o przywiezienie:

1. ostry nóż typu trybownik

UWAGA:

Wszyscy uczestnicy naszych szkoleń mają zapewnione:

1. Fartuchy jednorazowe.

2. Rękawiczki jednorazowe lateksowe.

3. Czapeczki i czepki (dla kobiet) SDM.

4. Narękawniki jednorazowe.

We własnym zakresie należy zaopatrzyć się w ciepłą odzież i obuwie.

Pełną opłatę za szkolenie proszę przesłać na konto Szkoły w nieprzekraczalnym terminie do 18.11.2019 r.:

Piątek Regina

Łazy 7

06-212 Krasnosielc

12 8917 0001 0002 5234 3000 0010 BS Krasnosielc

W miejscu - tytułem wpłaty proszę wpisać " Pobyt 22.11.24.11.2019r.+ nick z forum"

Kwota 600 zł od osoby

Opłata obejmuje: 2 noclegi, wyżywienie, materiały dydaktyczne i do produkcji + przypadająca z podziału częśc wykonanych wyrobów.

Dokładny adres SDM Łazy:

Pani Regina Piątek

Łazy nr 7

06-212 Krasnosielc

pow. Maków Mazowiecki

Więcej informacji:

http://www.wedlinydomowe.pl/forum

Z A P R A S Z A M Y


Copyright © 2024. Szkoła Domowego Masarstwa.