Opis
Kurs specjalistyczny z zakresu podstaw technologii przetwórstwa mięsa z dziczyzny dla początkujących w warunkach domowych
Tytuł: Kurs specjalistyczny - Technologia i przetwórstwo dziczyzny
Numer: 6/16
Stan: Przekroczono datę zamknięcia rezerwacji.
Początek: 18 listopada 2016
Koniec: 20 listopada 2016
Data zamknięcia rezerwacji: 12 listopada 2016
Lokalizacja: Szkoła Domowego Masarstwa w Łazach nr 7, 06-212 Krasnosielc, pow. Maków Mazowiecki, woj, mazowieckie
Liczba dostępnych miejsc: 0
Opłaty: PLN 490.00 na osobę

Zapraszamy na kolejne szkolenie organizowane w Szkole Domowego Masarstwa.

 

 Zajęcia prowadzone będą w Szkole Domowego Masarstwa w Łazach k/Krasnosielca

Jest to (na razie) jedyna w Polsce Szkoła Domowego Masarstwa działająca pod egidą Wędzarniczej Braci.

 

Do dyspozycji Państwa będą dwie badane, nieskórowane tusze dziczyzny:

- tusza dzika x 2

oraz mięso wieprzowe.

Propozycje wyrobów:

1. Kaszanka krwista gryczana 
2. Wędzonki: szynki got., polędwica wędz., boczek wędz. got. z mięsa daniela i dzika
3. Kiełbasa cienka - typ kiełbasy czosnkowej
4. Kiełbasa gruba typ krakowskiej
5. Rolada pieczona

Zakres tematyczny kursu-dziczyzna:

1. Zapoznanie się uczestników z tuszami dzików.
2. Usuwanie skóry z tuszy dziczej (bielenie)
3. Rozbiór tusz i wykrawanie elementów i mięs drobnych
4. Omówienie różnicy pomiędzy mięsem pozyskanym z dziczyzny a mięsem zwierząt rzeźnych
5. Sposób postępowania z mięsem z dziczyzny w aspekcie wykonywania wyrobów.

PLAN ZAJĘĆ – KURS "DZICZYZNA":

Piątek
Rozpoczęcie zajęć godz. 1600.
1. Usuwanie skóry z tuszy dzika 
2. Podział tusz dziczych na elementy 
- pokazanie odmiennego rozbioru na elementy w odniesieniu do rozbioru półtuszy wieprzowej
3. Przygotowanie elementów na wędzonki i klasyfikacja mięsa
- rozbiór uzupełniający elementów na wędzonki
- przeprowadzenie prawidłowej klasyfikacji mięsa.
- zagospodarowanie poszczególnych klas mięsa na wyroby wykonane w czasie szkolenia
-przygotowanie mięsa drobnego wieprzowego
4. Peklowanie suche i mokre pozyskanych mięs drobnych i elementów na wędzonki.
- obliczanie właściwego stężenia solanki
- wykonanie szybkiego peklowania z nastrzykiem solanki

Sobota


Rozpoczęcie zajęć od godz. 900
1. Przygotowanie zapeklowanych elementów na wędzonki
- rozpoczęcie procesu wędzenia dymem zimnym i ciepłym
2. Produkcja kiełbasy cienkiej i grubej
-omówienie sposobu postępowania przy produkcji wyrobów z mięsa dziczyzny
3. Produkcja kaszanki krwistej
4. Parzenie uwędzonych produktów i kaszanki
- kiedy, w jakiej temperaturze i jak długo?
5. Pieczenie rolady

Niedziela

 
1. Degustacja wyrobów i podsumowanie szkolenia.

Już w tej chwili mogę zapewnić, iż na miejscu otrzymają Państwo:

- fartuchy jednorazowe,

- rękawiczki jednorazowe lateksowe,

- czapeczki i czepki SDM,

- narękawniki jednorazowe.

 

Opłatę za szkolenie, w wysokości 490,00 zł, proszę przesłać na konto Szkoły:

Mirosław Gębarowski, 97-400 Bełchatów, Oś. Okrzei 4/181

nr r-ku 54 1140 2004 0000 3402 5651 8314

Wpłatę należy wykonać w ciągu 7 dni od daty rejestracji na kurs. Możliwa jest także wpłata zaliczki w wysokości 250,00 zł.

W ramach opłaty zawierają się: 2 noclegi, wyżywienie, materiały dydaktyczne i do produkcji.

W tytule przelewu proszę wpisać imię i nazwisko, takie jak w zgłoszeniu na szkolenie oraz numer szkolenia. Terminem zapłaty (liczy się data zaksięgowania środków na koncie Szkoły) jest: Data zamknięcia rezerwacji. Brak wpłaty w terminie jest równoznaczny z rezygnacją uczestnika ze szkolenia. Uwagi i pytania proszę kierować na mail Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć. lub telefonicznie pod nr tel 603 555 452

Z A P R A S Z A M Y


Copyright © 2024. Szkoła Domowego Masarstwa.