Zapraszamy na kurs podstawowy II stopnia organizowany w naszej Szkole Domowego Masarstwa.
Kurs skierowany jest do absolwentów, którzy byli obecni na kursie podstawowym i posiadają wiedzę do samodzielnego wytwarzania wyrobów mięsnych w warunkach domowych.
Istotą kursów "SDM II" będzie poszerzanie zdobytej wiedzy poprzez wytwarzanie wyrobów mięsnych o określonych cechach.
Zajęcia prowadzone będą w nowej filii nr III naszej SDM w Łazach k/Krasnosielca pow. Maków Mazowiecki
Zakres tematyczny
prowadzonych zajęć teoretycznych i praktycznych.
a) przekazanie ogólnych zasad z zakresu podstawowych zagadnień higieny. b) przygotowanie stanowiska pracy oraz związane z tym narzędzia i urządzenia. c) przekazanie podstawowych wiadomości o mięsie. d) rozbiór półtuszy wieprzowej - pokaz praktyczny: - rozbiór zasadniczy - rozbiór uzupełniający elementów zasadniczych - klasyfikacja mięsa wieprzowego e) sposoby konserwacji mięsa f) produkcja wyrobów gotowych tj. wędzonek, kiełbas, wyrobów podrobowych,
itd. wg tradycyjnych polskich i sprawdzonych receptur. g) ocena organoleptyczna wykonanych wyrobów.
Propozycje wyrobów: 1. Kiszka krwista kaszana gryczana 2. Pasztetowa z manną
3. Wędzonki: szynka got., baleron got., polędwica wędzona, boczek wędz. got.,
4. Wędzona i parzona szynka z nogą 5. Kiełbasa biała 6. Kiełbasa jałowcowa 7. Kiełbasa krakowska 8. Salceson węgierski 9. Rolada schabowa pieczona Wielkość wykonanych wyrobów będzie uzależniona od ilości pozyskanego mięsa z rozbioru półtusz. Zatwierdził GŁ Technolog WB Kol. Bagno
Zajęcia w Szkole prowadzą Koledzy Bagno i Dziadek.
Szczegółowy zakres tematyczny tego kursu podany zostanie niebawem, w tym temacie.
PLAN SZKOLENIA DLA UCZESTNIKÓW KURSU W SZKOLE DOMOWEGO MASARSTWA
Piątek:
Rozpoczęcie zajęć godz. 1600 Tak, późno, gdyż chciałbym aby uczestnicy spokojnie dojechali do miejsca szkolenia.
1. Rozbiór półtuszy wieprzowej na elementy zasadnicze. - omówienie linii cięć elementów zasadniczych wraz praktycznym wykonaniem - wykrawanie elementów zasadniczych - wpływ pH mięsa na jego przydatność technologiczną 2. Przygotowanie elementów mięsnych na wędzonki. 3. Klasyfikacja mięsa - przeprowadzenie prawidłowej klasyfikacji mięsa. Podkreślenie różnicy pomiędzy poszczególnymi klasami. - zagospodarowanie poszczególnych klas mięsa na wyroby wykonane w czasie szolenia 4. Peklowanie suche i mokre pozyskanych mięs drobnych i elementów na wędzonki. - dlaczego peklosól ? - rola cukru w procesie peklowania - obliczanie właściwego stężenia solanki - wykonanie szybkiego peklowania z nastrzykiem solanki 5. Produkcja kiszki pasztetowej z manną oraz kaszanki gryczanej - omówienie poszczególnych etapów produkcji wędlin podrobowych - napełnianie jelit - okręcanie jelit w parki, kółka
Sobota:
Rozpoczęcie zajęć od godz. 900
1. Przygotowanie zapeklowanych elementów na wędzonki - przedstawienie sznurowania na przykładzie sznurowanie szynki i baleronu - rozpoczęcie procesu wędzenia dymem zimnym i ciepłym 2. Produkcja kiełbasy cienkiej i grubej - rozdrabnianie mięsa - właściwa kolejność dodawania poszczególnych klas mięs w czasie mieszania - jakie przyprawy ? 3. Produkcja salcesonu - właściwe ustalenie poziomu soli w wyrobie 4. Parzenie uwędzonych produktów i salcesonu - kiedy, w jakiej temperaturze i jak długo? 5. Studzenie wyrobów - rola chłodu w domowym masarstwie.
Niedziela:
1. Degustacja wyrobów i podsumowanie szkolenia.
UWAGA:
Wszyscy uczestnicy naszych szkoleń mają zapewnione:
1. Fartuchy jednorazowe.
2. Rękawiczki jednorazowe lateksowe.
3. Czapeczki i czepki (dla kobiet) SDM.
4. Narękawniki jednorazowe.
We własnym zakresie należy zaopatrzyć się w ciepłą odzież i obuwie.
Opłatę za szkolenie proszę przesłać, na konto Szkoły:
Mirosław Gębarowski, 97-400 Bełchatów, Oś. Okrzei 4/181
mBank nr r-ku 54 1140 2004 0000 3402 5651 8314
W ramach opłaty zawierają się: 2 noclegi, wyżywienie, materiały dydaktyczne i do produkcji.
W tytule przelewu proszę wpisać imię i nazwisko, takie jak w zgłoszeniu na szkolenie oraz numer szkolenia. W ciągu tygodnia od dnia dokonania rezerwacji, prosze o wpłacenie, na podane wyżej konto, zaliczki w wysokości połowy kosztów kursu tzn. kwoty, kwoty 245,00 PLN. Terminem pełnej wpłaty (liczy się data zaksięgowania środków na koncie Szkoły) jest: Data zamknięcia rezerwacji (12.11.2018 r.). Brak wpłaty w terminie jest równoznaczny z rezygnacją uczestnika ze szkolenia. Uwagi i pytania proszę kierować na mail
Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć.
lub telefonicznie pod nr tel 603 555 452
Minimalna liczba uczestników szkolenia, to 20 osób.
Adres: Regina Piątek, Łazy nr 7, 06-212 Krasnosielc, pow. Maków Mazowiecki, woj.mazowieckie
Współrzędne GPS - N53 01 16.2 E21 06 42.8
Z A P R A S Z A M Y |