Opis
Kurs podstawowy II stopnia z zakresu technologii przetwórstwa mięsa kierowany głównie do absolwentów kursów podstawowych o profilu podstaw technologii i przetwórstwa mięsa
Tytuł: Kurs podstawowy II stopnia - Technologia i przetwórstwo mięsa w warunkach domowych
Numer: 2/18
Stan: Przekroczono datę zamknięcia rezerwacji.
Początek: 02 marca 2018
Koniec: 04 marca 2018
Data zamknięcia rezerwacji: 28 lutego 2018
Lokalizacja: Szkoła Domowego Masarstwa w Łazach nr 7, 06-212 Krasnosielc, pow. Maków Mazowiecki, woj, mazowieckie
Liczba dostępnych miejsc: 18
Opłaty: PLN 490.00 na osobę

Zapraszamy na kurs podstawowy II stopnia organizowany w naszej Szkole Domowego Masarstwa.

Kurs skierowany jest do absolwentów, którzy byli obecni na kursie podstawowym i posiadają wiedzę do samodzielnego wytwarzania wyrobów mięsnych w warunkach domowych.
Istotą kursów "SDM II" będzie poszerzanie zdobytej wiedzy poprzez wytwarzanie wyrobów mięsnych o określonych cechach.

Zajęcia prowadzone będą w nowej filii nr III naszej SDM w Łazach k/Krasnosielca pow. Maków Mazowiecki

Zakres tematyczny

prowadzonych zajęć teoretycznych i praktycznych.

a) przekazanie ogólnych zasad z zakresu podstawowych zagadnień higieny. 
b) przygotowanie stanowiska pracy oraz związane z tym narzędzia i urządzenia. 
c) przekazanie podstawowych wiadomości o mięsie. 
d) rozbiór półtuszy wieprzowej - pokaz praktyczny: 
- rozbiór zasadniczy 
- rozbiór uzupełniający elementów zasadniczych 
- klasyfikacja mięsa wieprzowego 
e) sposoby konserwacji mięsa 
f) produkcja wyrobów gotowych tj. wędzonek, kiełbas, wyrobów podrobowych,

itd. wg tradycyjnych polskich i sprawdzonych receptur. 
g) ocena organoleptyczna wykonanych wyrobów.

  Propozycje wyrobów: 1. Kiszka krwista kaszana gryczana
2. Pasztetowa z manną

3. Wędzonki: szynka got., baleron got., polędwica wędzona, boczek wędz. got.,

4. Wędzona i parzona szynka z nogą 
5. Kiełbasa biała
6. Kiełbasa jałowcowa
7. Kiełbasa krakowska
8. Salceson węgierski
9. Rolada schabowa pieczona Wielkość wykonanych wyrobów będzie uzależniona od ilości pozyskanego mięsa z rozbioru półtusz.
Zatwierdził GŁ Technolog WB Kol. Bagno

Zajęcia w Szkole prowadzą Koledzy Bagno i Dziadek.

Szczegółowy zakres tematyczny tego kursu podany zostanie niebawem, w tym temacie.

PLAN SZKOLENIA  DLA UCZESTNIKÓW KURSU W  SZKOLE DOMOWEGO MASARSTWA

Piątek:

Rozpoczęcie zajęć godz. 1600
Tak, późno, gdyż chciałbym aby uczestnicy spokojnie dojechali do miejsca szkolenia.

1. Rozbiór półtuszy wieprzowej na elementy zasadnicze.
- omówienie linii cięć elementów zasadniczych wraz praktycznym wykonaniem
- wykrawanie elementów zasadniczych
- wpływ pH mięsa na jego przydatność technologiczną
2. Przygotowanie elementów mięsnych na wędzonki.
3. Klasyfikacja mięsa
- przeprowadzenie prawidłowej klasyfikacji mięsa. Podkreślenie różnicy pomiędzy poszczególnymi klasami.
- zagospodarowanie poszczególnych klas mięsa na wyroby wykonane w czasie szolenia
4. Peklowanie suche i mokre pozyskanych mięs drobnych i elementów na wędzonki.
- dlaczego peklosól ?
- rola cukru w procesie peklowania
- obliczanie właściwego stężenia solanki
- wykonanie szybkiego peklowania z nastrzykiem solanki
5. Produkcja kiszki pasztetowej z manną oraz kaszanki gryczanej
- omówienie poszczególnych etapów produkcji wędlin podrobowych
- napełnianie jelit
- okręcanie jelit w parki, kółka

 
Sobota:

 
Rozpoczęcie zajęć od godz. 900

1. Przygotowanie zapeklowanych elementów na wędzonki
- przedstawienie sznurowania na przykładzie sznurowanie szynki i baleronu
- rozpoczęcie procesu wędzenia dymem zimnym i ciepłym
2. Produkcja kiełbasy cienkiej i grubej
- rozdrabnianie mięsa
- właściwa kolejność dodawania poszczególnych klas mięs w czasie mieszania
- jakie przyprawy ?
3. Produkcja salcesonu
- właściwe ustalenie poziomu soli w wyrobie
4. Parzenie uwędzonych produktów i salcesonu
- kiedy, w jakiej temperaturze i jak długo?
5. Studzenie wyrobów
- rola chłodu w domowym masarstwie.
 

Niedziela:

1. Degustacja wyrobów i podsumowanie szkolenia.

UWAGA:

Wszyscy uczestnicy naszych szkoleń mają zapewnione:

1. Fartuchy jednorazowe.

2. Rękawiczki jednorazowe lateksowe.

3. Czapeczki i czepki (dla kobiet) SDM.

4. Narękawniki jednorazowe.

We własnym zakresie należy zaopatrzyć się w ciepłą odzież i obuwie.

Opłatę za szkolenie proszę przesłać, na konto Szkoły:

Mirosław Gębarowski, 97-400 Bełchatów, Oś. Okrzei 4/181

mBank nr r-ku 54 1140 2004 0000 3402 5651 8314

W ramach opłaty zawierają się: 2 noclegi, wyżywienie, materiały dydaktyczne i do produkcji. 

W tytule przelewu proszę wpisać imię i nazwisko, takie jak w zgłoszeniu na szkolenie oraz numer szkolenia. W ciągu tygodnia od dnia dokonania rezerwacji, prosze o wpłacenie, na podane wyżej konto, zaliczki w wysokości połowy kosztów kursu tzn. kwoty, kwoty 245,00 PLN.  Terminem pełnej wpłaty (liczy się data zaksięgowania środków na koncie Szkoły) jest: Data zamknięcia rezerwacji (25.02.2018 r.). Brak wpłaty w terminie jest równoznaczny z rezygnacją uczestnika ze szkolenia. Uwagi i pytania proszę kierować na mail Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć. lub telefonicznie pod nr tel 603 555 452

Minimalna liczba uczestników szkolenia, to 20 osób.

Adres: Regina Piątek, Łazy nr 7, 06-212 Krasnosielc, pow. Maków Mazowiecki, woj.mazowieckie

Współrzędne GPS - N53 01 16.2 E21 06 42.8

Z A P R A S Z A M Y


Copyright © 2018. Szkoła Domowego Masarstwa.